U ČETVRTAK POČINJE DORF U RIJECI



Sviđa ti se? Javi ostalima!

RIJEKA – Šesti festival dokumentarnog rock filma – DORF 2012 održava se u 2 grada:  od 02. do 04. ožujka 2012. najavljen je u Vinkovcima, a pripremljeno je sve za program 15.-18.03. u Rijeci, na više lokacija. Na ovogodišnjem Festivalu u 3 programa biti će prikazan ukupno 41 film, uz nikad bogatiji popratni program.

SVEČANO OTVORENJE

Prije filma, u 20:00 sati u Art-kinu otvaramo izložbu filigranskog nakita mlade makedonske umjetnice Marije Miloševske pod nazivom OROROK. Radi se o seriji nakita inspiriranoj ex-yu rock pjesmaricom (Azra, Haustor, Disciplina Kičme, Rambo Amadeus...) i premijernom predstavljanju zanimljive kombinacije unikatnog nakita i fotografija u Hrvatskoj.

Na otvorenju Festivala u Art-kinu Croatia 15.03. u 21:00 sati biti će prikazan film „Backyard“, islandskog redatelja Arni Sveinssona. Radi se o velikom prošlogodišnjem festivalskom hitu, koji premijerno prikazujemo, a film daje izvrstan presjek recentne islandske indie pop scene (FM Belfast, Mum, Retro Stefsson...).

Nakon projekcije filma „Backyard“, u atriju Art-kina trojica članova žirija – Ante Perković, Veljko Popović i Gjorgji Janevski zaduženi su za dobro raspoloženje i izbor glazbe.

Također, prva samostalna izložba koncertnih fotografija mladog fotografa Saše Huzjaka iz Koprivnice postavljena je od 15.03. u Molekuli, a otvorenje izložbe je u 19:00 sati.


GOSTI FESTIVALA

U 4 festivalska dana riječkoj publici će svoje radove predstaviti brojni autori. U petak će u Art-kinu biti Nicola Roberts, autorica filma „Brian Eno – Another green world“, u produkciji BBC Arene. Francuski redatelj Vincent Moon ujedno će biti i voditelj radionice dokumentarnog filma, te će predstaviti svoje filmove publici u Molekuli. Svoje će filmove predstaviti i brojni regionalni autori – Danilo Lola Ilić iz Pule, Siniša Dugonjić iz Beograda, Boris Petkovič iz Ljubljane, mlada ekipa iz KSETove video sekcije, Milica Jovčić i Aleksandra Milenković u subotu će imati svjetsku premijeru filma „Viljuška puna ljubavi“, o mladim srpskim bendovima (Goribor, Repetitor...).

Od 14 filmova iz programa međunarodne konkurencije izdvajamo svjetsku premijeru filma Aryana Kaganofa „Leisure society of severe preponderence“, o sjajnim spoken-word nastupima legendarnih Mark E.Smitha, Davida Thomasa (Pere Ubu), Blixe Bargelda... na kultnom festivalu Crossing border u Haagu.

DORF se može pohvaliti i jednom od prvih europskih projekcija zanimljivog filma „In search of sound“ Briana Parsonsa (SAD). Brian je na zanimljiv način spojio glazbenike sa svih kontinenata i predstavio nam svjež koncept u kojem sudjeluju između ostalih Caribou, Gus Gus, Slam, Mouse On Mars, Efterklang, Mum...

U programu Tajna povijest rocka premijerno hrvatsko predstavljanje film o legendarnom Franku Zappi dogoditi će se u Molekuli 16.03. Tamo će biti prikazan film „Frank Zappa – Phase II The Big Note“ Franka Scheffera iz Nizozemske.


POSEBNO DORF PRIZNANJE

Ovogodišnje posebno DORF priznanje za doprinos razvoju rock kulture dobili su VIS Uragani. Radi se o premijernom riječkom rock'n'roll bandu, ali i prvom r'n'r bandu bivše federalne države, koji su svoje prve probe održali davne 1960, a kroz koji je prošlo 26 članova, riječkih glazbenika od kojih su neki na domaćoj pop sceni ostavili značajan trag.


Za izradu festivalske nagrade DORF 2012 zaduženi su Ana Rupenović i Tonko Vukonić, studenti kiparstva na riječkoj Akademiji.


OFF-DORF PROGRAM

U off-dorf programu najavljujemo promocije 3 knjige u RiBooku 16.03.(Ante Perković, Velimir Grgić, Anđelo Jurkas – Anđelo će premijerno predstaviti i svoj novi spot „Disco zvijer“ mlade redateljice Nataše Antulov), nastup tandema Predrag Lucić/Boris Dežulović u epizodi „Melodije DORFa a ne DORHa“ na brodu „Marina“ 16.03., sajam secondhand vinila Diskodrom u Spiritu 17.03. (ekskluzivno za sve ljubitelje vinila biti će prikazan i film „Secondhand sureshots“), 17.03. koncert grupe Goribor u Tunelu i nastup austrijskog DJ Stefana Skorupe koji će svojim soul/afro setom u Palachu zabavljati sve ljubitelje bezvremenske plesne glazbe. Ulaz u Palach je slobodan.


CIJENA ULAZNICA

Cijena ulaznica za projekcije filmova u Art-kinu je 20 kn, a na projekcije filmova u Palachu i Molekuli ulaz je slobodan. Ulaznice za „Melodije DORFa a ne DORHa“ po cijeni od 20 kn nabavite na brodu Marina. Ulaznice za koncert Goribor pokušajte nabaviti u Tunelu, broj je ograničen na 100.


Festival dokumentarnog rock filma - DORF 2012 organizira Udruga ljubitelja filma 'Rare' iz Vinkovaca.

Festival podržavaju Grad Vinkovci, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatski audiovizualni centar.


Više detalja o kompletnom rasporedu projekcija i popratnih događanja te ostalim pojedinostima potražite na službenoj stranici Festivala i pratite vijesti na Facebooku i Twitteru.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku