Filip Hoze Farmer, jedna ugašena zvezda



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Dugi je niz godina Hoze Luis Farmer svetleo na noćnom nebu. Dugo je maštao i stvarao dok se najzad nije preselio na Svet-reku međ stare, izmišljene ili stvarne, prijatelje i znance. Svet-reka najpoznatiji je i najbolji od Farmerovih serijala: na ogromnoj planeti kojom vijuga reka nesagledivih razmera žive svi ljudi koji su nekada hodali Zemljom. Sa njima je Farmer sada.

       Filip Hoze rođen je 1918. godine u Nord Tera Hoti. Karijeru profesionalnog pisca započeo je pričom Ljubavnici, koja je 1953. godine osvojila nagradu Hugo1 (1968. godine osvaja drugog, a 1971. godine i trećeg Huga, romanom Idite svojim rasutim telima). Ovom će pričom i kasnijim, istoimenim, romanom Farmer razbiti tabu seksualnosti u naučnoj fantastici i steći ime renomiranog pisca.

       Sledeći ovaj uspeh Farmer je u narednoj seriji napao drugi tabu vezan za naučnu fantastiku – teologiju, stvorivši nadaleko poznat lik oca Karmodija. Sledeće serije Svet Tirsa (koji govori o superiornoj tehnološkoj rasi) i Egzorcizam (horor trilogija sa erotskim primesama) nisu ponovile uspeh prethodnih, pa se Farmer još jednom okreće razbijanju tabua, ovog puta serijalu koji obiluje humorom, čiji je glavni (palp) junak Grejnthart Silver.

       Za sobom je ostavio pedesetak romana i zbirki pripovedaka. Ostaće upamćen kao jedan od najvećih pisaca naučne fantastike i jedan od retkih koji je za života dva puta osvojio nagradu za životno delo (2000. i 2001. godine). 
 

       Literatura: 
 

       Zoran Živković, Enciklopedija naučne fantastike, Beograd, 1990.

       http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Jos%C3%A9_Farmer 
 

       Tamara Lujak




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku