NOVA MUZIKA PRVI PUT U KOVINU



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Petak, 14. oktobar 2016. u 20.00, Centar za kulturu Kovin


Nova Festival - Festival nove umetnosti je trodnevna umetnička manifestacija koja će se ove godine održati prvi put i u Kovinu, u petak, 14. oktobra, kada su na programu dva besplatna koncerta na kojima će nastupiti Jasna Jovićević i Gabriela Koso, kao i Duo Silarda Mezeia i Alberta Markoša. Želja organizatora festivala, udruženja "KomunikArt" i partnera, Centra za kulturu Kovin i Smuk Teatra, bila je da se kovinskoj publici, prvi put, predstavi savremena domaća i evropska umetnička muzička scena. Podršku za ovaj program pružili su Collegium Hungaricum Beograd i Skupština opštine Kovin.

Program Nova Festivala počinje u 20 časova u Centru za kulturu Kovin, a ulaz na oba koncerta je besplatan.


Intimne formacije Jasne Jovićević i Gabriele Koso, kao i Silarda Mezeia i Alberta Markoša, u prvi plan stavljaju delikatnu interakciju između instrumenata, donoseći različita, ali osobena viđenja savremenog evropskog džeza i slobodne improvizacije.


Jasna Jovićević u svojim duo formacijama vešto pronalazi delikatan balans između „avangardnog" i „komercijalnog", na pravi način približavajući ovakvu muziku širem auditorijumu, ne plašeći je pretencioznošću i hermetičnim izrazom namenjenim užestručnoj publici. Sa žanrovske tačke gledišta, Jasnina muzika je ambijentalna, i džez, elektronika, etno, dok širenje instrumentarijuma na čitav spektar duvačkih instrumenata, vokal, ili neobični, melodični perkusivni instrument hang, samo doprinosi koloritnosti njenog umetničkog izraza. U kombinaciji sa Gabrielom Koso, koja dolazi iz sveta klasične muzike, duvački instrumenti su i ritmički i solistički, a muzika dua se bliži ECM estetici na tragu velikana ove izdavačke kuće, poput Jana Garbareka ili Johna Surmana.


Jasna Jovićević i Gabriela Koso: https://www.youtube.com/watch?v=Q47oxfhXydc


Violista i kompozitor Szilard Mezei, nastanjen u Senti, van glavnih domaćih centara kulturno-umetničkog života, savršen je primer ne samo snage volje, upornosti i marljivosti, već i nabujale kreativnosti koja prevazilazi domete sredine u kojoj se rađa. Počev od ranih dvehiljaditih vrlo brzo se etablirao kao umetnik koji je priznatiji u inostranim nego domaćim okvirima. Recenzije njegovih albuma pojavljuju se u najpoznatijim džez medijima poput Downbeata ili sajta AllAboutJazz, a njegova izdanja objavljuju i cenjene kuće poput Not Two (za koju, recimo, snima i čuveni čikaški saksofonista Ken Vandermark). Snima u malim sastavima i ansamblima, bavi se avangardnom i tradicionalnom muzikom, piše i originalnu scensku muziku, za koju je bio i nagrađivan na „Sterijinom pozorju". Među njegovim stilskim uzorima su i Witold Lutoslawski i Anthony Braxton, a upravo u tom klackanju između klasične muzike i avangardnog džeza, sa diskretno uklopljenim elementima tradicionalne mađarske muzike, Szilard pronalazi svoj originalan autorski izraz. Radeći više od 15 godina sa brojnim mađarskim i domaćim muzičarima u nekolicini različitih postava, ovaj umetnik je zaslužan i za afirmaciju velikog broja talenata, te razvoj domaće scene avangardne komponovane muzike i džeza, naročito na tlu Vojvodine.


Szilard Mezei i Albert Markos: https://www.youtube.com/watch?v=uWH9d6d1QSc

Nova Festival ove godine održava se drugi put, od 13. do 15. oktobra u organizaciji udruženja "KomunikArt" i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Republike Slovenije i Skupštine opštine Kovin. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.


Festival se ove godine održava u tri grada, u Pančevu, Beogradu i Kovinu, a program festivala sastoji se iz dve celine: pratećeg programa koji čini izložba stripova i muzičko-vizuelni performans, i centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti pet sastava iz Srbije, Slovenije, Portugala, Mađarske i Austrije, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu i evropsku savremenu i avangardnu muzičku scenu.


Na domaćoj muzičkoj sceni pretežno su zastupljeni sadržaji iz domena džeza, klasične i popularne muzike u njihovim odavno usvojenim, kanonizovanim oblicima. Ideja muzičkog programa Nova Festivala je predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike. Na dugoročnom planu, Nova Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave novom i avangardnom umetnošću kroz predstavljanje aktuelnih i renomiranih umetnika iz ove žanrovske sfere (u regionu, Evropi i svetu), kao i da promoviše saradnju muzičara i umetnika različitih žanrovskih okvira.


Takođe, Nova Festival je jedina manifestacija iz oblasti kulture u Srbiji koja sav promotivni materijal (plakati, flajeri, programi, katalozi) štampa na ekološkom, sertifikovanom recikliranom papiru.


PROGRAM FESTIVALA U KOVINU


14.10. u 20.00, Centar za kulturu Kovin

Cara Lazara 85


Koncert: Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srbija)

Jasna Jovićević – sopran saksofon, alt saksofon, frula, glas, perkusije, bas klarinet, hang, looper

Gabriela Koso – fagot


Koncert: Szilárd Mezei / Albert Márkos (Srbija / Mađarska)

Szilárd Mezei – viola

Albert Márkos – violončelo




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku