Film "Naš novi predsednik" na Beldocsu



Sviđa ti se? Javi ostalima!


 
Naš novi predsednik na Beldocs-u
Uklete vesti
 
 

Beograd, 16. april - U sferi novih, aktuelnih događaja u Siriji, koji na svetskoj političkoj sceni dalje zaoštravaju donose dve sile Rusije i Amerike, biće posebno interesantno na predstojećem Beldocsu pogledati film Maksima Pozdorovkina Naš novi predsednik, koji iz ugla ruskih medija prati dolazak američkog predsednika Donalda Trampa na vlast. Posebno urnebesno komično u filmu jeste što je čitava novija istorija odnosa Rusije i Amerike data kroz prizmu navodne drevne kletve sibirske princeze mumije...
U filmu to zaista tako i izgleda. Film Naš novi predsednik je više od satire o medijima u vremenu kampanje. Pozdorovkin prati čitav splet propagandnih delovanja Vladimira Putina kroz serijal gotovo neverovatnih situacija, u koje su uključeni kako obični građani, tako i novinari, politički komentatori, psiholozi, muzičke zvezde i javne ličnosti, pa i vračare, vidovnjaci, astrolozi. Svi oni, unisono, glorifikuju dolazak novog predsednika na čelo Sjedinjenih Američkih Država. Sve tako frenetične slike koje reditelj prikazuje u filmu, zapravo su odlika jedne moćne mašinerije, koja služi da običan narod poveruje u boljitak, kada su odnosi dve velike države u pitanju.
To se, potom, donekle menja sa inauguracijom Donalda Trampa, a posebno sa američkim napadom na postrojenja u Siriji. Sa tako hronološki složenim scenama iz medijskog života jedne imperije, sagledavamo kako i u kojoj meri su vesti kontrolisane i kako izgleda mašinerija u rukama jednog moćnog režima. Koliko god to u filmu smešno bilo, zapravo Naš novi predsednik ostavlja jednu gorčinu i upitanost gledalaca – da li smo danas zaista pod kletvom jedne drevne mumije?
Film je premijerno prikazan na minulom Sandens film festivalu, gde je dobio izuzetne kritike, a na Beldocsu biće u programu Specijalne projekcije.
O festivalu Beldocs:
Festival Beldocs je tokom minule decenije postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na Beldocsu. I ove godine biće organizovan market dokumentarnih filmova, po drugi put podržan od strane Evropske Unije, kroz program – Kreativna Evropa, potprogram Mediji.
I ove godine, Beldocs nastavlja da kvalitetnim i premijernim programom izgrađuje i edukuje svoju publiku, nudeći sem domaće i međunarodnu selekciju, kao i brojne prateće programe. Ovogodišnje 11. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs domaćoj publici predstaviće čak 98 filmova u 14 programa, u 10 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima. Beldocs festival biće održan od 7-14. maja u u sledećim dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu "Vlada Divljan", Cineplexx Ušće.

 
















Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku