Black metal ritual u beogradskom Domu omladineSviđa ti se? Javi ostalima!


“Dе Мysteriis Dom Satanas“, jedno od najznačajnijih izdanja black metala, kultno ostvarenje norveškog sastava Mayhem. Album, koji je obojen lirikom samoubice i muzikom mrtvog čoveka, propraćen nizom incidenata i događaja koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji ekstremnog metala i proširili granice istog, izveden je u celosti, na koncertu u Beogradu.
U ponedeljak, 10. aprila, domaća publika i ljubitelji najobskurnijeg metal žanra imali su priliku da budu deo black metal rituala koji je priredio legendarni Mayhem, uz podršku češkog sastava Inferno.

Kao što smo i navikli od MH Concerts, organizatora ovog koncerta,  prvi nastup je počeo tačno na vreme, bez ikakve najave, reči, Inferno je započeo svoju odu mraku. Ovaj bend je domaćoj publici već dobro poznat, budući da su već nekoliko puta nastupali u Srbiji, a i The Stone je u prošlosti objavio jedno split izdanje sa ovim sastavom („Triumph – Dark – Brotherhood“) i odsvirao niz zajedničkih koncerata. Njihov nastup je bio prilično dobro propraćen od strane publike, dobro popunjena sala Amerikana je već tada najavljivala sjajno veče.

Inferno na ovoj turneji promoviše svoje aktuelno izdanje „ Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution)“, stoga je veći deo setliste bio u duhu ovog albuma.

Česi su, baš kao što su i započeli koncert – bez reči, tako i sišli sa bine. Ostavljajući nakon svog nastupa zaista pozitivan utisak. Statičnim, ali izuzetno atmosferičnim i efektnim nastupom su pokazali zašto su bend koji je trenutno u samom vrhu svetskog black metal undegrounda.

Jedina zamerka Inferno nastupa i ovog koncerta, generalno, jeste zvuk. Iz nekog razloga, tonci nikako nisu mogli da pronađu adekvatan miks instrumenata i vokala, a zbog specifičnosti muzike, u većini slučajeva bilo je baš teško tačno razaznati delove pesama. Možda je to moj subjektivni doživljaj, jer sam iz razgovora sa drugim kolegama, muzičarima, shvatio da su mišljenja po tom pitanju podeljena.

Najzad je došlo vreme za ono što su svi nestrpljivo čekali. Bina je spremna za koncert velikog Mayhema, svetla su prigušena a mračni tonovi intra spremaju publiku za ritualno putovanje.

Na binu izlaze prvo gitaristi, pozdravljeni nizom ovacija, a u pozadini, skriven iza grandioznog seta udarcima o bass bubanj, legendarni Hellhammer dodatno zagreva atmosferu do granice ključanja, a onda se na bini pojavljuje Attila! Mayhem otvara koncert čuvenim hitom „Funeral Fog“. Istog trenutka u masi nastaje delirijum, niz šutki i oduševljenje publike.

Bend je izvodio pesme po redosledu sa albuma, bez ikakvih najava i obraćanja, tako da publici ni u jednom trenutku nisu davali šansu za predah, držeći je konstantno budnom i prisutnom u ovom mračnom i atmosferičnom putovanju.

Uvodni akordi „Freezing Moon“, himne ovog žanra, izazvali su neverovatnu reakciju publike u skoro rasprodatoj sali Amerikana.
Mayhem muzika nije za svakoga, tehnički aspekt njihove svirke nikada nije bilo nešto čime su se oni preterano bavili - sve je pitanje atmosfere, a predvodnik Mayhem horde – Attila je master kada je u pitanju prenos onoga što se dešava na bini na prisutnu publiku. Retke pauze između pesama bile su ispunjene Atilinim performansom, koji je isti upotpunio svojim obskurnim kostimom, odajući počast tami, minimalno osvetljen plamenom sveća zapaljenih na bini.

Iako nisam fan ovog benda, jedva sam čekao koncert, želeo sam da iskusim tu atmosferu, da postanem deo tog rituala o kojem svi fanovi ovog benda pričaju. U momentima sam zaista uspevao da se utopim u taj svet koji je vladao Beogradom nekih 60 minuta, ali lošiji zvuk koji sam pomenuo ranije u tekstu mi nije dozvolio da se totalno prepustim atmosferi.

Koncert je zatvoren naslovnom pesmom, grandiozni kraj koncerta je na mene ostavio najjači utisak ove večeri. Budući da je ta pesma, meni i jedna od omiljenih. S obzirom da ne mogu sebe okarakterisati kao fana black metala (iako zaista uživam u nekolicini bendova i albuma), a ni Mayhema (moje poznavanje ovog benda se svodi samo na jedan album – prvi) dužina koncerta je bila baš po mojoj meri, ova doza mraka i „prljavštine“ je bila taman, ali da se primetiti da su okoreli fanovi Mayhema malo bili razočarani ovim relativno kratkim setom.

Drago mi je da je ovaj koncert prošao dobro. Očekivao sam dobru posećenost, a to se i desilo. Veoma je bitno da se nastavi tradicija dobrih poseta na koncertima, jer nam je to nada da ćemo sutra moći da ugostimo i mnoga druga imena svetskog metala i rock and rolla koji imaju veliki broj fanova u Srbiji, a pritom nikada nisu nastupali ovde.

Svaka čast organizatorima na besprekornoj organizaciji, publici na sjajnoj podršci bendovima i samim umetnicima na visoko profesionalnim nastupima (koliko god neki bendovi bili veliki, profesionalnizam nekima od njih i te kako nedostaje). Drago mi je da sam imao priliku da čujem – vidim Mayhem live. Ovo je bilo zaista specifično iskustvo za mene. Definitivno ću istražiti i druge radove ovog benda, pored kultnog „De Mysteriis Dom Satanas“, jer ovo možda nije tehnički najsavršeniji bend i ne mogu se okrakterisati kao vrsni muzičari, ali definitivno je da ime Mayhem sa sobom nosi neku auru – pitanje je samo da li se pronalazite u njoj ili ne.

Marko TodorovićSviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku