Kragujevac, Stvaranje Eko mreže



Sviđa ti se? Javi ostalima!




IZVEŠTAJ SA OSNIVAČKE SKUPŠTINE EKO MREŽE - KRAGUJEVAC

Kragujevac, Stvaranje Eko mreže


Početkom februara 2015. godine dobili smo poziv od  Udruženja „Povratak prirodi“ iz Kragujevca da prisustvujemo Osnivačkoj skupštini mreže organizacija za zaštitu životne sredine i čuvanja prirode grada Kragujevca. Pozivu smo se rado odazvali, jer delimo iste želje i planove sa pokretačima ove Eko mreže: osnovni plan je da se Mreža proširi na celu Srbiju, a kasnije i na region.
Skupština je održana na Prirodno matematičkom fakultetu u Kragujevcu 12.2.2015. u 19 h. Prisustvovalo je oko 50 ljudi, pripadnika deset udruženja za zaštitu životne sredine iz Kragujevca i okoline. Ispred PSK „Kopaonik“, „Čisto i bistro“ bio je jedini učesnik izvan Kragujevca, čime nam je ukazana velika čast. Dragan Pavlović je skupu izneo stav, viđenje i plan kako očistiti Srbiju od divljih deponija.

Na Skupštini je usvojen Statut Eko mreže, izneti su mnogi predlozi o radu Mreže, i ostvareni mnogi kontakti među pripadnicima raznih Eko udruženja. Atmosfera je bila prijatna, i opšti utisak je da je kucnuo čas za podizanje svesti stanovništva Srbije.
Članovi Eko udruženja svesni su činjenice da ima mnogo nas u Srbiji koji rade na tome da se očiste zaprljane reke i jezera, šume i planine, ali da jedni za druge ne znamo, da su nam akcije nekoordinirane, da nismo umreženi. Prilike će se, sa formiranjem ove Mreže, najzad promeniti. Nove snage, mlade snage, pozitivni stavovi i način razmišljanja, otvorenost prema drugim udruženjima – sve su to činioci koji će nam omogućiti da uspemo u našem naumu.
Konačni cilj Eko mreže je stvaranje baze Ekoloških udruženja u Srbiji, koja bi zajedničkom saradnjom svih udruženja organizovala akcije otklanjanja divljih deponija u sopstvenim opštinama, kao i na nivou cele Srbije; podizanje ekološke svest ljudi i stvaranje kritične mase, ali i vršenje pritiska na firme – fabrike koje su najveći zagađivači vazduha i voda da ugrade adekvatne filtere za prečišćavanje.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku