Petroforma



Sviđa ti se? Javi ostalima!


Petroforma je čovekovom rukom napravljena šara ili oblik od stena postavljenih najčešće na ravnom tlu. U petroforme spadaju: inuksuk, uspravni monolit, dolmeni, medicinski točak (dovodi se u vezu sa izlaskom i zalaskom sunca, ravnodnevnicom), pustinjski zmaj (koristili su se u lovu na životinje na Srednjem istoku), u steni isklesana figura, ognjište (u obliku, kornjače, na primer, u kojem su paljene svete vatre), niz stena poređanih u određene, religiozne ili druge, svrhe. Najpoznatije petroforme pronađene su u Karnaku u Francuskoj, Naski u Peruu, u blizini Amensberija u Engleskoj (Stounhendž), Manitobi u Americi.
Petroforme podizane su u svete, medicinske, simboličke, religiozne, astronomske svrhe. Neke od njih predstavljale su putokaz, obeležje važnih mesta, druge su predstavljale kalendare – obeležavale su kratkodnevnicu, zalazak ili izlazak sunca, pojavljivanje ili poravnanje planeta ili zvezda itd.
Pojedine petroforme starije su od 3000 godina. Mogu se naći na većim visinama: na brdima, humkama (ponekad su humke podizane na ili u blizini starijih petroformi), grebenima... u blizini groblja, svetih mesta, zbog čega se često dovode u vezu sa mrtvima. U njihovoj blizini ostavljane su ponude, molile su se molitve, sprovodile inicijacije i dobijale vizije... Međutim, njihova stvarna i prvobitna namena nam, najverovatnije, nikada neće biti jasna.


Prevela i priredila
Tamara Lujak



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku