Nebojša Glogovac u filmu Enklava: Zaintrigirala me je dečija strana pričeSviđa ti se? Javi ostalima!

Veoma iščekivana domaća premijera filma Enklava, dirljive drame reditelja Gorana Radovanovića, održaće se 4. marta u Velikoj dvorani Sava centra od 19 časova u okviru FEST-a. Repriza je 1. marta u bioskopu Fontana (19h).

Zvezda ovogodišnjeg FEST-a Denis Murić o svojoj prvoj filmskoj ulozi kaže: „Uloga albanskog dečaka Baškima mi je bila bliska jer živim na Kosovu i na neki način sam svakodnevno izložen provokacijama koje su opisane u filmu", i dodaje „Imam tremu pred premijeru Enklave ali i velika očekivanja. Igram u dva filma koja su na ovogodišnjem FEST-u, svi hvale oba filma, veoma sam srećan zbog toga, ne mogu da opišem moja osećanja trenutno".

Nebojša Glogovac je povodom predstojeće premijere filma izjavio:
"Već u scenariju me zaintrigirala ta dečija strana priče. Dok se odrasli dele, a političari svojim delovanjem život u enklavama čine sve nepodnošljivijim i za jedne i za druge, deca prosto traže drugare za igru. Iako olako koriste i grubu retoriku, koju su od odraslih preuzela a čije težine nisu ni svesna, suštinski pokazuju samo onu najčistiju, ljudsku potrebu - za drugim čovekom, prijateljem, društvom. Vojislav je čovek pritisnut životnim okolnostima: živi bez žene koja je umrla, sa ocem koji umire, sinom - koji treba da živi i dve krave koje to omogućavaju. Uslovi u kojima je puko preživljavanje neizvesno, neminovna je dilema: ostati ili otići. Jer teško je ostati, a da li i odlazak nužno znači i bolji život?"

Enklava obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije neophodni su da bi čuvali ove  teritorije. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način. Nјihova deca idu u škole koje se nalaze van enklava, a do tamo se prevoze u utrobama oklopnih transportera. Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblјe se nalazi van nje, na neprijatelјskoj teritoriji? U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen zahvalјujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelјa na suprotnoj strani. Film Enklava je večna i poučna priča o praštanju i lјubavi.

Trailer za film možete pogledati ovde - http://youtu.be/ItK7okm3Uh8Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku