Glasnik društva srpsko-grčkog prijateljstva, Beograd, 2009.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Novo Društvo srpsko-grčkog prijateljstva, osnovano oktobra 2001. godine, i smešteno u Molerovoj 16 u Beogradu, radi i opstaje bez ikakve materijalne pomoći. Otud neredovno izlaženje glasila društva. Prethodna dva broja, koja su objavljena kao dvobroji, pokrivaju period od 1995-1996. (br. 5-6) do 1997-1998. godine (br. 7-8), a posvećeni su osnivanju katedre za neohelenske studije u Beogradu i grčkoj i srpskoj prosveti (br. 5-6), i dvestagodišnjici rođenja Rige od Fere (br. 7-8). Najnoviji broj (br. 9) obuhvata period od 1999. do 2009. godine i u celosti je posvećen sećanjima na NATO bombardovanje Srbije i podršci grčke vlade, ali i običnog stanovništva, srpskom narodu u tim teškim mesecima.
Izvrsne i potresne tekstove u ovom broju potpisuju Miodrag Stojanović (Kosovo – Termopili Balkana), Dragan Vučićević (Prijateljstvo za pamćenje) i Svetlana Stanković (Preživeli pamte). Broj krase i karikature grčkih i srpskih autora iz 1999. godine, dok Dejvid Binder, dopisnik The New York Times-a od 1961. do 2004. godine, poručuje: „Srbija je i blagoslovena i prokleta. Blagosloveni su i prokleti i oni koji su zbog geografskih ili nekih drugih okolnosti primorani da imaju posla sa Srbijom. Oni obično padnu u zamku njenog položaja. Razlog je sasvim očigledan. Jovan Cvijić, rodonačelnik srpskih geografa i najveći proučavalac Balkana, svojevremeno ga je obrazložio sledećom konstatacijom: „Mi smo svoju kuću podigli na sred puta.”.” Nadajmo se samo da će se neko setiti i izgradi zaobilaznicu.
Tamara Lujak



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku