VELIKA SAMOSTALNA IZLOŽBA ŽARKA SMILJANIĆA U FRANCUSKOJSviđa ti se? Javi ostalima!

Sinoć u francuskom gradu Šamalijeru, u okviru devetog trijenala grafike otvoren je samostalna izložba srpskog grafičara i profesora Žarka Smiljanića.

Žarko Smiljanić, istaknuti srpski grafičar i profesor grafike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, dobio je specijalnu nagradu žirija na osmom trijenalu grafike i kao nagradu za celokupno delo priređena mu je na ovogdišnjem trijenalu samostalna izložba. Ovom prilikom Smiljanić je izložio 34 grafička lista u tehnici akvatinte i mecotinte.

Smiljanić je autor prepoznatljivog likovnog izraza. Tema njegovih radova su "sutonski" pejzaži - ravničarski ili brdski, mistični ili pitomi, u koje smešta usamljeno drvo, čitav drvored ili deo šume.

Prema rečima Vase Pavkovića, u Smiljanićevim prizorima svako može prepoznati "neku vrstu lirske utehe u divljem, bučnom i haotičnom svetu koji je svuda oko nas i naših usamljenih bića".

Žarko Smiljanić (55) diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu - odsek grafika, u klasi Emira Dragulja.

Redovni je profesor grafike na tom istom fakultetu. Samostalno izlaže od 1985. godine i dobitnik je više od 20 nagrada za grafiku u zemlji i inostranstvu.
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku