Fantastika u slikarstvu: Salvator Rosa



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Salvator Rosa (1615 – 1673) bio je italijanski barokni slikar, pesnik i bakropisac, aktivan u Napulju, Rimu i Firenci. Kao slikar poznat je po „neortodoksnom i ekstravangantnom stilu“, te kao „stalni buntovnik“, koga su kasnije generacije često nazivale proto-romantičarem.

Slikao je pejzaže, obrasle gustim rastinjem, okružene plažama, planinama i pećinama. Rosa je bio jedan od prvih slikara koji je slikao melanholične fantazije, „romantične“ pejzaže, sa posebnim osvrtom na živopisne, često burne i surove scene naseljene pastirima, razbojnicima, pomorcima i vojnicima, pokazujući tako svoje očigledno oduševljenje banditima, divljinom i magijom.  Bavio se muzikom, glumom, poezijom i pisanjem. 


Prevela i priredila Tamara Lujak



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku