BL Art festival 2014



Sviđa ti se? Javi ostalima!

TREĆI BL-ART FESTIVAL
03. Septembar – 07. Septembar
Art Guerilla Camp FRANZ FERDINANDOV PRINCIP
25. Avgust – 03. Septembar
Lokacija: Društveno Kulturni Centar INCEL (DKC Incel)
Veljka Mlađenovića, kompleks fabrike Incel, Banja Luka 78 000

“Atentat na kulturu, kulturom na atentat.” 


Ovogodišnji Banja Luka Art Festival (BL ART Festival) ugostiće umjetnike i umjetnice iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije, na umjetničkom simpozijumu koji će biti održan u prostorijama Društveno Kulturnog Centra Incel (DKC Incel) u Banjoj Luci, od 25. Avgusta do 03. Septembra na temu „Sinteza predstave dva neprijatelja“, pod rukovodstvom Igora Friedrich-a Petkovića, a koja se oslanja na mitologiziranu sliku stogodišnjice od početka Prvog Svjetskog Rata. Rezultati simpozijuma - multimedijalna djela, literarni tekstovi, performativni događaji, muzičke kompozicije i naučni sastavi – će po prvi put biti predstavljeni javnosti u okviru umjetničkog Festivala BL ART koji je na temu “Atentat na kulturu, kulturom na atentat”, koji će se održati od 03. Septembra do 07. Septembra u DKC Incelu, a od oktobra će biti prikazani u obliku putujuće izložbe, koncerata, filmskih projekcija i predavanja u Novom Sadu (SRB), Puli (HR), Gracu, Salzburgu i Beču (AUT).


ART GUERILLA CAMP “Franz Ferdinandov Princip - Sinteza ikongrafije dva neprijatelja”
25. Avgust – 03. Septembar
DKC Incel
Banja Luka

Ovogodišnji BL ART Festival promoviše istorijske veze Bosne i Hercegovine i Austrije, odnosno Banja Luke i Graca. Kroz različite umjetničke forme, na savremen i popularan način predstavlja jedinstven gest mira i razumijevanja u stogodišnjici sjećanja na Prvi Svjetski Rat. Cilj projekta je da se kroz različite kulturne i umjetničke forme, kao i dijalogom pomirenja, stvori pozitivno okruženje i pamćenje na stogodišnjicu rata, kao i njegove tragove u današnjoj Evropi.

Međunarodni simpozijum i Guerilla Art Camp “Franc Ferdinandov Princip - Sinteza dva neprijatelja” je prekogranična, interdisciplinarna i međunarodna kulturna razmjena među umjetnicima i naučnicima zemalja Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Austrije, te dovodi do 20 umjetnika, naučnika, aktivista, politikologa, filozofa i istoričara iz navedenih zemalja. Rezultati desetodnevnih umjetničkih i naučnih radova će biti predstavljeni gostima BL ART Festivala putem izložba, performansa, panel diskusija, radionica, pozorišnih predstava i muzičkih koncerata, u period od 03. Septembra do 07. Septembra.

Program Art Guerilla Campa će biti naknadno objavljen nakon početka samog simpozijuma. Neki od poznatih učesnika u Art Guerilla Campu su:

Michael Punz (AUS)
Stefan Schmid (AUS)
Die Mognstuambuam (AUS)
Igor F. Petkovic (AUS/SRB)
Josip Mičkovic (BiH)
Selma Selman (BiH)
Saša Rakic (BiH)
Saša Tatić (BiH)

Mila Panić (BiH)

Igor Kuruzović (BiH)

Nikola Kekerović (BiH)

Vahida Ramujkic (BiH)

Nina Komel (SRB)

Ada Kobusiewicz (SRB/PL)

Boris Kadin (HR)

BL ART FESTIVAL 2014
“Atentat na kulturu, kulturom na atentat.”
03. Septembar – 07. Septembar
DKC Incel
Banja Luka

BL ART je festival nezavisne kulturne i umjetničke scene koji Udruženje Nezavisnih Stvaralaca i

Aktivista GETO (UNSA GETO), u saradnji sa drugarskim organizacijama i pojedincima, organizuje u Banjoj Luci. Na festivalu se realizuju ideje njegovanja i unapređivanja nezavisnog umjetničkog i kulturnog

stvaralaštva, kao i razmjene ideja i iskustava kulturnih pregalaca. Svake godine festival okupi veći broj angažovanih umjetnika, praktičara i radnika u kulturi nezavisne kulturne i umjetničke scene. Ovogodišnji festival podržan je od Pokrajine Štajerske (Land Steiermark), Austrijske ambasade u BiH i Međunarodne mreže za ples i performans Austrije – INTPA.


Na muzičkom dijelu festivala nastupiće Kartofel Osvetnik (Banja Luka), Boris Mihaljčić i Paravojni Orkestar (Srbija, BiH i Austrija), DJ Filip A (Banja Luka), Mile Me Deaf iz Austrije, te plesni performance "Krawalle und Hiebe".  


Ostatak programa, koji će biti dopunjen, je sledeći:



Vizuelna umjetnost i multimedialna Izložba: 03. - 07. Septembar

Igor F. Petković (AUS) | Michael Punz (AUS) | Stefan Schmid (AUS)
Josip Mičkovic (BiH) | Selma Selman (BiH) | Saša Rakić (BiH)

Saša Tatić (BiH) | Mila Panić (BiH) | Igor Kuruzović (BiH)

Nikola Kekerović (BiH) | Nina Komel (SRB) | Ada Kobusiewicz (SRB/PL)

Boris Kadin (HR) | Vahida Ramujkić (BiH)

Naučna diskusija, okrugli stol i predavanja : 04. Septembar

Kooperacija sa univerzitetima Graz, Novi Sad, Banja Luka, Sarajevo  

A.o. Prof. Mag. Dr. phil. Dragan Prole / Univerzitet Novi Sad  

Prof. Zlatiborka Popov-Momčilović / Univerzitet Sarajevo

Werner Mandlberger / KF Uni Graz  

Dr. Martin Khull-Kholwald / KF Uni Graz

Plesni Performans: 04. Septembar

“Krawalle und Hiebe” (AUS)

Slam Poetry: 06. Septembar

Slam-eri iz Zagreba (Vid Jeraj, Žarko Jovanovski, Siniša Matošević)  

Workshop „Istorije u raspravi“ / Vahida Ramujkić

Biblioteka udžbenika iz istorije sa teritorije država bivših članica SFRJ i Austrije, iz različitih vremenskih perioda  

Muzika: svaki dan muzički program

Kartofel Osvetnik (Banja Luka), Boris Mihaljčić i Paravojni Orkestar (SRB, BiH i AUS), Mile Me Deaf (AUS), kao i podrška lokalnih DJ-eva

Ostatak programa:

Stalna izložbena postavka Guerilla Art Campa, filmske projekcije, promocija knjige, predavanja, performansi, kult – buvljak, radionice i još mnogo toga.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku