Ovog vikenda Metropolis Jazz Fest u Domu Omladine Beograda



Sviđa ti se? Javi ostalima!

METROPOLIS JAZZ FEST gramophoned by Lenco

9–10.  2. 2018.  Dom omladine Beograda


Najbolji džezeri Srbije okupiće se krajem nedelje na prvom Metropolis Jazz Festu u Domu omladine Beograda. Na ovaj način izdavačka kuća Metropolis Music zaokružuje prve dve godine rada svoje etikete Metropolis Jazz, predstavljajući osam bendova/umetnika čija su izdanja objavljena u tom periodu. U petak 9. februara pred beogradsku publiku izlaze Uglješa Novaković kvintet, Sanja Marković, Schime Trio + Two i Fish in Oil, a u subotu 10. februara Drama Organ Trio, Hashima, Konzilium i EYOT.

Novi srpski džez talas označava generaciju talenata koja se pojavila na sceni sredinom prošle decenije. Mladi umetnici, među kojima i nekoliko diplomaca inostranih džez akademija koji su se posle studija vratili u Srbiju, veoma brzo su pokazali želju i sposobnost da uzdrmaju srpski džez zanimljivom i beskompromisnom muzikom koja je brzo našla put do publike. Njihov izraz krasi visoka izvođačka ekspertiza, raznovrsnost i originalnost. Oni poštuju džez tradiciju i razumeju današnje džez fenomene sa obe strane Atlantika, ali znaju i da samo kreativnim radom, tražeći autentičan zvuk, mogu da igraju značajniju ulogu na globalnoj džez sceni.

Diskografska kuća Metropolis Music prepoznala je snagu novog srpskog džez talasa i odlučila da ustanovi etiketu Metropolis Jazz u okviru koje bi se okupili naši najtalentovaniji sastavi. Prvo izdanje, album Do You Really Wanna Play sastava Schime Trio, objavljeno je u novembru 2016. godine, da bi se za manje od godinu i po dana stiglo već do desetog albuma u katalogu, ambicioznog izdanja Nikolov-Ivanović Undecteta Artistry in Broken Rhythm.

Sastavi okupljeni na etiketi Metropolis Jazz za svoj rad su već stekli priznanja domaće i svetske publike i kritike. O Schime Trio u istom danu su pisali vodeći svetski džez magazini Down Beat i All About Jazz, što je privilegija koju mnogi renomirani džezeri ne dožive tokom cele karijere. Magazin The New York City Jazz Record uvrstio je drugi album kvarteta Hashima The Haywain (na kome gostuje Portugalka Suzana Santoš Silva) među 100 najboljih u svetu u 2017. godini. Sanja Marković izazvala je kritičara britanskog magazina JazzWise da napiše: „njena stvarna snaga je u glasu – dubokom i uzbudljivom, sa onom emocijom koja čini da želite da je iznova slušate." Opisujući muziku sa dvostrukog albuma Tri ključa sastava Fish in Oil, poljski kritičar Marćin Pulavski utvrdio je da se „njihova muzika sluša celim bićem, toliko je tu žara i neobuzdane balkanske fantazije".

Konzilium se inpiriše srpskim, makedonskim i afričkim folklorom, kao i džez fankom i fjužnom. Uspešnu promociju drugog albuma Vizita imali su na Beogradskom džez festivalu 2016. Niški sastav EYOT trijumfalno je otvorio ovogodišnje izdanje te manifestacije. U njihovoj muzici u prošloj godini uživali su u Bugarskoj, Litvaniji, Češkoj, Rumuniji, Nemačkoj, BiH, Kini, Francuskoj, Švajcarskoj i Hrvatskoj. Čeka ih petnaestodnevna turneja po Rusiji. Konačno, u ovom društvu su dva sastava koja su proteklih godina ostvarila zapaženu aktivnost u beogradskim klubovima – Drama Organ Trio i Uglješa Novaković Quintet – predstavljajući energični džez sa direktnim nadahnućem u zvuku današnjeg Njujorka.

Metropolis Jazz Fest je najbolja prilika da se uverimo u snagu novog srpskog džez talasa, uživajući u majstorijama najvećih talenata na sceni!  

Organizator manifestacije je Metropolis Music. Dodatne informacije o učesnicima nalaze se na stranici: https://www.metropolismusic.rs/jazz-fest

Program sa satnicom:

Petak, 09. 02.

20:15 Uglješa Novaković Quintet

21:30 Sanja Marković

22:45 Schime Trio + Two

00:00 Fish in Oil


Subota, 10. 02.

20:15 Drama Organ Trio

21:30 Hashima

22:45 Konzilium

00:00 EYOT





Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku