Festival kulture mladih Srbije i ove godine u Knjaževcu



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Počevši kao ideja mladih gimnazijalaca iz Knjaževca šezdesetih godina prošlog veka, "Festival kulture mladih Srbije" je ostavio trag duže istorije. Od tada, pa sve do danas, ovaj festival se i dalje održava u svom rodnom mestu. Ove godine se održava 53. po redu FKMS.

Ova smotra "u ono vreme" je osmišljena kao manifestacija koja bi privukla mlada lica Knjaževca i okolnih gradova, na okupljanje i takmičenje u raznim poljima kulture. Pet godina nakon prvog okupljanja studenata ovog kraja manifestacija dobija republički karakter. Festival je najpre nosio naziv „Muzičke igre studenata Srbije“, a tokom vremena menjao se njegov naziv, značaj i veličina. Obuhvativši druge umetničke delatnosti, festival menja naziv u „Umetničke igre omladine i studenata Srbije“, a današnji naziv „Festival kulture mladih Srbije“ dobija 1972. godine.

Festival se tradicionalno održava početkom jula svake godine (ove godine avgusta) i traje 5-7 dana. Za učešće na Festivalu raspisuju se konkursi iz različitih oblasti umetničkog stvaralaštva: muzika, slikarstvo, umetnička fotografija, recitatorstvo, govorništvo, film, folklor, pevanje, horsko pevanje, drama, balet...

Više od 50.000 mladih stvaralca predstavilo je do sada svoja umetnička ostvarenja i skoro da nema značajne kulturne javne ličnosti koja nije učestvovala u programu. Prošle godine su to bili: Viva Vox, Van Gogh, Neverne Bebe i mnogo drugih. U programu ove godine učestvuju Toni Cetinski, Vlatko Stefanovski, Riblja Čorba, Vasil Hadžimanov, Geo Da Silva, Ivan Ivanović uz dodatak većeg broja ostalih učesnika.

Ranijih godina prošlog veka, festival je prenosio RTS, festival je najavljen i na "Bulevaru B92" (ili tek treba biti) i bilo bi dobro da dobije nazad svoju veću slavu i značaj. Ipak je to Festival kulture mladih SRBIJE.

I da, treba li napomenuti da je ulaz za veći deo programa besplatan? Posetite internet stranicu festivala



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku