U subotu filmovi o radnickim borbama



Sviđa ti se? Javi ostalima!

FILMOVI O RADNIČKIM BORBAMA

Izbor filmova sa zrenjaninskog prvomajskog festivala

2. juna 2012. u INEX FILMU


Prvomajski festival filmova o radničkom borbama, u organizaciji UG "Ravnopravnost", već se drugu godinu održava u Zrenjaninu, rodnom gradu fabrike lekova „Jugoremedija“, u kojoj je 2007. godine izvojevana najznačajnija radnička pobeda u ovom delu neoliberalne Evrope.

Izbor filmova sa oba dosad održana festivala biće predstavljen beogradskoj publici u subotu 2. juna 2012. godine, u INEX FILMU, Višnjička 76, sa početkom u 19 časova.

Odabrani filmovi istražuju različite radničke borbe, u rasponu od otpora stihiji deindustrijalizacije i gašenja radnih mesta (Slučaj: stečajna masa, Od minus 18 do plus 30), preko promišljanja jugoslovenskog samoupravljačkog iskustva i napora da se u radničkoj samoupravi nađe delotvoran izlaz iz neoliberalne traume (iskustvo „Jugoremedije“ predstavljeno kroz filmove njenih radnika Branislava Markuša i Roberta Faija), pa do svakodnevne borbe za bolje uslove života u devastiranom radničkom naselju (Makiš City).

Sve filmove do sada prikazane na festivalu objedinjuje nemirenje junaka sa nametnutom ulogom „gubitnika“ i „žrtava“ tranzicije. Radnička borba nije samo borba za radna mesta i pravo na život. To je istovremeno i borba za artikulaciju sopstvene političke i etičke pozicije u neoliberalnoj džungli.


PROGRAM:


Slučaj stečajna masa, Dragan Gmizić

(prikazan na prvom festivalu 2011. godine) - 29min


Mi biramo svoj put, Branislav Markuš i Robert Fai

(prikazan na prvom festivalu 2011. godine) - 24min


Makiš City, Ivana Todorović (prikazan na drugom festivalu 2012. godine) - 22min


Pauza za kotlić i razgovor sa autorima


Od minus 18 do plus 30, Ivan Zlatić

(prikazan na drugom festivalu 2012. godine) - 46min


Jedno iskustvo, Branislav Markuš i Robert Fai

(prikazan na drugom festivalu 2012. godine) - 33min




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku