Nebojša Glogovac u filmu Enklava: Zaintrigirala me je dečija strana priče



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Veoma iščekivana domaća premijera filma Enklava, dirljive drame reditelja Gorana Radovanovića, održaće se 4. marta u Velikoj dvorani Sava centra od 19 časova u okviru FEST-a. Repriza je 1. marta u bioskopu Fontana (19h).

Zvezda ovogodišnjeg FEST-a Denis Murić o svojoj prvoj filmskoj ulozi kaže: „Uloga albanskog dečaka Baškima mi je bila bliska jer živim na Kosovu i na neki način sam svakodnevno izložen provokacijama koje su opisane u filmu", i dodaje „Imam tremu pred premijeru Enklave ali i velika očekivanja. Igram u dva filma koja su na ovogodišnjem FEST-u, svi hvale oba filma, veoma sam srećan zbog toga, ne mogu da opišem moja osećanja trenutno".

Nebojša Glogovac je povodom predstojeće premijere filma izjavio:
"Već u scenariju me zaintrigirala ta dečija strana priče. Dok se odrasli dele, a političari svojim delovanjem život u enklavama čine sve nepodnošljivijim i za jedne i za druge, deca prosto traže drugare za igru. Iako olako koriste i grubu retoriku, koju su od odraslih preuzela a čije težine nisu ni svesna, suštinski pokazuju samo onu najčistiju, ljudsku potrebu - za drugim čovekom, prijateljem, društvom. Vojislav je čovek pritisnut životnim okolnostima: živi bez žene koja je umrla, sa ocem koji umire, sinom - koji treba da živi i dve krave koje to omogućavaju. Uslovi u kojima je puko preživljavanje neizvesno, neminovna je dilema: ostati ili otići. Jer teško je ostati, a da li i odlazak nužno znači i bolji život?"

Enklava obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije neophodni su da bi čuvali ove  teritorije. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način. Nјihova deca idu u škole koje se nalaze van enklava, a do tamo se prevoze u utrobama oklopnih transportera. Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblјe se nalazi van nje, na neprijatelјskoj teritoriji? U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen zahvalјujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelјa na suprotnoj strani. Film Enklava je večna i poučna priča o praštanju i lјubavi.

Trailer za film možete pogledati ovde - http://youtu.be/ItK7okm3Uh8



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku