Zašto putujemo?



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Radujte se svemu što nas okružuje. Sve nas poučava i vodi Bogu. Sve oko nas su kapljice Božije ljubavi. I živo i neživo i biljke i životinje i ptice i planine i more i izlazak sunca i zvezdano nebo. To su male ljubavi kroz koje dolazimo do velike: Boga.

Svetogorski starac Sv. Porfirije Kavsokalivit 


Različiti su razlozi zašto putujemo. Odlazimo iz rodnog grada kako bismo se odmorili od njega, posla kojim se bavimo, kako bismo saznali i iskusili nove stvari, usavršili se, zbog sklapanja brakova, novih poslova, zbog nemirnog duha, potrage za samim sobom, lepotama naše planete, tišinom – koja je zapravo svuda oko nas (i u nama), samo je ne čujemo, jer smo je zaglušili ostalim zvukovima: saobraćajnom bukom, sirenama, muzikom, svim modernim napravama koje se na ovaj ili onaj način oglašavaju (lift, mobilni telefon, mikrotalasna, automobil, Bus Plus sistem u autobusu)...
Jeste li svesni tišine (u vama i oko vas)? Kako je opažamo – kao odsustvo zvukova, ali i kao unutarnji mir, koji se najlakše postiže u prirodi, tamo gde je ljudska noga retko ili nikako kročila (ili bar ne u istom trenutku kad i vaša). Zato se i bavimo pešačenjem, planinarenjem, biciklizmom i drugim (ekstremnim) sportovima. Šta je to što nam donosi tišina? Otklon, mir, spokoj, spoznaja, bliskost sa Prirodom, Bogom? Ili, što bi Englezi rekli „all the above“ (sve navedeno). Zašto tihujemo? Tihovanje je religijska praksa u pravoslavnom hrišćanstvu, tihovanje je nevidljiva molitva, okretanje pažnje unutarnjem svetu, kako bi se doseglo stanje čiste i blažene svesti. Ako nemate potrebu za dodirom, bliskošću sa Bogom, možete tihovati kako biste postigli unutarnji mir, kako biste dodirnuli, spoznali pravog sebe.
Ne mora se međutim, putovati u daleke krajeve, kao biste dodirnuli, sagledali samoga sebe. Povod za pisanje ovog teksta je upravo tihovanje na jednom od naših najčešćih i najdražih izletišta – Adi Ciganliji. Tako je. Tihovanje se može postići i u gradskoj oazi, samo ako ste dovoljno daleko od svakodnevne buke i ljudi. Vreme je poplava i Sava se, kao i skoro svaka druga reka u našoj zemlji, izlila iz svog korita. To nije, međutim, razlog da je ne posetimo, da se ne izvezemo na njene vode i ne dodirnemo tišinu koja je okružuje.
Kada se oljušte svi gradski zvukovi – zvonjava mobilnog telefona, brektanje automobila, praskanje auspuha, trubljenje na ulici, gromovito oglašavanje kamiona i autobusa – ostajete sami sa Prirodom. U početku niste ni svesni promene koja se dešava u vama i oko vas. Ni ne osećate da ste već utonuli u tišinu, da vas je već prigrlila i skinula sve oklope i ograde koje ste podigli pred gradskim zvukovima. Dok ste zabavljeni brzim tokom nabujale reke, udaljenim gakanjem uznemirenih gusaka, galebova i gačaka, najednom postajete svesni činjenice da ste sami s Prirodom, iako možda oko vas ima ljudi i životinja.
Shvatate najednom da čujete reku kako vam se obraća, reku koja je inače nema i teče, zadovoljna, lenjo i lagano, bez potrebe da skreće pažnju na sebe. Sava se uznemiri jedino kad je preseku šiklje, jedrilice i gliseri. Osnažena, međutim, velikom vodenom silom, klokoće ona, brboće, huči, poziva vas na oprez i kao da vam govori – budni budite, pitoma jesam, ali znam i da odnesem i nanesem ozbiljne štete. U njene se šumove uvlači graktanje gačaka i svađa gusaka sa Ade Međice, odjednom bivate svesni plesa vrbe, šapata vetra i veličanstvenosti Prirode koja je pred vama u svoj svojoj snazi i lepoti. Ne osećate, međutim, strah. Sigurni ste, jer ste deo te velelepne božanske tvorevine, jer ste s njom jedno.
Dok duboko udišete prezačinjene mirise: vatrice koja negde daleko veselo piri, svežinu jutra, otežali, nabrekli močvarni vonj reke, kojim veselo odiše dok se silovito razliva pred vama, škakljivu, razigranu, poletnu aromu tek razbuđene trešnje, postajete svesvni sebe, svoje veličine pred svetom i svog mesta u njemu. Niste gospodar, već sluga. Niste stvoritelj, već ste stvoreni. Niste vlasnik, već korisnik. Zavisite od ćuti prevrtljive lepotice zvane Priroda. Zavisite od promene njenih raspoloženja, od njene blagonaklonosti, ljubavi koju, uprkos tome što ste se prema njoj poneli kao obesno derle, gaji prema vama. Shvatate, osećate ljubav prema Prirodi, sebi, čoveku. Uprkos svima, uprkos svemu.
Dok vas hladna voda ljubi, lagani povetarac miluje, a sunce vam greje i dušu i telo, okrećete se od te lepote, svesni da vas vaši oklopi i dalje čekaju – treba se ponovo zaštititi od gradske buke i vreve, treba opet uroniti u kakofoniju zvukova i ostati nepromenjen, živ, svoj. Ali vaši su oklopi umiveni i okupani, provetreni. Pustili ste da sva negativna energija iz njih isteče i sada su nemerljivo laki i poletni, ako i vi sami, kao i vaše telo. Spremni ste da ih navučete ponovo i zakoračite na beogradski asfalt, koji nemilosrdno žeže i satire. Ali, obodreni, osnaženi dodirom Prirode, spremni ste za sve što vam život u košnici donosi, jer znate jednu veliku istinu: Priroda će uvek i zauvek biti tu za vas.


Tamara Lujak



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku