Veče posvećeno američkom književniku Džeku Keruaku u PoletuSviđa ti se? Javi ostalima!

Veče posvećeno američkom književniku Džeku Keruaku, jednom od osnivača bitničkog pokreta, održaće se 15. Juna od 20h u Galeriji Polet (Cetinjska 15). 
Pored odlomaka iz najpoznatijeg romana „Na putu" (On the Road, 1957), kultnog dela mladalačke pobune, čitaće se i delovi ostvarenja „Darma lutalice" (The Dharma Bums, 1958), „Satori u Parizu" (Satori in Paris, 1960), „Izabrana pisma" Keruaka i Ginzberga, kao i izbor njegove poezije i tekstova iz najnovijeg broja časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Gradac". Izbor iz stvaralaštva „kralja bitnika" čitaće Ivan Tomić, Zinaida Dedakin, Ivan Komarov, Aleksandar Todorov, Ivan Marinković i Aleksandar Božović, uz pratnju saksofoniste Srdjana iz sastava Rain Dogs, koji će džez zvukom oblikovati Kerukakov jedinstveni glas, koji je, odbacujući tradicionalne vrednosti i tragajući za oslobođenjem od društvenih konvencija, tako snažno uticao na kontrakulturu.


U nastavku večeri slušaćemo rokenrol inspirisan Keruakom, a Morphine, Bob Dylan, Van Morrison, The Doors, Tom Waits, King Crimson, Kevn Kinney samo su neki od onih čije su pesme povezane sa njegovim stvaralaštvom.

Ulaz je slobodan!
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Pratite nas na Fejsbuku

Ne propustite ni jedan tekst!

Pretplatite se besplatno na nedeljni pregled tekstova objavljenih na HC-u. Svakog ponedeljka u vašem e-sandučetu.