Festival fantastike "TolkiNiš 2018" za vikend u Nišu



Sviđa ti se? Javi ostalima!


14. i 15. Aprila u prostorijama niškog kulturnog centra (Stanoja Bunuševca BB) održaće se prvi festival fantastike pod nazivom  „TolkiNiš 2018", u koorganizaciji udruženja ljubitelja fantastike „Ordo Draconish" i NKC-a. Bogat program otvoriće u subotu proslavljenji muzičar i frontment grupe Orthodox Celts, Aca Seltik, u 11 časova. Festival će tokom oba dana trajati od 11 do 22 častova, tokom kojih će posetioci biti u prilici da posete više različitih kreativnih radionica, tribina, predavanja, bazar fantastike, zaigraju društvene igde u Goblin kutku, i pogledaju filmove iznenađenja na kraju svakog dana.
Organizatori su se potrudili da obuhvate sve grane kulture u kojima je fantastika zastupljena, te su tu umetnici iz sveta književnosti, stripa, ilustracija, scenske maske i kostimografije, kospleja, filma kao i društva ljubitelja društvenih i viteških igara. Tokom festivala svoj rad predstaviće i gosti iz Bijelog Polja (regionalni festival fantastične književnosti Refesticon), Beograda (festival epske fantastike Mač i Magija, festival fantastike Tolkinfest), niški Džedajski pokret predstaviće Džedajkon dok će se publici predstaviti i udruženje ljubitelja fantastike iz Kostolca.  
U subotu će se održati dve kreativne radionice, Miroslav Lakobrija će sa pomoćnicima voditi radionicu izrade scenske maske dok će Igor Krstić voditi školu kreativnog crtanja.
U toku prvog dana festivala posetioci će biti u mogućnosti da prisustvuju razgovorima sa Goranom Skrobonjom, najuspešnijim prevodiocem dela Stivena Kinga i autorom serijala o Tesli, i Aleksandom Tešićem, piscem serijala „Kosingas" i osnivaču IK „Strahor", predstavljanju izdavačkih kuća „Otvorena knjiga", „Portalibris" i „Orfelin" i razgovoru sa nekim od njihovih pisaca, potpisivanju knjiga i slikanju, te predavanjima „Mitološke paralele u Silmarilionu" Marka Vasića i „200 godina Frankenstajna" dr Dejana Ognjanovića i d.v direktora NKC-a, Srđana Savića.
Po završetku predavanja o kultnom romanu Meri Šeli posetioci će moći da u velikoj sali NKC-a pogledaju filmsku pojekciju iznenađenja.  
Što se drugog dana tiče, program će takođe početi kreativnim radionicama, prvo će Vladimir Vesović održati „Malu stripsku radionicu" a potom Ljubica Dolašević „Niški Olivander", radionicu izrade čarobnjačkih štapića i šešira.
Kao i prvog dana posetioce očekuju razgovori sa Danijelom Jovanovićem, piscem serijala „Severna Kapija" i Lelom Stojanović, autorkom knjige „Vesela veštica Nika". Predavanje „Izgubljene priče i rana predanja iz Silmariliona" Marka Vasića biće drugo posvećeno Tolkinu dok će se posle razgovora sa Lelom Stojanović održati i predavanje o serijalu „Hari Poter" pod nazivom „Putovanje Hogvorts Ekspresom" na kome će učestvivatu novinar i predsednik udruženja „Ordo Draconiš" Darko Stanković i blogerka Snežana „BookWitch".
Na festivalu će premijerno biti predstavljena nova knjiga Miloša Petkovića „Patuljci i vile", prva namenjena najmlađima, u izdanju IK Pčelica, dok će sam događaj otvoriti dečiji hor „Leptirići". Posle Petkovića na scenu velike sale NKC-a izaći će najčitaniji pisac knjiga za decu na ovim prostorima Uroš Petrović koji donosi svoj vašar zagonetki.
Kao i prvog dana, programse završava filmskom projekcijom iznenađenja, ovog puta u potpunosti posvećenoj najmlađima.
Iz udruženja „Ordo Draconiš" su nam poručili da očekuju veliku posećenost i dobru zabavu za sve posetioce i učesnike, kao i da su se trudili da program bude interesantan svima. Predsednik udruženja Darko Stanković poručio je:
Pozivam sve ljubitelje fantastike da dođu na festival i uživaju u bogatom programu koji smo za Vas pripremili. Naš festival je specifičan budući da će drugi dan u potpunosti biti podređen najmlađima, ali to ne znači da u njemu neće uživati i stariji. Kao što su nam poručili niški džedaji, grad se fantastično budi i nama je izuzetno drago da je tako. Posle veoma uspešnog „Džedajkona" Niš dobija još jedan festival posvećen fantastici što može biti samo dobra stvar za kulturu ovog grada. Dobili smo veliki broj poziva od strane raznih organizatora festivala iz regiona, svi su jako zadovoljni programom, pohvalili su naš i trud našeg partnera Niškog Kulturnog Centra, te najvili svoj dolazak. Kao što se može videti iz programa imaćemo četiri kreativne radionice, koje će voditi veoma uspešni i priznati umetnici, u programu će učestvovati i niški odredi izviđača, dečiji hor „Leptirići", a sugrađanima ćemo predstaviti i klub drušvenih igara „Goblin" i „Dreamspirit Wargaming Studio", dok će svi koji žele da ponesu neku uspomenu sa festivala ali i obogate svoju kolekciju umetnina iz sveta fantastike moći da posete „Bazar fantastike". Takođe na festivalu možete očekivati i kostimirane junake iz serijala „Pesma leda i  vatre", „Gospodar Prstenova", „Star Wars" i drugih. Ovom prilikom želim da naglasim da želimo da ohrabrimo posetioce da u što većem broju dođu kostimirani i ulepšaju ovaj događaj."
U nastavku možet pogledati plakat Festivala i zvanični program a da posetiti FB event kliknite ovde




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku