ŠKM Banda objavili novi album "Panontikon" !Sviđa ti se? Javi ostalima!


Prekmurski kvartet, originalno iz gradića Beltinci, bez pretjerivanja možemo označiti za jednog od originalnijih bendova koji su izrasli na slovenskom muzičkom području, u zadnjem desetljeću.

ŠKM banda su nastali 2003 godine, dobivaju ime po lokalnom partizanskom junaku Štefanu Kovaču Marku i prilično brzo postaju važan dio “lokalne” scene.

Kvartet u kratko vrijeme prodire u samu utrobu kokoši (ako niste opazili, Slovenija izgleda na karti kao kokoš) i dobiva poziv nastupanja na turneji Klubskog Maratona (2005) ljubljanskog Radija Študent. Iste godine bend biva nagrađen izlaskom prvijenca PATENTAT za domaćeg izdavača God Bless This Mess records (www.gbtm.si). Album je bio izabran u top deset listu slovenskih alternativnih albuma, drugi album ŠAMAR-JANKA (GBTM Rec, 2008) bio je čak i na drugom mjestu ove liste za godinu 2008. Godine 2009 bend je svirao u vrlo renomiranoj emisiji “Izštekani na Valu 202”. Ovaj koncert, na kojom su kao gosti nastupili etno sastav Mlada beltinška banda i avantgardni Kraški solisti, izdan je na “live” albumu IZŠTEKANI (GBTM Rec, 2010). Godinu kasnije, sastav je objavio još jedan fenomenalan album „Rdeči“ koji je objavljen i na vinilu.

Njihova muzika moze biti vesela/poskočna ali i sramežljiva/melanholična. Škakljivi momenti su iznenada prekinuti nojzerskim eskapadama, u maniri postrockovske estetike, koje daju prekopotrebnu širinu njihovim funky-jazz uzorcima. Sa svojom dinamičnom i promišljenom strukturom samih kompozicija, ŠKM banda svjestno izražava otpor introveniranosti prekmurske ravnice, njihove okoline te stereotipnim uzorcima panonskog duha.

U deset godina postojanja, bend je odsvirao preko 200 koncerata uključujući nekoliko turneja po Balkanu, Češkoj, Njemačkoj itd.

Na njihovom petom albumu „Panontikon“ (četvrtom studijskom), bend je svoj instrumentarij obogatio sa raznovrsnim akustičnim instrumentima kao što su bendžo, kalimbe i ksilofon. Nastale kompozicije je svojim isprofilisanim uhom usnimio njihov dugogodišnji prijatelj i kućni producent izdavačke kuće GBTM, Plueg. Naslovnicu albuma je nacrtao umjetnik i grafiter Gregor Purgaj.

Album su zajedničkim snagama objavili God Bless This Mess Records i Kapa Records iz Ljubljane. Ljubljanska promocija ovog albuma zakazana je za 28.oktobar u prestižnom Cankarjevom domu u okviru jazz-world music-avntgardnog programa, Cankarjevi Torki (utorci).

Album možete downloadovati tu: https://kaparecords.bandcamp.com/album/panontikon

Ako niste upoznati sa radom ŠKM Bande, ostale albume možete poslušati te besplatno ili po minimalnoj cijeni downloadovati na njihovoj bandcamp stranici: http://skmbanda.bandcamp.com

Sviđa ti se? Javi ostalima!

Pratite nas na Fejsbuku

Ne propustite ni jedan tekst!

Pretplatite se besplatno na nedeljni pregled tekstova objavljenih na HC-u. Svakog ponedeljka u vašem e-sandučetu.