Festival ulične umetnosti u Požarevcu od 2. do 6. avgusta



Sviđa ti se? Javi ostalima!

ZID KPZ ZA ŽENE U POŽAREVCU DOBIJA MURALE

Grad Požarevac u saradnji sa „Street Smart" kolektivom iz Beograda, koji se bavi promocijom ulične umetnosti, organizuje od 2. do 6. avgusta 2017. festival ulične umetnosti, u okviru koga će biti oslikan zid jedine kazneno popravne ustanove u Srbiji za žene – KPZ Požarevac. U akciji će učestvovati ulični umetnici iz inostranstva: Beyond (Holandija), Isakov Alexander (Ukrajina), Jumu (Peru), Krashkid (Nemačka), Lunar (Hrvatska), Malakkai (Španija), Theic (Urugvaj), koji će zajedno sa domaćim umetnicima: Artez, Nikola Mihajlović, Endo, Resto, Sles, Skoc, Wuper, oplemeniti spoljašnjost ove ustanove.

Pored zida KPZ Požarevac, u okviru manifestacije, biće oslikani i zidovi kod skejt parka u Požarevcu, a grad će dobiti i novi mural. Lokalni umetnici okupljeni oko organizacije „Art District", pridružiće se u oslikavanju zidova, a ovaj požarevački kolektiv će festivalske aktivnosti upotpuniti organizacijom raznovrsnih uličnih akcija i performansa.   

„Ovakvi festivali svojstveni su velikim evropskim metropolama, pa smo pokretanjem ove incijative želeli da Požarevac stavimo na mapu savremenih, otvorenih gradova, prepoznatljivih po uličnoj umetnosti, kao i da doprinesemo stvaranju novog vizeulnog identiteta grada. Prvi put u našoj zemlji oslikavaće se površina koja je deo jedne ustanove poput KPZ-a za žene, kao jedine ustanove tog tipa u Srbiji, koja istovremeno ima i izuzetan istorijski značaj", istakla je pomoćnica gradonačelnika za urbanizam Grada Požarevca, Svetlana Milutinović.

„Street Smart" kolektiv od 2014. do danas, okuplja veliki broj poštovalaca i autora iz oblasti ulične umetnosti, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, organizujući brojne manifestacije kojima promoviše street art kao način oplemenjivanja urbanih prostora. Autori okupljeni oko ovog kolektiva organizovali su i učestvovali u oslikavanju brojnih fasada u gradovima širom Srbije, među kojima je i akcija stvaranja jednog od najvećih kolektivnih murala u Evropi na fasadi osnovne škole OŠ „Lazar Savatić" u Zemunu u kojoj je učestovalo 12 umetnika iz zemlje i inostranstva. Priču o ovom muralu preneo je i čuveni magazin „LSD – London Street-Art Design".

Među aktivnostima organizacije ističe se i serija izložbi pod nazivom „Scena" (2015-2016), koja je po prvi put u galerijskim uslovima prikazala najbolje od srpskog stvaralaštva u domenu ulične umetnosti, kao i izložbe u Berlinu i Cirihu, održane 2016. godine. „Street Smart" je organizovao i brojne markete ulične umetnosti, samostalno ili u okviru različitih festivala, koji su bili praćeni radionicama za decu i odrasle, i u značajnoj meri doprineli prepoznatljivosti domaće ulične umetnosti u zemlji i inostranstvu.

FB stranica: https://www.facebook.com/streetsmartbelgrade




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku