Međunarodna strip konferencija "Kragujevac, godine šeste"



Sviđa ti se? Javi ostalima!

     Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Skupština grada Kragujevca, od 1. do 3. jula, po šesti put, grad Kragujevac će postati prestonica srpskog stripa i urbane kulture

      Ovogodišnja konferencija zadržava prepoznatljiv repertoar koji obuhvata izložbe, tribine, časove crtanja, izložbeno-prodajnu berzu stripa, i prezentaciju novih izdanja. Ono po čemu će se razlikovati od prethodnih je, svakako, način i mesto održavanja. Đački trg, javni prostor ispred Prve kragujevačke gimnazije biće domaćin svim dešavanjima, uz izložbe u obližnjem Domu omladine i turnir u stono-strateškim igrama koji će se održati u samoj gimnaziji.

      Kragujevac će se, posle 45 godina suočiti sa jednom od nasramnijih postupaka tadašnjeg političkog vrha grada i države, razmatranjem događaja na Kongresu kulturne akcije iz 1971. godine koji je prethodio javnom spaljivanju tkz. domaće šund literature, roto romana i stripova (čak i licencnih izdanja kao što je Tarzan). Uz interakciju sa publikom  razmotrićemo sve aspekte i posledice ovog necivilizacijskog akta, koji je godinama neopravdano relativizovan od strane šire javnosti.

      Gosti programa su superstar devete umetnosti u ovom delu Evrope Igor Kordej sa suprugom, takođe strip autorkom, Janom Adamović;  trenutno najjčitaniji srpski pisac i strip scenarista Dejan Stojiljković, kao i najtiražniji autor novinskog stripa u Srbiji, Marko Somborac.  Iz Holandije u Kragujevac stiže Zoran Đukanović, najpoznatiji kritičar i teoretičar stripa u bivšoj Jugoslaviji.
       "KragujevacComicCon" nastavlja tradiciju gostovanja italijanskih autora i saradnje sa italijanskom izdavačkom kućom Serđo Boneli Editore. Ovog leta glavni gosti su Paola Barbato, Lola Airaghi i Claudio Chiaverotti, uz podršku izdavača Bonelli stripova u Srbiji - izdavačkih kuća Veseli četvrtak i Forma B.

          Komunikacija sa posetiocima i privlačenje tkz. ne-publike je i ove godine jedan od glavnih ciljeva konferencije, i s tim u vezi su organizovani nagradni konkursi za najbolje ilustracije Dilana Doga i Morgana Losta (najbolji radovi će javno biti izloženi u nedelju kada će se dodeliti i nagrade), kao i rođendanska žurka Dilana Doga.  Radost ljubiteljima fotografije doneće odluka organizatora da dodeli nagradu za najbolju fotografiju atmosfere sa KragujevacComicCona koju će izabrati javnim glasanjem posetioci društvenih mreža u nedelju 10. jula.

          Ulaz na sve događaje u okviru manifestacije je slobodan.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku