Predstava Tri gvineje 8. septembra u Poletu



Sviđa ti se? Javi ostalima!

U petak, 8. septembra, sa početkom od 19.30h, u bašti Galerije Polet biće odigrana predstava „Tri gvineje". Reč je o scenskoj adaptaciji prvog dela istoimenog eseja, jednog od poslednjih radova Virdžinije Vulf, sa dodatom poezijom pesnika Vilfreda Ovena. 

Pred početak II svetskog rata, odgovarajući na pitanje prijatelja „Kako žene mogu da pomognu da se spreči rat?", u pomenutom eseju Virdžinija analizira društveni položaj žena i moć koju one imaju u društvu. Poseban fokus je na obrazovanju i obrazovnim politikama, kao i na njihovom odnosu prema militarizmu. Tekst analizira mračne aspekte naše patrijarhalne kulture i civilizacije, a gvineja je novčić koji se prilaže za unapređenje obrazovanja žena. 

U XX veku, Virdžinija Vulf (1882-1941) zauvek je promenila pojmove spisateljice i angažovane žene. Nekonvencionalnim pristupom književnosti, intelektualnim vrednostima i uvođenjem feminističke perspektive, stvorila je ikonu intelektualke, obojenu duševnim ranama, ludilom, depresijom, krizom identiteta i tragičnim krajem - samoubistvom.
Predstava je nastala kao plod tromesečne pozorišne radionice za srednjoškolke, kao proizvod timskog rada i kreativnosti. Predstavu u formi scenskog eseja, nakon igranja, pratiće polučasovna debata sa publikom, na temu rodne analize društvenih odnosa. Radionicu, realizovanu u DKC Majdan, na kojoj je učestvovalo desetak devojaka iz nekoliko beogradskih srednjih škola, uključujući Filološku, XII i V beogradsku gimnaziju, realizovala je Pozorišna asocijacija METANOIA (ansambl MIRAŽ) iz Beograda. Predstava je igrana u SKC Novi Sad, u okviru letnjeg programa na brod-teatru. U predstavi igraju Milica Mitić, Andrijana Mladenović, Milica Aćimović i Elena Karanfilović. Moderator radionice bio je reditelj Bojan Milosavljević. 
Ulaz je besplatan!



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku

Blog Archive