POETSKI TESTAMENT RANKA PRERADOVIĆA



Sviđa ti se? Javi ostalima!


(Ranko Preradović: Izabrana djela, IGP “Besjeda”, Banjaluka, 2015.)

Davne 1980. godine, u Banjaluci sam, na susretima Književne omladine, prvi put upoznao novinara i književnika Ranka Preradovića, dok je radio kao dopisnik sarajevskog lista “Oslobođenje”. Naše druženje prošlo je uz moje prvo “Nektar” i “Jelen”  pivo u čuvenoj Pivnici, gde su svraćali svi umetnici tog doba...
Ranko Preradović u svet literature ulazi veoma mlad sa poetskim prvencem “Svitanja” (1963. “Paralele”, Doboj), dakle iste one godine kada sam ja rođen! Hvala nebesima pa sam doživeo i dočekao ovo izvrsno izdanje njegovih “Izabranih djela”, što mnogi pisci nisu uspeli iz različitih, životnih razloga, kako mlađi tako ni znatno stariji od njega.
“Izabrana djela” Ranka Preradovića čine četiri knjige: I - “San o životu”; II - “Opšta ludnica”; III  - “Stvarno stanje” i IV - “Radni projekat groba”. Reč je o sintezi, iznedrenoj iz petnaestak objavljenih knjiga stihova za ovih pedeset godina vrlo plodnog pisanja i mišljenja. Osnovna obeležja ovog, zaista, reprezentativnog izbora su, pre svega, koherentnost uvrštenih tekstova, odsustvo epigonštine kakva je uobičajeni trabant u stilovima Sime Pandurevića i Branka Miljkovića iz naše književnosti ili strane/svetske književnog nobelovca iz Grčke Konstantina Kavafija, odnosno američkog Ernesta Hemingveja. Tu je i mnoštvo nesvakidašnjih metafora i poređenja kakve se retko (pro)čitaju u životu.
Nezaobilazni detalj iz biografije pesnika Ranka Preradovića predstavlja činjenica da je kao “junoša” proveo u Domu za nezbrinutu siročad i decu boraca palih u II svetskom ratu! Mladi u današnjem vremenu preterivanja i zasićenosti nikada neće razumeti ove stihove. Ali, ovom čitaocu su navirale suze na oči saznavši koliko je čemera u svome detinjstvu, mladosti i odrastanju “pojeo” pesnik R. Preradović. Zato je njegovo književno stvaralaštvo značajno, jer se osim preživljavanja u njegovom svetu našlo mesta za knjige, poeziju i lepo u životu.
Ne(o)sporno, smrt u poetici Ranka Preradovića je katarza u opusu poetske, tematsko- -motivske tenzičnosti. Otuda je smrt – tačka u kojoj se dodiruju (polu)prečnik iz “kruga” pesnikovog života i Tangenta (fatum), koji mu je unapred bila određena, ali nepoznata u raspletanju klupka njegove pesničke sudbine: “ostalo je u međuvremenu/ put krug se zatvara/ sa ništa izjednačeni smo ničim.”

Nezirović  Senahid



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku

Blog Archive