Izložba underground umetnosti na Festivalu srpskog podzemlja



Sviđa ti se? Javi ostalima!


Festival srpskog podzemlja, u organizaciji MH Concerts i Doma omladine Beograda, posvećen je underground kulturi i biće održan u subotu, 21. februara. Pored bogatog muzičkog programa, publika u Domu omladine će biti u prilici da pogleda i zanimljivu izložbu šest underground umetnika, čije radove povezuje muzika. Izložbu će u 17 časova otvoriti jedan od naših najeminentnijih rok kritičara i novinara – Branimir Bane Lokner.

U svom dosadašnjem radu svi umetnici usko su sarađivali sa popularnim underground bendovima, izdavačima kao i fanovima domaće i inostrane underground scene. Na različite načine se bave underground kulturom i inspirisani su tvrđim, nekomercijalnim zvukom. Anamarija Vartabedijan i Marko Ristić izložiće koncertne fotografije, Csaba Nemeth i Vasil Vasev prikazaće svoja dizajnerska rešenja za omote različitih underground izdanja, Danica Bićanić predstaviće se sa digitalnim slikama inspirisanim pesmom „Noćne šetnje“, benda Borghesia, a David Vartabedijan svojim prepoznatljivim ilustracijama na temu Rokenrol subkulture.

Vrhunski profesionalac kakav je Bane Lokner ni nakon više decenija bavljenja svojom profesijom nikada nije napustio underground krugove i uvek ih je svesrdno pomagao gde god je to bilo moguće, a tako će biti i na Festivalu srpskog podzemlja.

U muzičkom delu programa, koji počinje već od 18 časova, nastupiće:Bombarder, legendarni thrash metal bend iz Beograda, Doghouse, beogradski veterani punk scene, Infest, čuveni jagodinski deathtrash metal bend, Alitor, progressive trash metal sastav iz Inđije, beogradski pankeri Potres, Putrid Blood, trash metal bend iz Šida, Violent Chapter, beogradska hard core grupa, Downstroy, jedinstveni groove metalcore sastav koji nam dolazi iz Kikinde, Few reasons Why, hard core bend iz Beograda, Fullsize, popularni beogradski hard core sastav, Soulcage, hard core bend iz Gornjeg Milanovca, Enjoy Sarma, kovinski groove/trash metal bend, Technicolor Lies, alternative/punkrock grupa iz Beograda, i Goatmare & Hellspades, psychobilly/horror punk atrakcija iz Pančeva.

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 500 dinara, a na dan Festivala cena će iznositi 600 dinara. Prodajna mesta su Eventim, Felix i Mungos.


Umetnici/izlagači

Anamarija Vartabedijan

Rođena je 1974. u Beogradu. Magistrala na beogradskom Fakultetu lepih umetnosti. Slikar, grafički dizajner, fotograf i predavač (VŠSS Beogradska politehnika), do sada je priredila 32 samostalne izložbe i učestvovala na preko 80 grupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada iz oblasti likovne i primenjene umetnosti. U proteklih10 godina je fotografisala preko 300 koncerata u regionu, sarađivala je sa mnogim bendovima, muzičkim listovima i internet portalima. U toku 2014. godine objavljivala je rok fotografije u okviru Hit strane Politikinog zabavnika. Pokretač je projekta Rock Momenti.

Danica Bićanić

Rođena je 1985. godine u Novom Sadu. Završila je srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput", smer tekstilni dizajn. Diplomirala je 2008. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek - smer vajarstvo u klasi prof. Gordane Kaljalović Odanović. Master studije završila je 2010. godine u klasi iste profesorke. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, a aktivno izlaže od 2006. godine. Imala je četiri samostalne i više grupnih izložbi u Novom Sadu i Beogradu, kao i nekoliko performansa kod nas i u inostranstvu. Više puta je nagrađivana tokom 2008. godine - najuspešniji diplomski rad na smeru vajarstvo, nagrada Art Klinike "Perspective" za perspektivnog studenta u disciplini vajanje i nagrada Univerziteta u Novom Sadu za postignute vrhunske rezultate u oblasti umetnosti.



David Vartabedijan

Rođen je one godine kada su Led Zeppelin rešili da formiraju bend. Diplomirao je na fakultetu likovnih umetnosti 1992. godine. 1988. godine je pokrenuo fanzin, a posle toga je napisao i objavio preko 1700 tekstova o rokenrolu, što u specijalizovanim magazinima, što u dnevnim novinama, što na raznim portalima. Likovno je opremio preko 50 omota za domaće rokenrol bendove. Uradio je preko 1500 autorskih radio emisija. Imao je dvanest samostalnih i preko 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobio je i nekoliko nagarda u istom polju. Prošle godine je objavio knjigu „Ilustrovani Rokenrol vodič“ za koju je takođe dobio nagradu na 59.beogradskom Sajmu knjiga. Trenutno uređuje i ilustruje rubriku „Hit strana“ u Politikinom Zabavniku.


Csaba Nemeth

Rođen je 1968. godine u Novom Sadu. Završio je srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput” u Novom Sadu, odsek grafike.
Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV), International Council of Graphic Design Associations (ICOGRADA) i World Craft Council (WCC) od 1994. godine. Bio je član nadzornog odbora UPIDIV-a od 2004 do 2008. godine. U periodu od 1988. do 2000. godine radio je kao tehnički urednik u štampariji Forum u Novom Sadu, a od 2000. do 2004. godine kao grafički dizajner u izdavačkoj kući Prometej u Novom Sadu. Od 2005. godine osnivač je i vlasnik studia za grafički dizajn i primenjenu umetnost „Dizajn Studio Nemet”. Bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom, web dizajnom, umetničkom i primenjenom fotografijom i vizualnom komunikacijom. Posebno mesto u njegovom stvaralaštvu predstavlja segment kreativnog angažovanja u žanru heavy metala i rock muzike generalno.Izlagao je do sada na 3 samostalne i 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 16 nagrada za svoje stvaralaštvo iz oblasti grafičkog dizajna, ilustracije i likovne umetnosti.Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Zastupljen je u 6 enciklopedija likovne umetnosti, u enciklopediji grada Novog Sada i u brojnim knjigama, studijama i publikacijama iz oblasti likovne i primenjene umetnosti.


Marko Ristić

Sfera interesovanja i delovanja otišla daleko od zanimanja elektrotehničara automatike, ali tu diplomu i dalje sa ponosom čuva negde u fijoci.Zlu ne trebalo.Veliki zaljubljenik u rok kulturu i promocijom iste se bavi već 14 godina.Počeo kao radio voditelj na radio Obrenovcu gde je uređivao i vodio dve emisije. Bio dopisnih raznih fanzina i magazina na teritoriji Balkana.Sada je urednik i fotograf NOCTURNE magazina, poslednje štampane publikacije koja se bavi rok muzikom.Kamerman i montažer na RTV MAG iz Obrenovca.Fotografijom počeo da se bavi sa željom da prenese atmosferu sa koncerata koje redovno posećuje.Oficijalni fotograf benda Goblini.Strastveni kolekcionar vinila i CD-ova. I dalje nije siguran kako tačno glasi Omov zakon, ali je siguran da ćete još mnogo koncerata gledati kroz njegov objektiv.

Vasil Vasev

Rođen je 1979. godine u Bugarskoj. Danas živi i stvara u Beogradu. Bavi se ilustracijom i dizajnom. Osim komercijalnog rada za marketing agencije, radi i artwork za omote albuma i plakate kao i dizajn za majice. Sarađuje sa bendovima i promoterima sa Balkana. Radio je dizajne za Ragewear kao i bendove: Agnostic Front, Death Before Dishonor,  Terror i Comin Correct.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku