HLADNJAČA 4. Festival apokaliptične elektronske muzike Sarajevo - Burial Hex (USA) Stor (CZ)



Sviđa ti se? Javi ostalima!


Petak, 2. Decembar 2011. 21:00h Klub FisKultura Musala bb Sarajevo

Četvrta Hladnjača i četvrta zima djelovanja ovog festa desit će se opet u sarajevskom klubu FisKultura gdje će ljubitelji neuobičajenih i eksperimentalnijih elektronskih muzičkih izričaja moći doživjeti nove zvukovne avanture i prakse. Pored nekih od standardnih projekata sa lokalne elektro-akustično-vizualne eksperimentalne scene, na ovoj Hladnjači će gostovati i američki Burial Hex i češki Stor.

Zajedničko nastupajućim muzičarima ovog izdanja festa je karakteristično i originalno pristupanje mračnim i zimskim tonovima kao i interesantnim sjedinjavanjima raznih formi od ambijentalne elektro-akustične do agresivnije elektronske muzike. Tu će se moći u jednoj noći osjetiti šarm futurističke „laptopske“ digitalne avangarde, mračne klupske atmosfere 90-tih kao i „starinske ljepote“ sintisajzerskih zvukova horora 70-tih i 80-tih.

Kao i
prethodnih godina cilj ovih koncertnih aktivnosti je da uključi Sarajevo na mapu redovnih turneja autora koji se bave novim formama zvukovnog izričaja i da predstavi interesantnu elektronsku muziku koja ima svoju publiku ali i ne dovoljno mogućnosti da sluša često takav zvuk uživo u svom gradu.
Na ovogodišnjoj Hladnjači bit će prikazane i projekcije inovativnih video ostvarenja autora iz Norveške i BiH.

Festival apokaliptične elektronske muzike Hladnjača se realizira suradnjom Zvukovina Records i Mrtvaja Records uz podršku kluba Fiskultura.
http://www.facebook.com/fis.kultura
http://zvukovina.com/
 



Popis izvođača:

BURIAL HEX (SAD)
STOR (Češka)
SMRZNIK (BiH)
BOLEST EVROPA (BiH)

Video projekcije:

Warm Emission (muzika) Ela Vuk (glas) „Tranquility Core Observing“ video by TV Statik (BiH) 3 min
Bolest Evropa  „Karantin IV“ video by TV Statik (BiH) 7 min
Andreas Brandal "The Ghost Opera" video by Andreas Brandal (Norveška) 4 min
Smrznik "Welcome To The Standard Nightmare" video by Smrznik Film (BiH) 4 min
 
O izvođačima:

BURIAL HEX (SAD)

Burial Hex je Clay Ruby, psyche/doom mastermind, klavijaturist okultnog retro-doom sastava Jex Thoth i osnivač najznačajnijeg free folk ansambla Davenport Family.
Od ranog djetinjstva istodobno stiče klasično glazbeno obrazovanje i prva iskustva s ozbiljnom hermetičkom praksom, što će zauvijek odrediti njegov opus. Pored učestvovanja u kolektivnim ritualima, Ruby proganja svoju viziju kroz polimorfne inkarnacije projekta Burial Hex. Od prvih mikro-edicija na kazetama, publika ga izdvaja kao jedinog dostojnog nasljednika Johna Carpentera i grupe Goblin. Nakon surovih radova inspiriranih ranim Coilom i Mauriziom Bianchiem, razvija suptilne kompozicije elektroakustičnih sekvenci, klavirskih pejzaža i egzotičnih udaraljki na hvaljenom albumu „Initiations“. Još delikatniji zvuk, koji obilježava aktualna izdanja, posljedica je suradnje s no-wave opernom divom Zola Jesus i titanima crnog krauta Sylvester Anfang II. Preuzevši kontrolu nad skladbom, Ruby uvodi kosmische/motorik elemente njemačke psihodelije i mijenja eksperimentalnost za konvencionalniju strukturu glazbe. Vokalom srodnim onom Burning Witch ili Khanate u potpunosti zaokružuje stil i kanalizira podzemna strujanja izravno u svijest slušatelja.
Koristeći arhaične sintisajzere, efekte i oscilatore sastavljene u kućnoj radinosti, modificirane orgulje, metalne/drvene udaraljke i drugu organsku tehnologiju, Burial Hex vas prenosi na područje gdje vlada košmar.

Burial Hex My Space: http://www.myspace.com/burialhex
 
STOR (Češka)

Stor je relativno nov Death/Dark Ambient projekt iz Praga nastao sa ciljem sjedinjavanja muzičkih žanrova koji se susreću u okvirima mračne atmosfere i sa Industrial/Noise pedigreom. U Stor-ovoj atmosferičnoj apokalipsi dolaze do izražaja i pretapaju se spektri mračnih zvukova koji su neodoljivo obavijeni Black/Funeral Doom intenzitetom ali i zlokobnim „old school“ Power Electronics utjecajima. Na „live“ nastupima mogu se očekivati i interesantne improvizacijske forme u elektro-akustičnim izvedbama koje sežu od čistog digitalnog zvuka, do hororičnih vokala i prljavog analognog zvuka sintizajzera i raznih efekata.

 
 
SMRZNIK (BiH)

Smrznik je dugogodišnji solo projekt Nevena Misaljevića koji svoj zvuk zasniva uglavnom na Throatblain-u analognoj statik mašini/generatoru koju je napravio za potrebe ovog projekta i koja je dizajnirana da proizvodi krckave, grube, statične i turobne zvukove stvarajući atmosferu smrznutih pejzaža. Njegova zvukovna slika je na live nastupima standardizirana odličnim poznavanjem sopstvenog zvučnog izvora koji koristi i beskompromisno je „zamrznuta“ na nekom hladnom raskrižju minimalističke avangarde, serijalne muzike, glitch i harsh noise nasljeđa.
Smrznik je i član psihodeličnog elektro dua Hermetic Brisk i osnivač Zvukovina rekordsa iz Sarajeva.

Oficijelni sajt: http://zvukovina.com/
 
 
 
BOLEST EVROPA (BiH)

Bolest Evropa je one-man projekt zasnovan na pronalaženju ekstremnih momenata u ambijentalnoj muzici i sadrži elemente koji skaliraju od mikro-ritmičkih elemenata, field recording isječaka, sve do ogoljenih "drone" pejzaža. Svojim studijskim radovima i live nastupima Bolest Evropa nerijetko poseže i za improvizacijskim pristupom služeći se različitim mehaničkim sredstvima, te podriva uobičajeni koncept elektronske ambient muzike, zadirući u nepristupačne zvučne predjele i kreirajući zastrašujuće zvučne slike koje reflektiraju otuđenje modernog čovjeka. Bolest Evropa je trenutno stacioniran u Sarajevu gdje vodi i underground lejbl Mrtvaja Records koji je primarno usmjeren na eksperimentalni ambient/noise zvuk. Neke live nastupe projekta Bolest Evropa, kao i neke od video radova nastalih u saradnji sa TV Statik, možete naći na http://vimeo.com/user8055168
kanalu.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku