Koncert potpore za DPZN i MKSMC, Koper: Byzantine Cadillac, Ognjen Šavija, Liminalit ClassicSviđa ti se? Javi ostalima!

Subota, 24. 1. 2015. u 21 h

Kino Bosna / 1. maj, Alipašina 19


Nakon koncerta talijansko-američkog eksperimentalnog projekta Xover, u kinu Bosna / 1. maj, u subotu 24. 1. 2015. godine sa početkom u 21 h, dogodit će se još jedan umjetnički događaj u organizaciji neformalnog društva "Stega" koje okuplja pojedince i pojedinke aktivne na polju kulture i umjetnosti, a na kome će nastupiti eksperimentalni projekt Byzantine Cadillac iz Maribora uz Vj podršku umjetnice Adele Jušić, multimedijalni umjetnik Ognjen Šavija sa svojim zvučnim setom, te sarajevska skupina Liminalit Classic.

Koncert je vid potpore Mladinskom kulturnom, socijalnom, multimedijalnom medgeneracijskom in muzejskom centru i Društvu prijateljev zmernega napretka u Kopru, kojima nakon preko dvije decenije djelovanja lokalna vlast, u prvom redu kao čin revnašizma, želi onemogućiti rad i izbaciti ih iz prostora koji koriste još od 1993. godine, te kroz koji su do sada prošle na hiljade umjetnika iz cijelog svijeta, a medju njima i oni iz Bosne i Hercegovine.


BYZANTINE CADILLAC

Mariborski projekt Byzantine Cadillac je usmjeren na mikrotonalnu muziku, te autorsko povezivanje zvuka i slike. Namjenski komponiranu muziku, uživo izvode Cameron Bruce Bobro, (glas, analogna elektronika, klarinet, efekti ), muzičar, pjevač i kompozitor, rođen u Kaliforniji koji već dugo godina živi i djeluje u Sloveniji, te Peter Tomaž Dobrila (ud, cumbus, kanel, lira, teremin i elektronika), klasično obrazovani muzičar, gitarist i multiinstrumentalist, specijaliziran za žičane instrumente. Na subotnjem koncertu pridružit će im se i umjetnica Adela Jušić koja će nastupu Byzantine Cadillac dati i vizualnu dimenziju.


ADELA JUŠIĆ

Adela Jušić rođena u Sarajevu 1982. godine, gdje živi i radi. Izlagala je na brojnim internacionalnim izložbama kao što su: Manifesta 8; Murcia, Videonale Kunstmuseum Bonn; Image Counter Image, Haus der Kunst, Munich; Ja više nikada neću pričati o ratu, Färgfabriken, Stockholm, itd. Bila je na nekoliko rezidencijalnih programa za umjetnike/ce (ISCP, New York, Kulturkontakt Vienna, itd.) i dobitnica je nagrade YVAA 2010, Henkel Young Artist Price CEE 2011 i Specijalne nagrade Oktobarskog salona 2013.

Njen socijalno angažiran rad ima osnove u ličnom iskustvu i memoriji. Uglavnom se bavi video performansom, koristeći se narativom i svojim glasom kao glavnim elementom izražavanja. Radi u različitim medijima.

OGNJEN ŠAVIJA


Muzičar, kompozitor, producent, dizajner zvuka, multimedijalni umjetnik i član kulturne asocijacije Ambrosia iz Sarajeva, gdje živi, radi i djeluje.

Sudjelovao u kreiranju i realizaciji velikog broja različitih muzičkih i multimedijalnih projekata, posebno art performansa. Svirao i svira u brojnim bendovima i muzičkim projektima, poput: Invisible Fields, Acid Jazz Band Kaiten, AAM, Techno Experimental Sound System, Echogenik, Liminalit, itd. .Nastupao na brojnim festivalima diljem Europe, poput: B4, EXIT 2010, Sarajevo Jazz Fest, Media Mediterranea, FIAT, Forbidden Fruits of Civil Society Festival, FAKI, LUR, Itaca Festival, Sarajevska zima, Ljeto u Kamernom, Urban Fest, Solistice 2011, Zelenkovac Jazz Festival... Iza sebe ima 10 CD izdanja pod labelom „Ambrosia Musica“ sa različitim muzičkim projektima ili bendovima, uključujući uradke na još 2 kompilacije za isti label, dok je jedna kompozicija objavljena na kompilaciji koja je izašla za Trost Records Austria.

U subotu će predstaviti jedan od solo projekata na kojem radi posljednje dvije godine, koristeći gitaru, guitar synth, laptop, MIDI controllers & effects. Žanrovski će to biti putovanje kroz soundscapes, ambient, drone, world fusion, ambient jazz.

http://ognjen.wix.com/ognjensavija


LIMINALIT CLASSIC


Liminalit Classic je dio ansambla Liminalit, koji je započeo djelovanje 2009. godine u Sarajevu. Nastao je kao proizvod fuzije različitih muzičkih žanrova i eksperimentisanja sa zvukom. Djeluje pod okriljem kulturalne asocijacije Ambrosia, ali i otvoren za umjetnike izvan asocijacije, koji sebe mogu pronaći u Liminalitovom izričaju.

Ansambl Liminalit od samih početaka uspostavlja vezu između zvučnog i vizualnog, a njihovi nastupi često su popraćeni video projekcijama, kroz čiju interakciju stvaraju jedinstvene audio­vizualne događaje. Iza sebe imaju jedan album “Boundary Conditions”, nikad objavljen.

Nastupali su na festivalima EXIT 2010, Solstice 2011 i Zelenkovac Jazz Festival 2012, te na brojnim drugim događajima, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

Danas Liminalit egzistira kroz tri različita projekta:

Prvi i glavni, proizašao tokom snimanja debi albuma “Boundary Conditions”, bazira se na melodičnijem cross-over pristupu (ambient, psychedelic, fusion, dub, down tempo, kraut rock, prog rock, chill-out...) i stavlja fokus na muzički izričaj.

Drugi, Liminalit Exploring, radikalniji i disonantniji (experimental, contemporary music, soundscape, ambient, noise, free jazz, industrial...), fokusira se na audio­vizualna istraživanja posredstvom interakcija između zvuka, slike, svjetla i prostora.

Treći, Liminalit Classic, za razliku od prethodnih projekata više je okrenut klasičnom pristupu muzici sa raspisanim komadima i aranžmanima koji su osnova za improvizaciju. Osobina tih aranžmana je da su ritmički često kompleksni, te uglavnom neparni ili poliritmični. Žanrovski gledano to je spoj savremenog jazza, klasične i savremene muzike, world music i ambienta.

U subotu će Liminalit nastupiti kao Liminalit Classic u sastavu:

Ognjen Šavija: guitar & effects

Nebojša Šavija - Valha: guitar, voice & effects

Davorin Samek: bass
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku