Exit 2008 (jedno vidjenje)



Sviđa ti se? Javi ostalima!

PRVI DAN

Eto, dosao I taj dan, ponovo Exit festival. Ponovo guranje kroz masu pijanih ljudi, trcanje od stagea do stagea I gledanje zanimljivih stranih I domacih bendova. Prvi dan mi nekako prosao potpuno van atmosphere Exita, mozda zbog toga sto nisam bio na Main Stageu skoro uopste a I bendovi koje sam taj dan zeleo da vidim nisam bas neki zaludjenik. Absolute Body Control je definitivno neki moj favorit prvog dana. Ljudi su nastupili na Elektrana stageu, a ne znam ni odakle da pocnem da ih hvalim. Dakle u pitanju je neki synth pop/electro industrial. Zadali su domaci zadatak svim bendovima koji su nastupili pre njih. Tehnicki veoma mocno zvucalo, atmosfera odlicna, vokal preteran a synth predivan. Pevac me podsetio na pokojnog Iana Curtisa dok je I cela muzika bila u duhu osamdesetih. Stvarno odlican bend. Noisex isto bio zanimljiv ali i brzo dosadio. I oni su nastupili na Elektrana stageu I imali veoma energican performans. Dvoje ljudi, jedna militantno obucena devojka za macom I synthom I pevac apokalipticni panker koji urla u duhu ATRa. Kosmoplovci takodje bili fantasticni. Video projekcija za svaku pohvalu. Recimo da mi je I dalje neverovatno kako su drzali paznju publike sa samo jednim tonom po pesmi koji je trajao oko 10 minuta. Svaka cast ljudima. Alone i Margita je Mrtva me bas razocarali. Gledah i po prvi put i nemam utisak. Otidjoh da vidim i one ludake Noisia. Bas su napravili dobru atmosferu. Sjajni beatovi i veoma kreativan DnB. Publika je skakala ko luda na svaki zahtev MC Versea. Videh i Fancy Frogse na Explosive bini. Upecatljiv performans. Momci sun a zalost svirali pred 30tak ljudi. Upravo slusam njihov CD koji dobih od VitrioL Minstrela tamo. Uhvatih i delic onih pozera 69 Eyes koji zvuce prilicno jeftino i neuskladjeno za jedan MTV bendic. Neverovatno koliko je mase bilo na tom smecju od benda dok su recimo Fancy Frogs svirali pred jedva 30-tak ljudi. Verovatno zbog toga sto je ista masa sa Explosive stagea u isto vreme isla I na Nightwish sto dokazuje koliko u stvari vole grand paradu. Na kraju sam bio primoran da stojim na Bad Copyju i cekam prijatelja, mozak je hteo da mi pobegne iz glave koliko me smorilo svo to njihovo psovanje i malogradjansko seljachenje na bini. Sve u svemu, da nije bilo ABCa I Noiosexa ovaj dan mi prosao nekako prazno.

 

DRUGI DAN

Ovo je izlgeda bio I najgori dan festivala. Prvo odoh da vidim The Gossip na Main stageu. Sta ja znam, zanimljiva postava benda – debela pevacica, bubnjarka, gitarista panker… ali nista posebno. Osim cinjenice da pevacica ima 200 kila I igra na bini kao luda I ima fantastican glas – pesme ravne i dosadne. Sledece sto htedoh da vidim su Concrete Worms ali sam ih propustio zbog pametnjakovica iz Exit tima  koji su ih stavili da sviraju 2 sata ranije od najavljenog. Pogledah I Silicon Science na Elektrani. Dosta idejno slabo. Na Explosive bini cekasmo zatim Sham 69 da bi me 2 Minuta Mrznje smorili za medalju. Sham 69 bio odlican. Pevac je neverovatno harizmatican a cela svirka je odisala pravom pank atmosferom. Dalje smo gledali grupu Strip na Exit Live stageu. Tezga bend, nista posebno. Trance Balkan Desorganisation me takodje razocarao. Takodje pogledasmo i Ground Zero. Mislim da se na kraju sve zavrsilo sa Let 3 I cekanjem da se ide kuci dok su lude brke skakutale u sljastecim odelcima. Ocaj od dana, ama bas nista. Sham 69 bio jedina svetla tacka.

 

TRECI DAN

Ovaj dan je bio ispunjen pozitivnom energijom. Poceli smo na Explosive bini gledajuci Nekropolis a zatim Odletosmo do Exit Live bine gde je Tizzies standardno otprzio punk onako kako treba. Harizmaticni pevac je I na ovom koncertu izvodio razne kerefeke a ceo bend je potpuno rasturio ovaj sterilni stage. Posle njih trci dalje – Gogol Bordello. Nemam reci, gypsy/cabaret/punk nabijen takodje pozitivnom energijom I veoma ludim izvodjacima. Od samog frontmena koji je non-stop trcao levo desno I veselo skakutao sa akustarom, do dve lude ribe na back vokalima I sjajnih matorih violinista koji su cupkali. Sjajan bend. Posle njih moj dugogodisnji favorit – Juliette & the Licks. Sta reci, Juliette Lewis je otkinula ovu svirku. Sjajna set-lista, pesme uglavnom sa drugog albuma + dve potpuno nove. "Stickey Honey" otvorila koncerta, a onda se naredjali sve sami hitovi "Smash and Grab", "Keep on Running", "Got Love to Kill" kao I poslednja "You're Speaking My Language". Bend potpuno u Stooges tripu sa dosta doze sedamdesetih. Svirali su oko sat vremena a posle njih – ludak: Manu Chao. Masa je na  na njegovoj svirci toliko poludela da se jednostavno vise nije moglo mirno stajati od silnog guranja I chepanja. I pored sjajnog nastupa Manu Chaoa, na zalost nismo mogli da osatanemo duze I videli jedva 45 minuta koncerta. Zanimljivo je da je bar 2-3 njegove poznate pesme svirao u potpuno novim aranzmanima sa sve promenjenim tempom. Sjajna atmosfera. Sledeca stanica bile su Lollobrigida na Elektrana stageu. Taman smo stigli na poslednjih 20-tak minuta a Elektrana punija nego ikad. Sjajna atmosfera, koketiranje sa obezbedjenjem, izvodjenje baletskih pokreta…. Bend odlicno navezban. Gost veceri Una iz Bitcharke Na travi. Dva puta odsvirana "Moj decko je gej". Masa potpuno otkinula na Lolllobrigide. Posle njih Nastupili Client. Ne znam, ocekivao sam vise. Smorile me prve 4 pesme pa smo palili dalje. Videli na metal bini neki bend koji nije bio u programu a clanovi bili obezbedjenje sa svirke. Svirali obrade Ratos De Porao, Partibrejkersa (u death metal fazonu) + jos gomilu obrada. Posle njih je bilo vreme da se ide kuci…..

 

CETVRTI DAN

Sve pocelo zagrevanjem. Odgledasmo Downstroy na Explosive bini, lepo momci otprasili. Na zalost u bendu vise nije onaj fenomenalni bubnjar kog sam imao prilike da vidim u Beceju. Svirali nekih 30 minuta, skoro sve stvari sa EPja + nekoliko novih. Posle njih odosmo na Ministry na mainu. Koncert je bio nabijen energijom I vizuelnom predstavom ali je svirka kao svirka bila potpuno odradjena + je

zvuk bio katastrofalan – sto jedan bend koji svira 30 godina ne moze sebi da dopusti. Set lista je takodje bila losa I samo su "Just One Fix" I  "Thieves" malo popravile atmosferu u publici. Ostatak koncerta je isao ravno I jednolicno. Posle njih izlazi Pekinska Patka. Nisam ljubitelj tog benda ali su napravili 20 puta bolju atmosferu nego Ministry. Masa je divljala kao nenormalna. Koliko sam shvatio iz prica posle koncerta - iskreni fanovi Patke su bili razocarani. Ne znam, ne slusam tu mjuzu pa ne bih ni mogao da dam sud da li su I koliko bili bolji/losiji u odnosu na ono sto su radili pre 30 godina. Meni atmosfera na njihovom koncertu bila ocekivano nenormalna. Posle njih izlaze Sex Pistols. Ovo je toliko bilo lose da 20 minuta nismo izdrzali. Prvo – tezga je u pitanju, odradili su. Drugo – ni P od Punka, zvucali su kao Atheist Rap. Trece – koji kurac Pistolsi 2008?? Secam se kad sam ih slusao u osnovnoj I lozio se na taj jedan jedini brutalan album. Ovaj koncert je bio toliko veliko sranje, nisu ostali dosledni sebi. Isti taj Roten je pre 30 godina kenjao za takve bendove I prozivao neki system da bi danas lepo na Main Stageu sve po sistemu I kulturno odradio svirku. Cetvrto – jebo ga hate na Busha po defaultu. Moze slobodno onda da bude predgrupa Green Day I slicnim teenage bendovima. Jebes bend kad ga Patka koja nije 27 godina uzela instrument u ruke, oduva. Posle razocarenja od Pistolsa odosmo na Explosive gde je krenuo Rapid Force. Sastavili kao I uvek. Kole I veterani. Bas onako kako treba: Precizno, brutalno, agresivno + malo Pantere. Odlican koncert. Posle njih smo odpalili kuci. Rece mi kasnije drugar da je posle na Ritmu Nereda prvi red imao sajkace I dizao po tri prsta I zieg heil. Mislim stvarno jadno do kraja….

Mihajlo Obrenov



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku