FESTIVAL BAŠTA FEST OBJAVIO SELEKCIJUSviđa ti se? Javi ostalima!

BAŠTA FEST je internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, koji se ove godine održava po prvi put od 3-6 jula. Festival ima za cilj decentralizaciju kulture, kao i širenje filmske svesti, pogotovo među mladima, u manjim sredinama, gde ovakvih događaja skoro da i nema.

Svi kratki filmovi su deo takmičarskog programa u  okviru jedne selekcije, napravljene od strane mladog filmskog reditelja Ognjena Glavonića. Izabrano je 26 filmova iz 13 zemalja, među kojima i 11 filmova iz naše zemlje.

Žiri prvog Bašta festa čine Miloš Miša Radivojević - filmski i televizijski reditelj, Mladen Đorđević – filmski i televizijski reditelj i Hristina Popović -  glumica.  Nagrade se dodeljuju za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), kao i za najbolji scenario (Zlatna inspiracija). Takođe, Žiri mladih, sastavljen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte, dodeliće svoju nagradu za najbolji film.

Festival predstavlja specifičan spoj filma, prirode i dobre zabave, samim tim sve programske celine odvijaju se na otvorenom: projekcije takmičarskog programa u parku „Borići“, žurke i koncerti na obali reke Drine na plaži Rača (pored Bašta kampa) i izleti za učesnike festivala na najatraktivnije lokacije ovog predela. Pripremljen je raznovrstan muzički program, kombinacija dj setova i live svirki: Dj Rahmanee, VIS Limunada, Dj sastav Neodoljiv&Neumoljiv, bend Nezvanična verzija, Darkwood dub, Dj Ana Nikolić.

Bašta fest je obogaćen i interaktivnim radionicama koje se bave odnosom između reditelja i glumca, traganjem za pravom podelom i načinima kako ovaj odnos može da se razvija. To je tema o kojoj se ne govori mnogo, pogotovo kada je u pitanju kratki film i glumačka ostvarenja u njemu. Osim toga, za srednjoškolce Bajine Bašte biće organizovana radionica „Remake“, čiji jem koordinator Darinka Mihajlović, kostimografkinja. Po ugledu na izabrani film, njihov zadatak biće da izrade replike kostima od raznovrsnih materijala. Izložba ovih radova otvara se 3.7. zajedno sa festivalom.

Gosti festivala biće članovi ekipa takmičarskih filmova, kao i drugi mladi, ali i afirmisani filmski autori. Pozivamo vas da posetite Bajinu Baštu od 3-6. jula!
Sve detaljnije informacije na www.bastafest.comSviđa ti se? Javi ostalima!

Pratite nas na Fejsbuku

Ne propustite ni jedan tekst!

Pretplatite se besplatno na nedeljni pregled tekstova objavljenih na HC-u. Svakog ponedeljka u vašem e-sandučetu.