Vesela čar putovanjaSviđa ti se? Javi ostalima!

Vaša će vam zemlja biti samo onda lepa, ako i u drugim zemljama pronađete lepotu.

Čedomir Petrović


Putovanja su čarobno, neponovljivo iskustvo. Svako putovanje je životno, ako naravno putujete iz pravih razloga – da iskusite, naučite nešto novo, upoznate druge kulture, spoznate svoju zemlju i svoj narod kroz drugi, pobedite sebe (ako su u pitanju (ekstremni) sportovi).
Bez obzira na to da li su putovanja planirana ili neplanirana, organizovana u privatnoj režiji ili ne, duga ili kratka, naporna ili lagana, prenatrpana događajima i dešavanjima ili ne, u nekom gradu uvek morate da odsednete, neke stvari uvek morate da primetite, a neke da posetite prve.
Šta je to što u nekom gradu prvo posetite? Muzej, park, automobilske trke, restoran, kafić, pekaru, groblje... Šarl Paten (1633-1693), francuski lekar i numizmatičar je, recimo, putovao po gradovima po Nemačkoj i srednjoj Evropi, tako što je prvo obilazio biblioteke i njihove kolekcije. Poznajem pojedine umetnike i pisce koji, kada posete neki drugi grad, prvo obiđu njegovo groblje.
Šta je dakle to što prvo posetite u nekom gradu - plaža, stari grad, crkva, pozorište, festival – i zašto? Šta je to što vas vuče da putujete? Izazov, odmor, otklon od svakodnevice, želja za upoznavanjem drugih kultura i naroda, istorija, arheologija, planina... dosada?
Pošto smo ovaj tekst započeli sa mišlju o putovanju, prikladno je da ga sa prigodnom mišlju i završimo. Možda u ovim mislima pronađete razloge, odgovore (u koliko ih već ne znate) na pitanje zašto putujemo: Svet je poput knjige. Oni koji ne putuju pročitali su samo jednu stranicu (Avgustin), Čovek putuje svetom u potrazi za onim što mu treba, a kada se vrati kući to i nađe (Džordž Edvard Mur).

Tamara LujakSviđa ti se? Javi ostalima!

Pratite nas na Fejsbuku

Ne propustite ni jedan tekst!

Pretplatite se besplatno na nedeljni pregled tekstova objavljenih na HC-u. Svakog ponedeljka u vašem e-sandučetu.