PetrosomatoglifiSviđa ti se? Javi ostalima!

Petrosomatoglifi su otisci u steni u vidu stopala ili drugih delova tela (kolena, ruke, kandže) čoveka ili životinje. Mogu se naći u svim delovima sveta. Često im se pripisuje snažna simbolika (veruje se čak da voda koja se u njima sakuplja vodi do isceljenja raznih bolesti), te se koriste u religiozne i ceremonijalne svrhe (krunisanje kralja, recimo). Pripisuju se svecima, junacima ili svetim životinjama (pas, konj, bizon, jelen, los, antilopa, medved, vo).
Izraz potiče od grčke reči πέτρα – petra („kamen“), σμα – soma („telo“) i γλύφειν – glyphein („urezati“). Otisci stopala su najčešći oblici koji se javljaju svuda u svetu, a za njima slede: koleno, lakat, šaka, glava, prst, oko, ruka, muški polni organ (ponekad u kombinaciji jedni sa drugim)...
Petrosomatoglifi su najčešće nastali prirodnim putem, što im ne smeta da se i dalje dovode u vezu sa svecima (Adam, Avram, Gabrijel, Buda, sv. Sava, Isus, Majka Božija, Muhamed, Šiva), vilama, mitološkim bićima (đavo, div), mitološkim junacima... Pojedine je u stenu urezao sam čovek, što je tokom godina zaboravljeno – pa su proizvedene u petrosomatoglife.

Prevela i priredila
Tamara LujakSviđa ti se? Javi ostalima!

Pratite nas na Fejsbuku

Ne propustite ni jedan tekst!

Pretplatite se besplatno na nedeljni pregled tekstova objavljenih na HC-u. Svakog ponedeljka u vašem e-sandučetu.