Festival kantautora u Kulturnom centru Novog Sada 8. i 9. juna



Sviđa ti se? Javi ostalima!


Osmo izdanje Festivala Poezika

 

Festival Poezika u Novom Sadu  8. i 9 juna

Billie Joan i Hristina pobednice regionalnog konkursa za najbolje kantautore

 

 

 

Festival Poezika nastavlja da promoviše autentne muzičke ličnosti i bendove u čijim su autorskim delima podjednako važni i muzika i stihovi. Prethodnih godina, na festivalu su se predstavili autori iz celog regiona – Stray Dogg, Ana Ćurčin & The Changes, Damir Imamović, Izae, Sara Renar, Grupa Ti, Lovely Quinces, Kris Ekman, Kralj Čačka, Telemama, Divanhana, Nina Romić i mnogi drugi.

                                       

Festival Poezika je do sada imao sedam izdanja: pet redovnih bilo je u Kulturnom centru Novog Sada; u saradnji s Kulturnim centrom Kotora realizovano je jedno izdanje festivala u gradu Kotoru; pokrenuta je saradnja s Fondacijom Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture i do sada je realizovano jedno zimsko izdanje festivala Poezika u okviru dočeka 7526. u Novom Sadu.


Na poziv italijanskog atašea za kulturu, kantautori učesnici festivala Poezika bili su predstavnici na festivalu u gradu Asizi u Italiji. Festival Poezika predstavljen je i na internacionalnom Donau festivalu u Ulmu u Nemačkoj. Pored autentičnog autorskog izraza, festival Poezika s velikim uspehom promoviše i interkulturni dijalog i uspostavlja saradnju u regionu.

Ove godine, na festivalu Poezika u Kulturnom centru Novog Sada 8. i 9. juna nastupiće dream pop sastav Bitipatibi, predvođen vizijom harizmatične autorke Une Gašić, koji je svojim jedinstvenim muzičkim izrazom i originalnošću pobrao simpatije regionalne publike (Youtube: https://youtu.be/Cnh4xzIkGdg).

Akustični trio On Tour, donosi nam svojevrsnu mešavinu alt-kantrija, folk-roka i akustičnog zvuka (Youtube: https://youtu.be/Bz_jNBwnA1s).

Irena Žilić, talentovana zagrebačka kantautorka novije generacije, za malo vremena zasluženo se pozicionirala među najkvalitetnijim regionalnim kantautorima (Youtube: https://youtu.be/qqAbB8vdChY).

Grupa Turisti će se publici premijerno predstaviti u Novom Sadu. Iako mlad bend, njihova muzika je i te kako zrela, jer sastav čine muzičari s dugogodišnjim autorskim i izvođačkim iskustvima. Izvorni tvorac benda Boško Mijušković poznat je po svojem doprinosu kao basista i gitarista u bendovima Straight Mickey & The Boys, Škrtice, Lollobrigida. Turisti se ne mogu lako svrstati u jedan muzički stil, njihove pesme su vešto prezentovane kroz uzbudljivi kolaž muzičkih žanrova (Youtube:  https://youtu.be/Ie5BzNyExVY).

Naravno, i ove godine kao i do sad, izuzetno važan deo festivala jesu koncerti kantautora koji se biraju putem  regionalnog konkursa.  Pobednice konkursa Festivala Poezika 2018 su Billie Joan iz Splita (Youtube: https://youtu.be/GD26zjaemGQ) i Hristina iz Beograda (Youtube: https://youtu.be/HyboSIZuNJ8).

 

Sastavni deo festivala Poezika je i edukativni program. Ukoliko ste zainteresovani da naučite kako da pokrenete digitalni magazin za kulturu i šta je najbitnije za novinara koji želi da prati događaje iz oblasti muzike i umetnosti, prijavite se na radionicu o muzičkom novinarstvu koju vodi Ivana Jovanović, novinarka i jedan od osnivača portala Remix press koji neumorno prati festivale u regionu. Radionica je besplatna, ali je broj mesta ogranicen. Možete se prijaviti slanjem i-mejla na adresu: radionice@poezika.com

 

Svi programi festivala Poezika su besplatni.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku