AKO BOSNA PRESUŠI GDJE ĆEMO SE UTOPITI



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Vojin Trivunović: Ako Bosna presuši gdje ćemo se utopiti, Parteon Beograd 2015., knjiga aforizama.

Vojin Trivunović rođen je 1956. godine u Rudićima kod Glamoča gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Vrlo rano počeo je objavljivati u novinama i časopisima. Još kao student u Novom Sadu (1977) biran je u Krug najtalentiranijih mladih pjesnika. Pored književnog, bavio se i novinarskim radom. Bio je član Književnog kluba pri “Tribini mladih” u Novom Sadu i stalni suradnik “Glasa omladine”. Po dolaku u Banja Luku počeo je pisati za “Glas”, “Oslobođenje”, “Nezavisne novine” itd. Do sada je objavio nekoliko knjiga:  “Ponavljati gradivo” (pjesme), “Kroz iglene uši” (aforizmi), “Troprstaš” (roman) itd. Osnivač je i organizator književne manifestacije “Dani Vuka Karadžića” u Banjaluci. U okviru ove manifestacije, organizirao je “Okrugli stol o jeziku, ćirilici i latinici”, na kojem su učestvovali najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti. Za svoj književni rad dobio je nagradu “Umovanje zdravog razuma”.
Pisati aforizme, čiste kritičke misli, bazirane na paradoksu, u nekoliko riječi reći, jezgrovitom virtuoznošču ne ostajući nedorećen kritizirajuči ljudske gluposti, bezumlja, beščašća... i tom zvjezdovitom brzinom zauzeti sjajom svoje aforističke zvijezde zvjezdano nebo našeg satiričnog neba, ne staje i ne posustaje Vojin Trivunović. Vojinoaforizmi, prepoznatljivi, samosvojni... jasna Trivunovićevskoga aforističkog rukopisa i kova otkivci, aforizmi: kratke, jezgrovite, značenjem bogate izreke.
Da i njega ubiju: Traže  da im  damo  još malo  vremena. Da i njega ubiju.

Svaka nova generacija grana svoje drvo satire, ostavlja svoj biljeg duhovitosti, bez obzira na teška vremena, a koja su vremena u BiH bila laka, i prilike kroz koje su narodi tijekom svoje povijesti prolazili, i što su preživljavali i proživljavali... Upravo te vrijednosti su svjedočanstvo o njihovom postojanju i opstojanju, borbi za opstanak, pa i humorom i satirom i na svoj račun kao malo koji narod, što bilježi i čini izuzetni zdravi duh bosansko-hercegovačkoga čovjeka.
Zapadne sile i Rusi: Zapadne sile mogu sve  čak će i sunce  početi  da izlazi na njihovoj strani svijeta. Pod uslovom  da ga Rusi ne obore!
Srednje je malo: U BiH  nisu  ravnopravna  ni ta tri slova. Srednje je malo.
Duh jednog naroda, teško je okovati, duh je neukrotiv, taj šeretski duh na sve nedače koje su ih snašle odgovarao je narod vicom, dosjetkom, aforizmom, opirući se smjehom. Shodno tome, u duhu tog i takvog naroda je da - na teškoće odgovara, uvjetno rečeno, smjehom. Smjehom koji može značiti sprdnju i podsmeh, a sa druge strane, podsmjeh se može okarakterizirati i kao svojevrstan vid kritike.
Crno ispod nokata: Od obećane  zemlje ostalo je samo crno ispod nokata.
U oblacima: Ako ti se avion  pokvari,  moli Boga  da ostaneš  u oblacima.
Vojin Trivunović baštini taj duh, duh narodne poslovice, anegdote, šale, parodije, grafita i vica u svojim aforizama koji neosporno naglašavaju, bilježe, bez obzira na to kakvu će reakciju izazvati. Nekada je to smijeh do suza, a nekada - smijeh do bola.
Aforizmi Vojina Trivunovića, sažeti, efektni, izravni, potvrđeni životnom realnošću, ogledalo su vremena koje Vojin pečati.
Gore dolje: Padamo dolje,  jer ne može gore!

Nikola Šimić Tonin



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku