5. festival nesvrstanog stripa Novo Doba // Dimenzija Ludilo



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Peti festival nesvrstanog stripa Novo Doba će biti održan od 29. septembra do 5. oktobra 2014. godine na više lokacija u Beogradu i Pančevu. Sedmodnevni intenzivni program festivala obuhvata dnevne aktivnosti uglavnom posvećene radionicama, i bogati noćni program izložbi, video projekcija i muzičkih dešavanja.


Novo Doba pruža odabrani pregled veoma aktivne i produktivne nezavisne scene, kako u Srbiji i ex regionu tako i u širem međunarodnom kontekstu, te time prezentuje spektar nesvrstanih autora, medija, stilova, tehnika, podžanrova, veština, lepih veština, kontrakultura, kultura i nekultura. I više od toga, festival nudi neposredan uvid u Dimenziju ludilo, što je istovremeno tema ovogodišnjeg festivala.


Ove godine će u otvorenim radionicama učestvovati svi gosti festivala, autori i zainteresovana publika, kao i mladi štićenici iz udruženja za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća“. Radionice će prezentovati niz aktivnosti i veština vezanih za rad na stripu i izdavanju stripa: zajedničko crtanje i osmišljavanje strip izdanja i ilustracija, sito štampu i slične procedure koje omogućuju autorima da u „DIY“  uslovima štampaju vlastite stripove, fanzine i sveske grafičkih radova.


Izložbom zagrebačke skupine ZZOT, koja je obeležila alternativni i avangardni strip osamdesetih godina prošlog veka, ukazuje se na postojanje izvesnog kontinuiteta tendencija i senzibiliteta u oblasti nezavisnog stripa, a posetioci će doživeti jedan veoma živahan, duhovit i multidisciplinaran rad sada već prepoznatih i uspešnih aktera iz navedene skupine ZZOT. 


Brojni učesnici festivala iz zemlje i inostranstva su, između ostalih  – Marko Turunen iz Finske, Dunja Janković, Igor Hofbauer i Miron Milić iz Hrvatske, Goran Dačev iz Makedonije, Mathieu Desjardins i Renard IV iz Francuske, Anna Ehrlemark, Mattias Elftrop i Heidi Somero iz Švedske, grupa Grejpfrut, Ekološko društvo Porevit i klub Menza pri Koritu iz Slovenije, grupe Studiostrip, Mubareć i Karkatag iz Beograda, Miroslav Lazendić iz Subotice, Aleksandar Zograf i drugi.


Godinama generisana, regionalno i međunarodno umrežena, nepatvorena Dimenzija ludilo slobodno će se baškariti po odabranim lokacijama u Beogradu i Pančevu i pokazivati tendencije na međunarodnoj sceni nezavisnog, alternativnog i avangardnog stripa te srodnih mu i bliskih umetničkih grana.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku