PONOĆNA JEZA – HORORI TAČNO U PONOĆ PONOVO NA PAFF-u



Sviđa ti se? Javi ostalima!

PONOĆNA JEZA je poseban program horor filmova Pančevo Film Festivala, koji se održava u Pančevu od 7. do 11. septembra u organizaciji udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


Svake festivalske večeri u ponoć u bioskopu "Apolo" Doma omladine Pančevo, biće prikazan po jedan film iz ove selekcije, koja je na prethodnom PAFF-u bila jedna od najposećenijih i najuzbudljivijih.


Selektor horor programa, ugledni reditelj Džulijan Ričards, je i ovoga puta odabrao nove, zanimljive naslove horor žanra od kojih će većina po prvi put biti prikazana u Srbiji baš u Pančevu. Ulaz na sve filmove je besplatan.


Više o filmovima selekcije "Ponoćna jeza":


FRANČESKA

Italija /Argentina, r. Lusijano Oneti


Vizuelno upečatljiv, sa atmosferom i elementima italijanskih giallo filmova iz 1970-ih godina, „Frančeska" je film u kojem dva detektiva pokušavaju da razreše misteriozan slučaj i uhvate psihopatu koji uhodi grad, čisteći ga od „nečasnih i prokletih duša".


trejler:

https://www.youtube.com/watch?v=r_J7wFrQTOE


ATROZ

Meksiko, r. Leks Ortega


Najbrutalniji film godine, i jedan od najuznemiravajućih filmova u poslednjih deset godina. Samo za starije od 18 godina.


KLINIKA STRAHA

SAD, r. Robert Hol


Film sa Robertom Englundom (Fredi Kruger u „Strava u Ulici Brestova") u glavnoj ulozi, i Kori Tejlorom (frontmen benda Slipknot) u glumačkom debiju. Zasnovano na istoimenoj horor seriji iz 2009. godine.


trejler:

https://www.youtube.com/watch?v=hmfXl2pTCGk



BEYOND THE GATES

SAD, r. Džekson Stjuart


Niskobudžetan, atmosferičan omaž klasičnom horor filmovima 80-ih i ranih 90-ih, "Beyond the Gates", nedavno nagrađen na filmskom festivalu i Los Anđelesu, je novo osvarenje koje kritika opisuje kao miks „Poltergajsta", „Gospodara pakla" i „Džumandžija".


OTVORENA
Srbija, r. Momir Milošević

Premijerno prikazana na ovogodišnjem FEST-u, ''Otvorena'' je film o prijateljstvu između Sare i Alise koje prekida čudan i nagli kraj nakon što Sara ispovedi svoje porive, koji premašuju želje tela. Pod pritiskom okoline, Alisa postaje otuđena, ostavljajući Saru da se bori sa košmarnom usamljenošću i represijom, koja poprima monstruozan oblik.

https://www.youtube.com/watch?v=dAbNv7FyYJk


Više o PAFF-u:


Pančevo Film Festival - PAFF - je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će se treće izdanje održati od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu. Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva.


Festival obuhvata šest filmskih programskih celina i brojne prateće programe, od kojih izdvajamo izložbu Borisa Stanića, koncerte grupe STRAY DOGG i STRAIGHT MICKEY AND THE BOYZ, mnoge druge.


Filmski segment podeljen je takmičarske, revijalne, autorske i tematske segmente.


SVETIONICI| Lighthouses - takmičarski program

8 dugometražnih i srednjemetražnih filmova, radikalni autorski rukopis i izraz.

Nagradu SVETIONIK dodeljuje tročlani žiri.


RANI RADOVI |Early Works - takmičarski

20 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova.

Nagradu DIMNJAK dodeljuje žiri od 16 srednjoškolaca i jedan poznati srpski reditelj.


PAFFORAMA - revijalni

6 dugometražnih, 2 kratka filma. Presek festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone, program za najširu publiku.


PONOĆNA JEZA | Midnight Shiver - revijalni, tematski

5 dugometražnih horor filmova, svakog festivalskog dana sa početkom tačno u ponoć! Selektor i gost: Julian Richards, filmski reditelj iz Velike Britanije, dvostruki dobitnik nagrade Zlatni Melijes za najbolji Evropski film fantastike. Džulijan je vlasnik distributerske kompanije Jinga Films a na PAFF-u će predstaviti 5 novih i zanimljivih horor ostvarenja širom sveta.


OLAF MILER PREDSTAVLJA - revijalni, tematski

Olaf Miler je jedan od najvećih i najpoznatjih filmskih kritičara danas. Na PAFF-u predstavlja svoj izbor skrivenih, zanimljvih, beskompromisnih, bizarnih i radikalnih ostvarenja, koja teško i uz smetnje nađu put ne samo do šire publike, već i do arthaus festivala. Nekoliko filmova iz ove selekcije su prikazani i u autorskim programima koje je Olaf uredio za festivale u Roterdamu i Berlinu prethodne dve godine. Program čine 4 dugometražna filma i nekoliko kratkih.


SVETLA BUDUĆNOST | Bright Future - revijalni, autorski

Igor Bezinović je mladi hrvatski autor čije kratke filmove je PAFF publika već imala prilike da vidi. Ove godine njemu posvećujemo retrospektivu kratkih filmova u okviru koje će se prikazati 12 kratkih radova nastalih u raznim vrstama produkcije i uslova. Igor je režirao dokumentarni film ''Blokada'' a trenutno radi na svom prvom dugometražnom igranom filmu ''Kratki izlet'' čiji završetak se očekuje krajem godine.


***


Pančevo Film Festival je manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.


Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.


Još jedan od glavnih ciljeva PAFF-a je stvaranje i animiranje nove filmske publike, onih koji će na festivalu u Pančevu prvi put imati priliku da vide drugačiju vrstu kinematografije - na drugačiji način: u bioskopu i uz prisustvo autora.



***


Ovogodišnje grafičko rešenje plakata, tj. crtež koji će krasiti sav festivalski i promotivni materijal, delo je mladog ali već etabliranog strip umetnika iz Pančeva, Borisa Stanića (radovi: "Radosav I i II", "Atentat - S one strane patnje").





Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku