Strahor - Call ov the Ancient: Mladi vuk crnog metala i zov predaka



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Projekat: Strahor
Naziv albuma: Call ov the Ancient
Žanr: pagan black metal
Grad/Država: Lebane, Srbija
Godina: 2018
Izdavač: JESBOLIGAKURAC Records

Najpre ću reći da sam bio pomalo besan zbog činjenice da neki recenzenti zaista nemaju meru u nivelisanju činjenica i nedostatku obzira prema mladim ljudima koji prave prve korake u muzičkom svetu.

Strahor je relativno novi (raw) black metal projekat iz Lebana, čije se poetske teme kreću u okvirima staroslovenske tradicije i legendi. Uostalom, sam projekat duguje naziv jednom od naših najstarijih vučjih božanstva - odlična simbolika i pošta nasleđu.
Što se samog albuma "Call ov the Ancient" tiče, on je izveden u tradicionalnom maniru sirovog blek metala i na temeljima skandinavske škole, što će raznoraznim "ekspertima" za trve black zasmetati nakon prvih taktova. Nisam ekspert, niti slušam black metal svaki dan, ali je činjenica da sam ovaj album slušao sa lakoćom. Uostalom, album je, usled napretka tehnologije i svesnog bežanja od snimanja tosterom (priznaćete, dosadi), snimljen veoma solidno, idejno i produkcijski. Po mom mišljenju, riffovi su originalni, normalno je da se oslanjaju na ranije uzore, a sam album ne pati od nametnutih šablona, već tu inspiraciju ravnomerno i kvalitetno koristi. Dakle, muzici kao muzici ništa ne fali, postoji i dinamika. Ono što me je posebno oduševilo jesu tekstovi, bilo od samog autora, bilo od čoveka pod pseudonimom Bodar Miloduh. Mnogo volim kvalitetnu poeziju, a tu je svakako, prisutna u svojoj raskoši, potkrepljena dobrom muzikom i tematikom koja dobija sve više na važnosti, u smislu prisećanja na tradiciju ljudi koji su nastanjivali prostor Balkana odvajkada.

Tu je i obrada black metal standarda "Black metal ist Krieg" kultnih Nargaroth-a, kao iskazivanje poštovanja prema samom bendu i ta pesma ima svoje počasno mesto na albumu.

Da se osvrnem na onu 'gorčinu' sa početka teksta, od ovog projekta očekujem još bolje albume (kao i izvesne side projekte, o tome drugom prilikom), iako je i ovo probijanje leda dovoljno da Strahor postavi na mesto mladih nada srpskog black metala, što je potvrđeno i prisustvom na nekoliko srpskih  kompilacija, različitih izdavača.
Album "Call ov the Ancient" možete preslušati ovde ili ovde.
Fizički primerci, kao pro CD-R ili limitirano kasetno izdanje, mogu da se naruče preko izdavača JESBOLIGAKURAC Records ili od samog izvođača.
Singl “Sedam Sinova Nebeskog Cara (Vlašići)” je izdat kao deo artzina LIBRARION #6.


Desya Lovorov



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku

Blog Archive