Filmski festival Slobodna zona ponovo kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će pet najboljih filmova 13. festivalskog programa, održanog od 1. do 6. novembra 2017. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biti prikazano i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji s lokalnim nevladinim organizacijama i kulturnim centrima, te jagodinskom Gimnazijom.

Ovom prilikom vas pozivamo u gimnaziju "Svetozar Marković", jednu od stanica 12. Turneje Slobodne zone, 10, 12. i 13. maja.

Predvodnik ovogodišnjeg izbora, koji će sredinom maja obići i Jagodinu, jeste prvi prikazani film na novembarskom festivalu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je dokumentarac "Dan oslobođenja" (10. maj, 21 č), koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u Severnoj Koreji, poslednjoj komunističkoj "diktaturi" sveta.
Sledi film koji je postao hit evropskih festivala 2017, a na Slobodnoj zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarac "Čavela" (12. maj, 18 č), o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma.
Treće ostvarenje na Turneji Slobodne zone je igrani film "Ćambra" (12. maj, 20 č), koji je na Festivalu u Kanu osvojio Europa Cinemas Label Award. Ovaj uzbudljivi film prati 14-godišnjaka koji živi u maloj romskoj zajednici i čija avantura počinje nakon što mu brat nestane.
Publika u Jagodini ima priliku da pogleda i igrani film "Crveni pas: pravi plavi" (13. maj, 18 č), o prijateljstvu i avanturi dečaka i olinjalog psa koji postaje australijska legenda.
Peti film na Turneji je takođe dokumentarni, "500 godina" (13. maj, 20 č), i prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja prikazujući teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.

Više detalja o filmovima možete naći na sajtu Slobodne zone. Projekcije su besplatne.




Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku