Muzika inspirisana arhitekturom na Nova Festivalu



Sviđa ti se? Javi ostalima!


PRVI PUT U PANČEVU: MUZIKA INSPIRISANA ARHITEKTUROM I KONCERT ZA ČETIRI KONTRABASA I TUBU


Subota, 15. oktobar 2016. u 20.00, dvorana "Apolo"



Centralni muzički program drugog izdanja Nova Festivala- Festivala nove umetnosti, održaće se u subotu, 15. oktobra, kada su na programu dva besplatna koncerta na kojima će nastupiti duo FredDo, koji čine dvoje mladih umetnika s prebivalištem u Austriji, pijanista Frederik Neyrinck i flautistkinja Doris Nicoletti, i sprsko-mađarski sastav, Szilard Mezei Tubass Quintet. Oba sastava premijerno nastupaju u Pančevu, dok je duo FredDo prvi put u Srbiji.


Program Nova Festivala počinje u 20 časova u dvorani "Apolo" Doma omladine, a ulaz na oba koncerta je besplatan.


Najnoviji projekat pijaniste Frederika Neyrincka i flautistkinje Doris Nicoletti, Duo FredDo (po inicijalima vlastitih imena), prevazilazi ograničenja čak i „muzike kao takve", te istražuje veze između muzike i arhitekture u neobičnoj sinergiji umetničkog i filozofskog pristupa stvaralaštvu. Filozofi poput Schopenhauera i Schellinga formirali su koncept arhitekture kao zamrznute muzike, dajući ovoj ideji teoretski okvir, dok su kompozitor Xenakis i arhitekta Le Corbusier pristupili i muzičkoj realizaciji. Duo FredDo ide korak dalje u razradi ovog kreativnog koncepta, izvodeći dela niza mladih umetnika iz Austrije, dajući šansu svakom od njih da pronađe vlastito viđenje veze muzike i arhitekture. Kratki komadi i minijature za flautu i klavir tako oslikavaju korelaciju sa određenim zgradama ili ikonama, stilovima u arhitekturi, ili referišu na teoretska razmišljanja o ovoj temi.


FredDo Duo: https://www.youtube.com/watch?v=AmKpwRplwNM


Tubass Quintet je atipični ansambl u kome čujemo čak četiri kontrabasa (!) i tubu, gde se i sam Szilard Mezei predstavlja kao kontrabasista, izmešten iz komforne zone sviranja matičnog instrumenta, viole. Violista i kompozitor Szilard Mezei, nastanjen u Senti, van glavnih domaćih centara kulturno-umetničkog života, savršen je primer ne samo snage volje, upornosti i marljivosti, već i nabujale kreativnosti koja prevazilazi domete sredine u kojoj se rađa. Počev od ranih dvehiljaditih vrlo brzo se etablirao kao umetnik koji je priznatiji u inostranim nego domaćim okvirima. Recenzije njegovih albuma pojavljuju se u najpoznatijim džez medijima poput Downbeata ili sajta AllAboutJazz, a njegova izdanja objavljuju i cenjene kuće poput Not Two (za koju, recimo, snima i čuveni čikaški saksofonista Ken Vandermark).


Szilard Mezei Tubass Quintet: https://www.youtube.com/watch?v=jwGjPTxPd-U


Nova Festival ove godine održava se drugi put, od 13. do 15. oktobra u organizaciji udruženja "KomunikArt" i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Republike Slovenije i Skupštine opštine Kovin. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.


PROGRAM FESTIVALA U DVORANI APOLO:


15.10. u 20.00, Dvorana „Apolo" Doma omladine Pančevo

Maksima Gorkog 6


Koncert: Duo FredDo (Austrija)

Frederik Neyrinck – klavir

Doris Nicoletti – flauta


Koncert Szilárd Mezei Tubass Quintet (Srbija / Mađarska)

Zoltán Csányi – kontrabas

Ernő Hock – kontrabas

Szilárd Mezei – kontrabas, kompozitor

Ervin Malina – kontrabas

Kornél Pápista – tuba


Festival se ove godine održava u tri grada, u Pančevu, Beogradu i Kovinu, a program festivala sastoji se iz dve celine: pratećeg programa koji čini izložba stripova i muzičko-vizuelni performans, i centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti pet sastava iz Srbije, Slovenije, Portugala, Mađarske i Austrije, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu i evropsku savremenu i avangardnu muzičku scenu.


Na domaćoj muzičkoj sceni pretežno su zastupljeni sadržaji iz domena džeza, klasične i popularne muzike u njihovim odavno usvojenim, kanonizovanim oblicima. Ideja muzičkog programa Nova Festivala je predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike. Na dugoročnom planu, Nova Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave novom i avangardnom umetnošću kroz predstavljanje aktuelnih i renomiranih umetnika iz ove žanrovske sfere (u regionu, Evropi i svetu), kao i da promoviše saradnju muzičara i umetnika različitih žanrovskih okvira.


Takođe, Nova Festival je jedina manifestacija iz oblasti kulture u Srbiji koja sav promotivni materijal (plakati, flajeri, programi, katalozi) štampa na ekološkom, sertifikovanom recikliranom papiru.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku