I skulpture čitaju



Sviđa ti se? Javi ostalima!



Inspirisani ljupkom skulpturom, „Beogradski čitač“, jednom od retkih koja razbija klasičnu formu skulpture, nedavnopostavljenom u Čuburskom parku, odlučili smo se da prošetamo gradom i svetom i vidimo koje to još skulpture čitaju.
Dok čekamo da gradske vlasti ispune svoje obećanje da će ispred skulpture, koja je delo mladog vajara Andrije Vasiljevića, postaviti ploču na kojoj će biti ispisana misao Dositeja Obradovića: „Onaj ko čita može razum prosvetiti, poboljšati srce i ulepšati narav”, ostaje nam da se nadamo da će još ovakvih i sličnih skulptura krasiti naš i druge gradove naše zemlje.
Šetajući Čuburskim parkom, u neposrednoj blizini naše mlade čitateljke, naišli smo na još jednu skulpturu koja čita: ostarelu, gotovo zaboravljenu skulpturu našeg pesnika, pisca i političara Petra Kočića (1877-1916).
Ispred Elektrotehničkog fakulteta pronašli smo drugu, šarmantnu bronzanu skulpturu koja čita: skulpturu Nikole Tesle (1856-1943), kojoj retko ko nije seo u krilo. Nikola Tesla prikazan je u zgrbljenoj, meditativnoj pozi nad knjigom, a ko je savijen nad knjigom, taj uspravno hoda.
Treća skulptura koja čita, nalazi se ispred osnovne škole „Ratko Mitrović“ na Novom Beogradu (ulica Omladinskih brigada). Autor, vajar Dušan Tornjanski nazvao ju je, sasvim prikladno, „Učenica“.
U prvom bloku fotografija predstavljamo vam domaće skulpture o kojima smo pisali, a u sledećem bloku donosimo vam fotografije skulptura koje čitaju u svetu...

Pogledajte kompletnu galeriju na našoj fejsbuk stranici.

Tamara Lujak



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku