Vesela čar putovanja



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Vaša će vam zemlja biti samo onda lepa, ako i u drugim zemljama pronađete lepotu.

Čedomir Petrović


Putovanja su čarobno, neponovljivo iskustvo. Svako putovanje je životno, ako naravno putujete iz pravih razloga – da iskusite, naučite nešto novo, upoznate druge kulture, spoznate svoju zemlju i svoj narod kroz drugi, pobedite sebe (ako su u pitanju (ekstremni) sportovi).
Bez obzira na to da li su putovanja planirana ili neplanirana, organizovana u privatnoj režiji ili ne, duga ili kratka, naporna ili lagana, prenatrpana događajima i dešavanjima ili ne, u nekom gradu uvek morate da odsednete, neke stvari uvek morate da primetite, a neke da posetite prve.
Šta je to što u nekom gradu prvo posetite? Muzej, park, automobilske trke, restoran, kafić, pekaru, groblje... Šarl Paten (1633-1693), francuski lekar i numizmatičar je, recimo, putovao po gradovima po Nemačkoj i srednjoj Evropi, tako što je prvo obilazio biblioteke i njihove kolekcije. Poznajem pojedine umetnike i pisce koji, kada posete neki drugi grad, prvo obiđu njegovo groblje.
Šta je dakle to što prvo posetite u nekom gradu - plaža, stari grad, crkva, pozorište, festival – i zašto? Šta je to što vas vuče da putujete? Izazov, odmor, otklon od svakodnevice, želja za upoznavanjem drugih kultura i naroda, istorija, arheologija, planina... dosada?
Pošto smo ovaj tekst započeli sa mišlju o putovanju, prikladno je da ga sa prigodnom mišlju i završimo. Možda u ovim mislima pronađete razloge, odgovore (u koliko ih već ne znate) na pitanje zašto putujemo: Svet je poput knjige. Oni koji ne putuju pročitali su samo jednu stranicu (Avgustin), Čovek putuje svetom u potrazi za onim što mu treba, a kada se vrati kući to i nađe (Džordž Edvard Mur).

Tamara Lujak



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku