Intervju AnalfabetismSviđa ti se? Javi ostalima!

Imao sam srecu da uradim inteviju sa jednim od bendova, koji dolaze sa dalekog i hladnog nam Severa Evrope. Kako je biti kreator/umetnik iz Švedske saznajmo kroz sledeći interviju: 

1. Zdravo, Fredriče. Kako si ? Šta radiš ?

Zdravo. Ja sam dobro, hvala. Leto je ovde, a život ovako daleko na severu znači da leto nije pakao na Zemlji kao na nekim drugim mestima. Drugim rečima, prilično uživam.

2. Kako bi opisao svoju muziku našim slušaocima?

Niskofrekventna buka/krčanje sa ozbiljnim problemima i stavom, sa nagoveštajima death industial-a i tanga. Ili možda nešto sasvim drugo. Da budem iskren, ne razmišljam mnogo o tome. Radim šta hoću, a za sada mi se čini da se izvlačim.

3. Šta te je navelo da počneš da se baviš muzikom? Koji bendovi/projekti su te inspirisali da počnete da se bavite muzikom ?

Nijedan bend me nije naterao da započnem bilo šta. Čuti mog tatu kako svira klavir, gitaru, harmoniku i usnu harmoniku, bilo je, pretpostavljam, inspiracija. Ali pridružiti mu se u pilani i čuti kako se drveće kidaju, verovatno je značilo mnogo više za mene u mojoj ranoj interpretaciji zvuka. Ili stari dizel motor koji je koristio za naš brod, bio je preglasan da bi govorio dok je radio, ostavio je utisak na mene kao mladog.

Takođe bi doneo iskorišćenu elektro opremu sa posla, stare magnetofone i neke prosto čudne stvari koje su korišćene u svrhe istraživanja pod vodom. Pokušao bih da modifikujem te čudne stvari da prave zvuke, bez obzira da li su za to namenjene ili ne. To je bilo kada sam imao pet ili šest godina. Bio sam premlad da bih shvatio industrial muziku.

Onda, kada sam imao osam godina, sećam se da sam čuo SPK, a ubrzo i neke druge slične bendove. Bio sam zaljubljen. Shvatio sam da ima i drugih poput mene.

Ja i moj prijatelj Emil, koji je bio godinu dana mlađi od mene, osnovali smo bend. Nekako. Koristili smo njegove bubnjeve i kasetofon gde smo sve izlaze povezali sa ulazima da bismo forsirali povratnu spregu, a zatim bismo okretanjem različitih dugmića promenili karakter povratne veze. U to vreme smo još bili u vrtiću.

4. Kakav je proces snimanja Analfabetism albuma ? Šta koristiš za snimanje i reci nam nešto o tvojoj opremi.

To je neka vrsta procesa koji traje, bez stvarnog početka ili kraja. Sakupljam zanimljive zvukove kroz terenske snimke i stvaram nasumične čudne stvari sa svojim modularnim sintisajzerima sve vreme da bi ih koristio kad god mi zatreba zvuk. Nekada sam koristio kasetofone da prikupljam zvukove iz stvarnog sveta, sada koristim male stvari za digitalno snimanje. Ali svejedno je, zaista.

Glavne stvari su pomenuti modularni sintisajzer i terenski snimci, plus upotreba udaraljki na otpadnom metalu. Ovo kasnije je obično igra čekićima, jer imam staro malo bure sa naftom napunjeno kamenčićima koje tresem napred-nazad sa obe ruke da bih dovio zvuk. Stari auto delovi. Metalne kante. Pola stare račve. Takve stvari.

Ne stidim se da koristim kompjutere u svojoj muzici, ali ih koristim da kompilujem i menjam zvuk, a ne da generišem zvuk. To je velika razlika.


5. Imaš sporedne projekte. Reci nam nešto o njima i drugim bendovima u kojima si.

Projekti koji su najaktivniji poslednjih godina su Alvar i Severe Illusion. U Alvar-u moja glavna funkcija je da sviram modularni sintisajzer i perkusije za otpadni metal uživo. Sa njima sam već osam godina. Skoro od početka, tj. ono što ne radim u Alvaru je pisanje muzike. Ja samo igram svoju ulogu uživo.

Severe Illusion je dugo bio moj glavni bend. Ukorenjen je u ranom EBM-u i dark electro zvuku, ali ima tendenciju da koristi i elemente harsh noise-a i death industial-a. Ovde pišem većinu muzike i pevam, vičem, ili šta god. U suštini, bend smo ja i Ulf Lundblad, ali mnogi članovi su dolazili i odlazili tokom godina. Postojimo od leta 2000. godine i još nismo mrtvi.

Pokrenuo sam Boar Alarm 2016. godine, kada sam živeo u Vankuveru, BC. Jedna švedska publikacija opisala je kako to zvuči kao 'DIVE on crack'. Veoma sam ponosan na taj opis. Namera mi je bila da uradim Boar Alarm godinu ili dve, i da ga trajno okončam kada se vratim u Evropu. Ali od tada sam nastupao u Rusiji, Nemačkoj, Danskoj, Kaliforniji i nekim drugim mestima. Boar Alarm odbija da umre.

Ja i gorepomenuti Ulf Lundblad smo pre mnogo godina pokrenuli projekat pod nazivom 'Instans'. Prvi album koji smo izdali bili smo kao duo, ali tri albuma koja su usledila napravio sam samo ja. Prilično depresivan minimalni elektro, sva izdanja su na mađarskom Advokia Records. Najnoviji album, Trans Sector Hiperdrive, je tematski album o prekršenim obećanjima svemirskog doba.

Ako znate gde da tražite, možete pronaći obrade stare Commodore 64 muzike nekoga po imenu Mongo Erectus. To sam isto ja. Prvobitno sam koristio to ime kasnih 80-ih da bih napravio muziku na Commodore 64, ali srećno onom u pokušavaju da pronađe bilo šta od toga. Zapravo, najmanje dve numere su u kolekciji SID visokog napona, za sve štrebere koji ovo čitaju.

Napravio sam jedan Cdr album i jednu kasetu kao Karl Spoke-om, mislim da je to bilo 1997. ili 1998. Zvuk je donekle sličan današnjem Analfabetizmu. Snimljen je u Splatter Fik studiju, što je samo po sebi bizarna priča. Iznajmio sam staru kuću od ovog jednog momka, a ja i još neki prijatelji imali smo svu muzičku opremu na tavanu te kuće. Jednog dana je vlasnik kuće je provalio u nju kroz prozor moje spavaće sobe, seo na tavan i ubrizgavao heroin dok mu ruka nije bukvalno eksplodirala. Krv i droga su leteli svuda, pa otuda i 'Splatter Fik Studio'. Ipak je bio fin momak, samo je njegova navika na droge bila preterana.

Ja i dva drugara smo na tom mestu snimili i album pod imenom Moment 23. Minimalistička muzika zasnovana na bubnjevima i povratnoj petlji, ne mogu baš da smisli žanr za to.

Splatter Fik Studio era je na neki način bila zaista posebna. Zabavljao sam se radeći svu tu čudnu muziku na onom tavanu u Švedskoj uveče, imao normalan dnevni posao radnim danima i onda odlazio u Berlin većinu vikenda da sviram uživo za bend koji se zove PMF. Sve više sam se uključivao u njihovu muziku, ali konačno sam to dao. Pokušaj da se živi u Švedskoj i Nemačkoj istovremeno bio je više nego malo zahtevan.

Nekoliko puta sam svirao bubnjeve uživo za No Sleep bi the Machine, u Švedskoj i Nemačkoj. Možda negde drugde. Ja sam stvarno star, i ponekad zaboravim.

Imao sam kratko gostovanje sa Vitriol Gauge-om za nastupe u Klivlendu, Ohaju, pre četiri ili pet godina.

Roya, koja svoju muziku objavljuje pod imenom 'Roya', pravi muziku koja je elektronska, ali nimalo vezana za industrial. Zanimljivo, znam je iz Sijetla, gde je rođena, ali oboje sada živimo u Stokholmu. Ona piše svu svoju muziku i peva, ali uživo joj treba još jedna osoba da svira neke od sintisajzera uživo. Ponekad sam ta osoba ja.

6. Do sada si sarađivao sa samo jednom projektom. Da li voliš split izdanja? Sa kim bi želeo da radiš, ako je to tvoj plan za budućnost ?

To nije tačno. Uradio sam taj split sa Radiumhospitalet, a Radiumhopitalet je slučajno Ulf Lundblad iz mog drugog benda, Severe Illusion. Ali sam takođe sarađivao sa Peterom Nistromom iz Megaptera-u i Negru Voda-u. Zajedno smo napisali pesmu za jedan od mojih ranih albuma Analfabetism-a za Malignant Records. Takođe smo izdali Negru Voda / Knos split CD pod nazivom 'Face vithout Face' na Malignant, a Knos je Analfabetism pre nego što je Analfabetism bio Analfabetism.

Saradnja na koju pretpostavljaš i misliš je album 'Rotvalta', koji sam napravio sa Stenom. Planirao sam da sve napravim sam, ali Sten je sedeo sa mnom i pokazivao pravo interesovanje za zvuk. Kada se oduševio nekim zvukom, koristio sam ga. Kada je on to ignorisao, i ja sam. Nažalost, preminuo je na kraju procesa snimanja, star samo osam meseci. Sten je bio mačka, inače.

Trenutno živim malo daleko od ljudi i to otežava zajednički rad. Saradnja preko interneta je moguća, ali pomalo dosadna. Pokušavao sam da ostvarim jednu takvu saradnju sa zaista talentovanim muzičarem iz Poljske poslednjih meseci, pa da vidimo kako će to ispasti.

7. Tvoj novi album "Tjudrad och Lamnad att Do" zasnovan je na stvarnoj horor priči. Šta mi možeš reći o tome? Postoje li još neki albumi u tvojoj diskografiji koji su zasnovani na istinitim horor pričama ?

Fasciniraju me stare legende i mitologija uopšte, ali ne znam baš puno o toj temi. Ipak, to mi je važna inspiracija kada pravim muziku za Analfabetism.

Novi album je malo drugačiji. U protekle četiri godine proveo sam neko vreme na nekim od mnogih naseljenih ostrva izvan Stokhoma. Ovo područje je napala mala ruska flota pre nekih tri stotine godina. Nekoliko farmi je uništeno, nešto stoke pojedeno. Ali prava meta bile su fabrike oružja. Rusi su imali naređenje da nikoga ne ubijaju osim u samoodbrani, ali da naprave dovoljno štete da primoraju Švedsku da potpiše mirovni sporazum.

A na ovim ostrvima nailazio sam na beskrajne priče o ruskom zlu. Većina priča je potpuno nečuvena, a većinu ih je lako opovrgnuti. Međutim, priča koju ne čujete u Švedskoj je razlog zašto su Rusi došli ovde. Švedski vojnici su vodili beskrajni rat protiv Rusije stotinu godina, ubili mnogo ljudi, pljačkali, pljačkali i silovali sve dok Rusima nije bilo dosta. Ko bi mogao da ih krivi, zaista?

U svakom slučaju, jedna od fabrika je još uvek tamo. Wira Bruk. A pre dve godine kupio sam kuću zaista blizu. Snimio sam zvukove gigantskih čekića na vodeni pogon i druge opreme koja je još uvek tu i pretvorio to u muziku. Tamo više niko ne pravi mačeve, naravno.

Nikada nisam nameravao da album bude komentar na aktuelna politička dešavanja, jer je snimljen pre nego što je rat u Ukrajini konačno počeo da se pojavljuje u međunarodnim novinama. Imajte na umu da u Donbasu besni rat od 2014, ali činilo se da nikog nije bilo briga do sada. Takođe, bio sam i u Rusiji i u Ukrajini nekoliko puta, uključujući Donbas, i odbijam da smatram ljude uhvaćene u ovom nepotrebnom ratu kao svoje neprijatelje. Činjenica je da sam 2020. morao da otkažem devet nastupa u Rusiji zbog pseudo-pandemije, a sada Švedska ulazi u NATO, sumnjam da bih dobio VIZU za ulazak u Rusiju. Najverovatnije, rat dolazi ovde.

8. Malignant Records je izdavao tvoje albume u prošlosti, ali više ne. Većina tvojih albuma, prema Discogs.com, sada su autorska izdanja. Zašto je to tako ?

Bilo je potpuno pozitivno iskustvo raditi sa Malignant Records-om, posebno u ono vreme kada sam proveo više vremena u Severnoj Americi. Uglavnom, volim da imam potpunu kontrolu nad produkcijom, pa sam, kada sam se ponovo vratio da živim u Evropi, počeo sam da izdajem albume, umesto da nađem evropsku izdavačku kuću sa kojom bih radio. Ipak, još uvek radim sa nekim istim ljudima. Upoznao sam Grant Richardson-a iz Gnawed-a još u mojim Malignant danima, na primer, i on je uradio mastering za nekoliko mojih izdanja, kao i Chris Noculture-a koji je uradio mnogo omota za albume. Nije mi strano da u budućnosti izdam više muzike na Malignant Records-u, ako budem više vremena provodio na toj strani Atlantika. Ili bilo koju drugi label, što se toga tiče.

9. Da li pratiš industrial scenu? Šta slušaš privatno? Koji su tvoji favoriti na sceni u poslednje vreme ? Preporuči nam nešto.

Bio sam više uključen u severnoameričku scenu u protekloj deceniji, ponovo od svog angažmana za Malignant, i zato što je Severna Amerika bila moj dom neko vreme. Isprobajte The Vomit Arsonist, Gnawed, Vitriol Gauge, Yen Pox, United Front i Dödsmaskin, ukoliko već niste. Postoji lepa mala izdavačka kuća u Buenos Ajresu, u Argentini, pod nazivom Makuinaria Records koja je objavila gomilu zaista kul stvari u prošlosti, i, koliko znam, još uvek rade. Upravo sam kupio CD od projekta pod nazivom MOAN. Omot me je pomalo odvratio i očekivao sam da će to biti stereotipčni industial, ali to je bio zaista sjajan album. Trenutno ponavljam taj album.

10. Čime se baviš u životu osim muzike?

Živim u kući, verovatno sagrađenoj sredinom sedamnaestog veka. Tako da provodim dosta vremena pazeći da se ne raspadne. Živim ovde sa jednim čovekom i trenutno šest mačaka. Njihova imena su Griselda, Jons, Pablo, Sture, Greger i Selma. Vozim podzemne vozove u Stokholmu. Nekako glupa stvar za posao, i to mi se sviđa. Većina naših vozova je zaista stara i ispuštaju mnogo zanimljivih zvukova.

11. Kakvi su vaši planovi za budućnost Analfabetizma?

Nadam se da ću se vratiti uživo, ali to zavisi od toga koliko će biti moguće slobodno putovati. Promena ograničenja i novoizmišljeni lažni virusi su već neko vreme pakao za muzičare širom sveta, kao što svi znamo. Dobra vest je da sve više i više ljudi počinje da to vidi onakvim kakav jeste. Fašizam. I na kraju, ljudima će biti dosta.

Urađeno je nešto na nastavku Tjudrad och Lamnad att Do, ali mislim da ću ga objaviti tek sledeće zime. Više buke, malo manje ambijenta, ako nastavi da se kreće u trenutnom pravcu.

12. Fredriče, hvala na izdvojenom vremenu da odgovoriš na pitanja. Sve najbolje!!!

https://alvarmusic.bandcamp.com/
https://severeillusion.bandcamp.com/
https://boaralarm.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/watch?v=reqfJQFZVhA
https://www.youtube.com/watch?v=Ajn6Z5fAMlk
https://www.hvsc.c64.org/
https://nosleepbythemachine.bandcamp.com/
https://vitriolgauge.bandcamp.com/
https://planetroya.bandcamp.com/
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku