Chuck Shuldiner Commemoration u Nišu!Sviđa ti se? Javi ostalima!

Navršava se tačno 15. godina od kako je, zbog posledica moždanog tumora, prerano sa ovog sveta otišao Čak Šuldiner (1967-2001), jedan od najuticajnijih metal gitarista u muzičkoj istoriji. Njegovo stvaralaštvo ostaće upamćeno najviše po članstvu u grupi Death, čiji je bio idejni tvorac, gitarista, pevač i tekstopisac. Šuldiner je bio ne samo izuzetan gitarski virtuoz, već i inovator koji je u neslućenim pravcima pomerao granice najbrutalnijeg muzičkog žanra. Smatra se pionirom death metal pravca (kamen temeljac u tom smislu je album-prvenac Scream bloody gore, 1987). Maksimalnu inventivnost ispoljio je ne samo po tome što je ustanovio pravila novog pravca, već što je i tu novonastalu ekstremnu muzičku formu u startu ''razgradio'' uplivima classic jazz ritmova. 

Šuldinerovu umetničku veštinu odlikuju tehnički perfekcionizam, ekstremni eksperimentalizam i spiritualni lirizam tekstova. Sve to i dan-danas Death svrstava u najavangardnije i najprogresivnije bendove koji su ikada postojali na metal sceni. 

Nema boljeg načina da se oda počast najsvetlijem liku svetske metal ikonografije nego – muzikom. Zato, svi poštovaoci lika i dela Čaka Šuldinera, obožavaoci grupa Death i Control Denied, kao i svi ljubitelji svakovrsnog muzičkog ekstremizma i eksperimentalizma, pozvani su na svirku 13. 12. 2016. na kojoj će nastupiti: 

AVET (SRB) – black doom

Ovo je njihovo prvo predstavljanje niškoj publici. Bend je na putu realizacije prvog studijskog ostvarenja i njihov materijal moguće je čuti jedino na svirkama. Rešili su da svojom muzikom, umesto virtuelnih, prvo probiju realne zvučne zidove. U vremenu kada je najteže privući publiku ''na neviđeno'', bez reklame i bilo kakavog marketinga, ova njihova tajnovitost je zanimljiv vid testiranja pravih zaljubljenika u metal. 

SNOGG (SLO) – freeride black metal

Oni su eksperimentalni black metal dvojac iz Velenja koji nastupaju pod imenima Ulv (gitarista, vokal, semplovi) i Morke (bubnjevi). U pitanju je atmosferični skandinavski black, ali koji služi samo kao podloga za poigravanje sa svakovrsnim ekstremnim žanrovima upotrebom najrazličitijih efekata tako da je u pitanju u potpunosti samosvojni, avangardni projekat kakav se retko sreće. Tekuća godina za njih je bila veoma plodna, na samom početku (6. janura) objavili su svoj prvi EP pod nazivom Snogg, a potom su usledile brojne svirke u regionu a i širom Evrope, posebno u okviru turneje tokom juna meseca. Upravo je na svetlo dana (20. novembar) izašlo još jedno njihovo kratkometražno ostvarenje, odnosno EP Quvitoq koji, za razliku od prethodnog nije u jednom komadu, već je podeljeno na četiri numere. Oba projekta se konceptualno nadovezuju jedan na drugi gradeći atmosferičnu priču o košmarima, s tim što je prvi produkcijiski neizbrušeniji i više blekerski, dok drugi kudikamo dalje zalazi u noise fazon.

UPAD: 200 RSD
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Pratite nas na Fejsbuku

Ne propustite ni jedan tekst!

Pretplatite se besplatno na nedeljni pregled tekstova objavljenih na HC-u. Svakog ponedeljka u vašem e-sandučetu.