Chuck Shuldiner Commemoration u Nišu!



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Navršava se tačno 15. godina od kako je, zbog posledica moždanog tumora, prerano sa ovog sveta otišao Čak Šuldiner (1967-2001), jedan od najuticajnijih metal gitarista u muzičkoj istoriji. Njegovo stvaralaštvo ostaće upamćeno najviše po članstvu u grupi Death, čiji je bio idejni tvorac, gitarista, pevač i tekstopisac. Šuldiner je bio ne samo izuzetan gitarski virtuoz, već i inovator koji je u neslućenim pravcima pomerao granice najbrutalnijeg muzičkog žanra. Smatra se pionirom death metal pravca (kamen temeljac u tom smislu je album-prvenac Scream bloody gore, 1987). Maksimalnu inventivnost ispoljio je ne samo po tome što je ustanovio pravila novog pravca, već što je i tu novonastalu ekstremnu muzičku formu u startu ''razgradio'' uplivima classic jazz ritmova. 

Šuldinerovu umetničku veštinu odlikuju tehnički perfekcionizam, ekstremni eksperimentalizam i spiritualni lirizam tekstova. Sve to i dan-danas Death svrstava u najavangardnije i najprogresivnije bendove koji su ikada postojali na metal sceni. 

Nema boljeg načina da se oda počast najsvetlijem liku svetske metal ikonografije nego – muzikom. Zato, svi poštovaoci lika i dela Čaka Šuldinera, obožavaoci grupa Death i Control Denied, kao i svi ljubitelji svakovrsnog muzičkog ekstremizma i eksperimentalizma, pozvani su na svirku 13. 12. 2016. na kojoj će nastupiti: 

AVET (SRB) – black doom

Ovo je njihovo prvo predstavljanje niškoj publici. Bend je na putu realizacije prvog studijskog ostvarenja i njihov materijal moguće je čuti jedino na svirkama. Rešili su da svojom muzikom, umesto virtuelnih, prvo probiju realne zvučne zidove. U vremenu kada je najteže privući publiku ''na neviđeno'', bez reklame i bilo kakavog marketinga, ova njihova tajnovitost je zanimljiv vid testiranja pravih zaljubljenika u metal. 

SNOGG (SLO) – freeride black metal

Oni su eksperimentalni black metal dvojac iz Velenja koji nastupaju pod imenima Ulv (gitarista, vokal, semplovi) i Morke (bubnjevi). U pitanju je atmosferični skandinavski black, ali koji služi samo kao podloga za poigravanje sa svakovrsnim ekstremnim žanrovima upotrebom najrazličitijih efekata tako da je u pitanju u potpunosti samosvojni, avangardni projekat kakav se retko sreće. Tekuća godina za njih je bila veoma plodna, na samom početku (6. janura) objavili su svoj prvi EP pod nazivom Snogg, a potom su usledile brojne svirke u regionu a i širom Evrope, posebno u okviru turneje tokom juna meseca. Upravo je na svetlo dana (20. novembar) izašlo još jedno njihovo kratkometražno ostvarenje, odnosno EP Quvitoq koji, za razliku od prethodnog nije u jednom komadu, već je podeljeno na četiri numere. Oba projekta se konceptualno nadovezuju jedan na drugi gradeći atmosferičnu priču o košmarima, s tim što je prvi produkcijiski neizbrušeniji i više blekerski, dok drugi kudikamo dalje zalazi u noise fazon.

UPAD: 200 RSD




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku