Zlo fest III u novosadskoj Fabrici



Sviđa ti se? Javi ostalima!

U subotu 18. marta odrzan je treći po redu ZLO fest – sada već tradicionalna godišnja svirka novosadskog thrash trojca War Engine.

Čast da otvori ovaj pakleni festival pripala je najmlađem sastavu te večeri – novosadskom Riverroth-u koji je promovišući svoje prvo studijsko izdanje (‘’Infernal Thrashing’’ EP) pokazao značajan napredak i pokrenuo publiku koja je gotovo do kraja večeri bila vise nego aktivna što se ne viđa svaki dan! Predstavljajući najsvežiju autorsku pesmu pokazali su vrlo ubedljiv i energičan nastup za bend takvog kalibra. Najubedljiviji trenutci nastupa dešavali su se za vreme numere ‘’666’’ dobro poznatog benda ‘’Toxic Holocaust’’ gde su publika kao i sam bend pružili svoj maksimum u stvaranju paklene atmosfere čime su dokazali da su bend koji definitivno pokazuje tendencije da u budućnosti postane jedan od značajnijih predstavnika old school thrashera u našoj zemlji.

Sledeci po redu bio je hardcore punk bend Ground Zero (takođe iz Novog Sada). Iako su najveći žanrovski "outsider" ovog festivala, mlada thrash publika je pokazala da nije ni malo gadljiva na vrlo stabilne HC rifove pojačavajući dozu agresivnosti u šutkama, što je za svaku pohvalu. Pored očekivanih autoskih pesama izveli su obradu Metallice koja je u hc stilu zvučala neočekivano dobro.

Svirka je išla svojim tokom koji je doveo goste iz Šida – Veliki Putrid Blood! Najprisutnijji bend domaće scene u tom trenutku. Nema potrebe objašnjavati zašto su pesnice i laktovi nastavili da lete na sve strane ispraćeni mnogim stage dive-ovima. Sa tekstovima na maternjem jeziku pokazali su verovatno najbolju komunikaciju sa besnom publikom uz dobro nam poznate numere ‘’Kontraudar’’ i ‘’Odmazda’’. Definitivno bend koji je izneo najbolji performans i fanovima pružio najmasniji zvuk sto se i očekuje od ove iskusne ‘’mašinerije’’ koja lomi sve pred sobom. Od Purtid Blooda smo se oprostili uz najnoviju pesmu pod nazivom ‘’Besnilo’’ koju željno očekujemo i u studijskoj verziji.

Na red su stigli i domaćini festivala – War Engine! Ne ostavljajući publici ni jedan trnutak za predah uz pesme sa prvog albuma pod nazivom ‘’Adrenaline Rush’’ sve do numere Party Animals kada su se na binu popeli svirači sa ‘’životinjskim’’ maskama koji su na vrlo specifičan način izveli ovu pesmu što je oduševilo veliku većinu prisutnih. Koncert se bližio kraju te su ovi momci najavili novi album koji će nazvati ‘’The Veridict’’. Izmorivši publiku do krajnjih granica svojim ‘’rođendanskim’’ nastupom i povlačenjem sa bine nagradili su najaktivnije fanove iz mosh pita svojim merchom što je pokazalo da su pravi domaćini kojima želimo jos mnogo ovakvih proslava!

Bend koji je zatvorio subotnje zlo bio je mladi thrash metal sastav Deathonation. Kako to obično biva, poslednjem bendu ostavljeni su samo najvatreniji i najizdržljiviji fanovi što ovog puta nije sprečilo Deathonation da publici iznesu sjajnu svirku. Najveći highlight njihove svirke po meni je bio željno iščekivani hit ‘’Evil Voice’’ koji je objasnio pojam zlo festa i iscedio poslednjie atome snage iz publike. Izvodivši pesme sa debi albuma ‘’Dragged into the Beyond’’ mladi bend u usponu dokazao je da velikom brzinom napreduje ka statusu velikog srpskog thrash metal benda! Koncert su zatvorili numerom ‘’Masovna Sarana’’ benda ‘’Horror piknik’’ uz malu pomoć članova War Engine-a.

Zlo Fest je bio jedan od (do sada) najposećenijih/ispraćenijih festivala u 2017-oj godini koja je odlično počela. Sjajna organizacija, prostor i pre svega sjajna publika i nikad bolja razmena energije u Novom Sadu pokazali su underground snagu srpske scene te večeri. Svi se nadamo da će se ova tradicija održavati u ovoj ili čak profesionalnijoj formi!

txt: Rodoljub Raičković
foto: Jelena Petrović



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku