Program otvaranja Nova Festivala – Festivala nove umetnosti



Sviđa ti se? Javi ostalima!


Austrijski savremeni strip kolektiv i vizuelno-muzički parformans novosadskih muzičarki


TONTO COMICS I KVARTET BILITIS OTVARAJU DRUGO FESTIVALSKO IZDANJE


Četvrtak, 13. oktobar u 20.0, Galerija Bate Mihailovića,




Svečano otvaranje festivala počinje u četvrtak, 13. oktobra u 20 časova, u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, otvaranjem izložbe stripova austrijskog kolektiva Tonto Comics, čiji osnivači i učesnici, Eda Strobl, Helmut Kaplan i Majkl Džordan, dolaze na festival. U nastavku programa, Kvartet Bilitis izvešće uz autorski vizuelni rad, značajnu kompoziciju Stiva Rajha Different Trains, inspirisanu njegovim putovanjem vozovima od Njujorka do Los Anđelesa, kao i vozovima koji su u to vreme u Evropi transportovali Jevreje u koncentracione logore.


Postava koju čine Ksenija Bašić (flauta), Iva Stanković (violina), Ana Klem-Aksentijević (viola) i Pančevka Milica Svirac (violončelo), na osoben način interpretira jedno od najcenjenijih dela iz Reichovog opusa – „Different Trains". Nastalo 1988. godine i premijerno izvedeno u interpretaciji čuvenog Kronos Quarteta, već sledeće godine dobija Grammy nagradu za najbolju savremenu kompoziciju. Premda je „Different Trains" originalno napisan za gudački kvartet, u „domaćoj verziji" flauta menja prvu violinu, te se zahvaljujući boji tona odlično uklapa u zvučno okruženje. Takođe, koncertno izvođenje će pratiti i video rad grafičke dizajnerke Ivane Radmanovac, specijalno naručen za kvartet Bilitis.


Tonto je bio naziv izdavača nezavisne muzike iz Graca, koji je između 1992. i  2004. objavio tridesetak izdanja posvećenih uglavnom eksperimentalnoj, nekomercijalnoj muzici. Počev od 2000. godine, Tonto objavljuju strip izdanja, organizuju izložbe (čak su i pokretači strip festivala koji je postojao između 2003. i 2006. godine) i učestvuju u zajedničkom radu sa strip crtačima i ilustratorima kako lokalnim, iz Graca, tako i onima sa internacionalne scene. Kreirajući strip radionice i pridružujući se radu drugih autora, Tonto su fluidna ideja koju je teško zarobiti rečima.


O sebi kažu: „Naša platforma za 'slikovnotekstualnu literaturu' (ImageText literature) vidi sebe kao deo mreže grupa razasutih po čitavoj Evropi, koje su odabrale medij stripa kao oblast vlastitog istraživanja. Zahvaljujući svojoj perifernoj poziciiji u okviru zemalja nemačkog govornog područja, Tonto su zapravo bliski širem evropskom području. U tom smislu, Berlin je jednako blizu koliko i Beograd".


***

Nova Festival - festival nove umetnosti je trodnevna umetnička manifestacija koja se održava od 13. do 15. oktobra u organizaciji udruženja "KomunikArt" i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Republike Slovenije i Skupštine opštine Kovin. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.


Festival se ove godine održava u tri grada, u Pančevu, Beogradu i Kovinu, a program festivala sastoji se iz dve celine: pratećeg programa koji čini izložba stripova austrijskog kolektiva Tonto Comics i muzičko-vizuelni performans Different Trains Kvarteta Bilitis , i centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti pet sastava iz Srbije, Slovenije, Portugala, Mađarske i Austrije, koji na najbolji način reperezentuju aktuelnu domaću, regionalnu i evropsku savremenu i avangardnu muzičku scenu.



Više o Nova Festivalu:


Na domaćoj muzičkoj sceni pretežno su zastupljeni sadržaji iz domena džeza, klasične i popularne muzike u njihovim odavno usvojenim, kanonizovanim oblicima. Ideja muzičkog programa Nova Festivala je predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike. Na dugoročnom planu, Nova Festival teži da podstakne mlade umetnike da se bave novom i avangardnom umetnošću kroz predstavljanje aktuelnih i renomiranih umetnika iz ove žanrovske sfere (u regionu, Evropi i svetu), kao i da promoviše saradnju muzičara i umetnika različitih žanrovskih okvira.


Takođe, Nova Festival je jedina manifestacija iz oblasti kulture u Srbiji koja sav promotivni materijal (plakati, flajeri, programi, katalozi) štampa na ekološkom, sertifikovanom recikliranom papiru.


PROGRAM FESTIVALA


Nova Festival

Festival nove umetnosti

13 – 15. oktobra 2016.

Pančevo / Kovin / Beograd


PANČEVO


13.10. u 20.00, Galerija Milorada Bate Mihailovića

Žarka Zrenjanina 1

Svečano otvaranje festivala


Izložba stripova Tonto Comix (Austrija)


Muzičko-vizuelni performans: Kvartet Bilitis Different Trains (Srbija)

Ksenija Bašić – flauta

Iva Stanković –  violina

Ana Klem-Aksentijević – viola

Milica Svirac – violončelo


15.10. u 20.00, Dvorana „Apolo" Doma omladine Pančevo

Maksima Gorkog 6


Koncert: Duo FredDo (Austrija)

Frederik Neyrinck – klavir

Doris Nicoletti – flauta


Koncert Szilárd Mezei Tubass Quintet (Srbija / Mađarska)

Zoltán Csányi – kontrabas

Ernő Hock – kontrabas

Szilárd Mezei – kontrabas, kompozitor

Ervin Malina – kontrabas

Kornél Pápista – tuba


KOVIN


14.10. u 20.00, Centar za kulturu Kovin

Cara Lazara 85


Koncert: Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srbija)

Jasna Jovićević – sopran saksofon, alt saksofon, frula, glas, perkusije, bas klarinet, hang, looper

Gabriela Koso – fagot


Koncert: Szilárd Mezei / Albert Márkos

Szilárd Mezei – viola

Albert Márkos – violončelo


BEOGRAD


14.10. u 21.00, Studio 6 Radio Beograda

Hilandarska 2


Koncert: Kaja Draksler / Susana Santos Silva (Slovenija / Portugal)

Kaja Draksler – klavir

Susana Santos Silva – truba




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku