Sudabe Babagap: Veče iranske poezije u Udruženju književnika



Sviđa ti se? Javi ostalima!

 


Pozivamo Vas na tribinu IZ ISKRE - REČI

Književno veče pod nazivom

POEZIJA OD KRIKA DO OBOŽAVANJA

održaće se u petak, 10.03.2017. u 19h u Velikoj sali Udruženja književnika Srbije, Beograd, Francuska 7

Deseta iz serije tribina „Iz iskre – reči“ posvećena je iranskoj pesnikinji, slikarki, teoretički filma i autorki dokumentarnih filmova, Sudabe Babagap (Soudabeh Babagap).

Počasni je doktor iz oblasti dokumentarnog filma i počasni je član Srpsko-iranskog društva za saradnju i prijateljstvo. Širom sveta drži predavanja o iranskom dokumentarnom filmu, poeziji i literaturi.

Razgovor vode Gordana Petković, Tamara Lujak i Miljurko Vukadinović.
Poeziju će čitati Simonida Stanković, Jelena Žigon, Vjera Mujović, uz muzičku pratnju Dalide Grmuše.

***

Sudabe Babagap je rođena 1971. godine u Iranu. 1988. otpočinje studije i bavi se istraživanjem književnosti, zanimajući se posebno za  savremenu iransku i svetsku poeziju. Svoje prve pesme objavila je sa drugim poznatim pesnikinjama, a u narednim godinama pojavljuje se u  knjigama odabranih radova i antologijama kao što je "Antologija iranske ženske klasične i moderne poezije (nakon Nime)". Bavi se i slikarstvom; njeni radovi su uvršteni u izbor slikarskih dela iranskih umetnica (Ispoljavanje osećanja) i objavljeni.

Pored interesovanja za  poeziju i slikarstvo, Soudabe Babagap započinje studije kinematografije, da bi se kasnije njen dokumentarac "Nojeva barka" pojavio pred brojnom domaćom i međunarodnom publikom i osvojio mnoge nagrade u periodu od 2003. do 2016, uključujući Gran pri Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, 2004. Neke od njenih nagrada došle su zahvaljujući jedinstvenoj, novoj i poetskoj atmosferi i izrazu u razvijanju antiratne tematike ovog filma. Plaketa "Zlatni vitez" istoimenog festivala koju joj je u Rusiji 2004. uručio Nikolaj Burljajev, direktor festivala i protagonista filmova Andreja Tarkovskog, bila je jedna od tih nagrada. Sa svojom poezijom nastupala je na koncertu u Angari, Sibir, istim povodom.

U periodu od  2004 do 2006. predaje na univerzitetima i u kulturnim centrima Istočne Evrope i drži predavanja na temu "Poetski dokumentarni film". Bila je član žirija na međunarodnom TV festivalu u Baru. 

2006. je učestvovala na 43. Međunarodnom susretu pisaca i komemoraciji Ivi Andriću, u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, kao prvi i jedini gost iz Irana. Kazivala je svoje stihove i govorila na temu "Poezija od krika do obožavanja". Njene pesme objavljene su među odabranim radovima Susreta pisaca, u biltenu Udruženja književnika i drugim prestižnim književnim časopisima. 2006. i 2016. bila je u pesničkom izboru Međunarodnog festivala poezije "Smederevska pesnička jesen".

U poslednjih nekoliko godina bavi se istraživanjem o ženama na Bliskom istoku. Održala je niz predavanja na temu "Poezija u kinematografiji" u uglednim iranskim kulturnim centrima i univerzitetima, kao što je "Iranski dom humanističke misli". Stekla je titulu doktora (prvi umetnički rang za elitne i istaknute umetnike) koju joj je za oblast dokumentarnog filma dodelilo Ministarstvo kulture Irana marta 2016. godine.

Tokom 2016. i 2017. održala je u Beogradu, u Novom Sadu i na Cetinju više predavanja o iranskoj kinematografiji.










Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku