Otvorena izložba "Umetnost iza rešetaka" Kulturnog Centra GRAD



Sviđa ti se? Javi ostalima!


Juče je u 14h u Velikoj galeriji Kulturnog Centra GRAD otvorena izložba pod nazivom "Umetnost iza rešetaka", na kojoj je predstavljena selekcija radova nastalih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Postavka će obuhvatiti radove nastale u okviru okupaciono radne terapije koja se u bolnici, u vrlo skromnim uslovima, sprovodi još od 1969. godine kao deo rehabilitacije pshijatrijskih pacijenata i pacijenata na lečenju bolesti zavisnosti a kojima je određena mera obaveznog lečenja od strane pravosudnih organa.


Prisutnoj publici i medijima obratili su se umetnička direktorka Ljudmila Stratimirović, radna terapeutkinja Ljiljana Sarajlić, načelnik zdravstvene službe Ivan Mihaljev i upravnik Specijalne zatvorske bolnice dr Dragoljub Paunović. Oni su naglasili da se pacijenti Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu suočavaju kako sa teretom krivičnih dela, tako i sa problemima društvene stigmatizacije i predrasuda, te kako na terapeutima i zaposlenima u ovoj ustanovi leži odgovoran zadatak da pomognu pacijentima da ostvare smislen život. Ističući važnost radne terapije u rehabilitaciji i resocijalizaciji pacijenata, oni su istakli učinkovitost ove prakse koja se ostvaruje timskim radom socijalnih radnika, psihologa i psihijatara. Umetnička direktorka Kulturnog Centra GRAD, Ljudmila Stratimirović, istakla je da je ovaj projekat nastavak saradnje sa Specijalnom zatvorskom bolnicom u Beogradu, a da se izložena umetnička dela po svom kvalitetu mogu svrstati i u zbirke bilo kog muzeja.


Izložba će biti otvorena do 25.novembra i biće prodajnog karaktera. Zainteresovani posetioci mogu donirati knjige za opremanje bolničke biblioteke, kao i materijale za crtanje, vajanje, rezbarenje kako bi okupaciono radna terapija mogla što kvalitetnije da se odvija.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku

Blog Archive