Petrosomatoglifi



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Petrosomatoglifi su otisci u steni u vidu stopala ili drugih delova tela (kolena, ruke, kandže) čoveka ili životinje. Mogu se naći u svim delovima sveta. Često im se pripisuje snažna simbolika (veruje se čak da voda koja se u njima sakuplja vodi do isceljenja raznih bolesti), te se koriste u religiozne i ceremonijalne svrhe (krunisanje kralja, recimo). Pripisuju se svecima, junacima ili svetim životinjama (pas, konj, bizon, jelen, los, antilopa, medved, vo).
Izraz potiče od grčke reči πέτρα – petra („kamen“), σμα – soma („telo“) i γλύφειν – glyphein („urezati“). Otisci stopala su najčešći oblici koji se javljaju svuda u svetu, a za njima slede: koleno, lakat, šaka, glava, prst, oko, ruka, muški polni organ (ponekad u kombinaciji jedni sa drugim)...
Petrosomatoglifi su najčešće nastali prirodnim putem, što im ne smeta da se i dalje dovode u vezu sa svecima (Adam, Avram, Gabrijel, Buda, sv. Sava, Isus, Majka Božija, Muhamed, Šiva), vilama, mitološkim bićima (đavo, div), mitološkim junacima... Pojedine je u stenu urezao sam čovek, što je tokom godina zaboravljeno – pa su proizvedene u petrosomatoglife.

Prevela i priredila
Tamara Lujak



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku