Utisci bez pardona



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Izložba "Utisci", akademskog slikara Momčila Mome Bjekovića  biće otvorena 30. marta 2016. godine u 19 časova u multimedijalnoj sali Ustanove Kulture Palilula (Mitropolita Petra 8).

Već sam naziv  predstojeće izložbe "Utisci" nagoveštava o čemu se zapravo radi kada je Momino  slikarstvo u pitanju. Autor nam predstavlja svoje utiske sveta (svega): "Ja ne slikam svet onakav  kakav on jeste, ja slikam svoje utiske o svetu."

Narativ ovih slika se utapa u igri boja i oblika, u igri znakova i simbola, u njihovim dvosmislenostima. Primetan je apstraktni karakter slika koje ipak ni po čemu nisu apstraktne. Apstraktna igra, igra boja i oblika, linija i tački, krugova i kocki, uvodi  narativ  u neku drugu dimenziju. Ovo su slike sa dva lica, jednim realnim i jednim apstraktnim. Ako apstraktni elementi mogu da govore, da budu nosioci naracije, onda oni pričaju o sreći, o lepoti, o skladu, o životnom elanu. Realni narativ izvire u tragizmu, a apstraktni se uliva u optimizam.

Moma za sebe kaže da je umetnik koji ne pronalazi lako svoj mir u svetu i u shvatanju sveta, pa se ne zaustavlja na prikazivanju jedne teme, jedne nacije i kulture. On menja temu iz slike u sliku. Njegove slike ukazuju na složenost postojanja u svetu. Slikar se poigrava sa dominantnim slikama realnosti prikazujući ih kao relativne i promenjive.   


Moma Bjeković je 2005 godine završio Akademiju umetnosti u Banja Luci. Član je ULUS-a od 2011. god. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Živi i radi u Beogradu.


Na izložbi "Utisci" će biti predtavljeno oko 35 radova Mome Bjekovića nastalih u prethodne tri godine i biće otvorena za posetioce od 30. marta do 14. aprila 2016. godine.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku