Nikoli Vranjkoviću uručena nagrada "Strune od svetla"



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Muzičar i pesnik Nikola Vranjković dobitnik je ovogodišnje nagrade "Strune od svetla", koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. Nikoli je u knjižari "Solaris" u Novom Sadu uručena ova nagrada, koju čine plaketa i gitara Fender mustang – jedna od gitara iz kolekcije Saše Radonjića, novosadskog književnika i muzičara koji je i ustanovio nagradu "Strune od svetla".

Žiri za dodelu nagrade (Miloš ZubacMilan Korać i Saša Radonjić) u obrazloženju je naveo da je Nikola Vranjković albumom "Veronautika" stavio blistavu poetsko-muzičku krunu na glavu svoje inače raskošne autorske karijere. 

"Ne pamti se u našoj diskografiji album ovakve ambicije, epske odvažnosti, beskompromisnosti i lirske produhovljenosti. Vranjković je beskrajno vešt u upodobljavanju svojih poetiziranih doživljaja sveta sa muzičkim obrascima u kojima se ogleda vera u stvaralački čin kao iskupilište i utočište. Reč je o svojevrsnoj alhemiji stvaralačkog čina koja rezultira hipnotičkom energijom. Neretko ta energija dolazi iz hermetičnih sfera, ali opet nalazi svoj put do velikih recepcijskih prostora, odnosno brojnih, posvećenih slušalaca. Bez obzira na to što njegova muzička ostvarenja uzmiču pred pokušajima čvrstog žanrovskog ukalupljavanja, reći ćemo da je Nikola Vranjković, pre svega i više od svega ambijentalni umetnik. 'Veronautika' vraća preko potrebnu veru u smisao krstarenja po neistraženim stvaralačkim pučinama", kaže se u obrazloženju žirija.

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu "Strune od svetla" bili su još Sara Renar i Nikola Pejaković Kolja, a prethodni dobitnici nagrade su Miloš Zubac i Nenad Marić - Kralj Čačka. Uz njih dvojicu, uručenju nagrade pristustvovali su brojni gosti iz sveta umetnosti i kulture.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku