Kikin grad: Kikinda



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Narodni muzej Kikinda osnovan je 1946. godine. Smešten je u velelepnoj klasicističkoj zgradi, nekadašnjoj Kuriji, zgradi magistrata Velikokikindskog dištrikta (izgrađenoj 1839. godine), u kojoj su bili smešteni sud i zatvor. Kustosi Narodnog muzeja Kikinda više su nego ljubazni. Lepo će vas dočekati, još lepše ugostiti. Puni entuzijazma, ispričaće vam priču o osnivanju i rastu muzeja, planovima za budućnost, a naročitu pažnju će posvetiti, kako i dolikuje, jednoj dami – Kiki, čuvenoj ženki mamuta, pronađenoj 1996. godine na glinokopu fabrike Toza Marković (koja je u vlasništvu muzeja od 2006. godine). Pošto vas bliže upoznaju sa istorijom muzeja i samog grada, kustosi će vas provesti kroz pet muzejskih zbirki - arheološku, istorijsku, etnološku, prirodnjačku i umetničku – i pokazati vam preko 25.000 eksponata.
Arheološka zbirka najbogatija je zbirka u Muzeju, sa približno 13.000 eksponata iz perioda od mlađeg kamenog doba do kraja srednjeg veka. Formirana je osnivanjem muzeja i obogaćivana zahvaljujući sistematskim iskopavanjima na lokalitetima severnog Banata. Najznačajniji su nalazi iz perioda bronzanog doba (sekire i posude od gline, metalne igle i narukvice, koštane ogrlice), a među njima naročito se ističu eksponati sa nekropole u Mokrinu (gde je otkriveno 312 skeletnih grobova). Značajni su i nalazi zgrčenaca, pokojnika sahranjenih u zgrčenom položanju, pronađenih na nekropoli Podlokanj.
Istorijska zbirka sastoji se od oko 4000 eksponata značajnih za lokalnu istoriju: pisana dokumenta, predmeti i stari novac. Među eksponatima, najistaknutije mesto zauzima Zastava Velikokikindskog dištrikta iz 1867. godine. Na njoj je predstavljen, u središnjem delu, grb Kikinde, a oko njega grbovi mesta nekadašnjeg Velikokikindskog dištrikta. Zastavu je oslikao Pavle Simić (1818-1876), poznati vojvođanski umetnik. Pažnju posetilaca naročito privlače i samostrel iz XVI veka i rog za barut iz XVIII veka.
Etnološka zbirka formirana je odmah po osnivanju muzeja. Sistematskim otkupom i sakupljanjem izrasla je u zbirku od preko 5.000 eksponata. Predmeti su prikazani tako da pružaju celovitu sliku o nekadašnjem načinu života bilo da je reč o zanatstvu, poljoprivredi ili domaćoj radinosti. Pored nameštaja i nošnje karakteristične za određene istorijske periode (prelepa kapa zlatara iz XIX veka, npr.), u ovom se odeljku mogu videti i poljoprivredne alatke, posuđe, posteljina, ali i preteča današnjeg frižidera – sanduk sa ledom u kojem se čuvala hrana. Poseban kuriozitet je maketa suvače – suvog mlina, koji se pokretao na konjsku snagu.
Umetnička zbirka obuhvata oko 2000 eksponata. Od dela likovne umetnosti najznačajniji je legat slika Nikole Aleksića koji je predstavnik epohe bidermajera u vojvođanskom slikarstvu i zahvaljujući čijim portretima je sačuvana slika našeg građanskog društva. U okviru umetničkog odeljenja značajna je i zbirka savremene umetnosti.
Prirodnjačka zbirka je najmlađa zbirka muzeja, formirana je 1995. godine. Njen veći deo čini stara, gimnazijska zbirka koja obuhvata herbarijume, insektarijume i preparirane životinje i ptice. Muzej raspolaže i zbirkom reprezentativnih ruda i minerala – što nas sve u mnogome podseća na Zemaljski muzej u Sarajevu, tako da ovu zbirku lako možemo nazvati Zemaljskim muzejem u malom. Zbirka je više nego impresivna i prava je grehota što se učenici ne koriste ovim svojevrsnim blagom. Koliko bi im učenje bilo zabavnije, lakše i upečatljivije kada bi radili sa materijalom kojim Muzej raspolaže.
Kao posebna muzejska celina izdvaja se suvača, jedini sačuvani mlin na konjski pogon u Srbiji. Tridesetak zadruga učestvovalo je u njenoj izgradnji 1899. godine. Radila je do 1945. godine i svo to vreme bila je središte gradskog života. Muzej upravlja suvačom i organizuje grupne posete.
U ponudi Muzeja su i prodavnice sa raznovrsnim suvenirima sa motivima mamuta, sove utine (pored nje, Mala ušara, Ritska i Snežna sova i Kukuvija mogu se u jesen naći na gradskom trgu i okolini Kikinde), bundeve (za koje je vezan festival i lokalna legenda koja glasi: ako se popnete na dovoljno veliku bundevu - a bundeve u Kikindi su prilično velike - možete da vidite celu Vojvodinu, koliko je ravna), šarmantne maskote Lale i Sose, razglednice, knjige itd.
Najimpresivniji muzejski eksponat je svakako čuvena Kika – originalni ostaci mamuta pronađeni na glinokopu Toza Marković 1996. godine. Posebnu atrakciju čini 3D film „Kikindski mamut“, koji u trajanju od 17 minuta govori o životu i smrti ove čuvene kikindske lepotice. Sama poseta njenim zemnim ostacima svojevrsno je iskustvo – čovek ne može a da se ne naježi pred njenom grandioznom figurom.
Mamuti pripadaju redu Proboscidea – surlaša, čiji razvoj počinje pre 55 miliona godina u Severnoj Africi. Iako srodni savremenim slonovima, mamuti nisu njihovi direktni preci, već potiču od odvojene grane istog porodičnog stabla. Stručnjaci su utvrdili da naša Kika pripada vrsti Mammuthus Trogontherii – stepski mamut, čija je starost oko pola miliona godina. Maksimalna visina odraslog mamuta iznosila je 4,5 metara a težina preko 10 tona (130 odraslih ljudi), što ga je činilo najvećim od svih mamuta. Dugačke i spiralno uvijene kljove posedovali su i mužjaci i ženke. Maksimalna dužina kljova kod mužjaka iznosila je 5,2 metra.
Mamutfest je muzejski festival za decu i porodicu, namenjen školskoj deci, porodicama sa mlađom decom i omladini. Festivalom se obeležava godišnjica otkrića mamutice - publika tada ima priliku da uživa u najuspešnijim muzejskim programima iz zemlje i regiona (izložbama, edukativnim i kreativnim radionicama, kvizovima znanja, muzičkim i dramskim periredbama).
Posebnu muzejsku celinu čini Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra, koji osim izložbene delatnosti, organizuje i istoimeni internacionalni simpozijum skulpture velikog formata u terakoti,  jedinstven umetnički događaj ove vrste, osnovan 1982. godine, na kojem učestvuje od pet do osam umetnika iz Srbije i inostranstva. Održava se svake godine od 1. do 31. jula u Kikindi, u Ateljeu, zgradi nekadašnje fabrike crepa – objektu industrijske arhitekture, izgrađenom 1895. godine i renoviranom 2010. godine. U ateljeu posebnu pažnju privlači peć za pečenje skulptura koja je, sa visinom od 2.5m, najviša u Evropi. Do sada je na simpozijumu učestvovalo preko 200 vajara iz zemalja bivše YU i celog sveta.
U fundusu simpozijuma nalazi se preko 1000 skulptura. Određen broj skulptura izložen je u prostoru oko bivše fabrike crepa u kojoj se održava simpozijum, u parkovima IGM „Toza Marković”, u zgradi SO Kikinda i na gradskom trgu. Jedan deo ovih vajarskih ostvarenja uvršten je u stalnu postavku Narodnog muzeja u Kikindi. Skulpture iz fundusa simpozijuma Terra prezentovane su i na mnogim izložbama u gradovima u Srbiji i inostranstvu.


Tamara Lujak



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku