Objavljen peti broj časopisa Književna fantastikaSviđa ti se? Javi ostalima!

Kao plod saradnje sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačke kuće Kontrast, početkom juna je objavljen novi, peti broj časopisa Književna fantastika. 

Ova godišnja publikacija, kroz segmente posvećene proznim i teorijsko-esejističkim radovima, ogledima, intervjuima i kritičkim tekstovima, pruža aktuelni presek domaćeg i svetskog literarnog stvaralaštva fantastične provenijencije.

Novi broj čaopisa donosi jednu od najpoznatijih kratkih priča ovogodišnjeg dobitnika Man Buker nagrade, Džordža Sondersa, „KomZaj" (CommComm). Prozni blok čine još i nagrađivana priča „Slike mačaka, moliću" Naomi Kricer i do sada neobjavljena priča Milete Prodanovića „Zoroastrijanac u Beogradu".

Segment posvećen esejistici otvara tekst dr Milana M. Ćirkovića, saradnika Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Oksfordskog univerziteta, o preplitanju nauke i naučnofantastične književnosti. Tu su i tekstovi dr Milice Živković o upotrebi i zloupotrebi nauke, dr Vladislave Gordić Petković o simbolici motiva duhova i krvi u odabranim književnim delima, kao i opširan pregled razvoja frankofone fantastike XX i XXI veka iz pera dr Borisa Lazića.

Peti broj Književne fantastike ujedno je i simbolična posveta nedavno preminuloj književnici Ursuli K. Legvin o čijem životu i stvaralaštvu pišu dr Darko Suvin i antropolog dr Ljiljana Gavrilović. Posvetu ovoj velikoj književnici zatvara prevod jednog od poslednjih intervjua koje je Legvinova dala redakciji sajta „Los Anđeles Rivju of buks" (LA Review of Books) novembra 2017. godine.

U rubrici „Portret pisca" u kojoj se predstavljaju vrhunski savremeni pisci fantastike koji još uvek nisu prevođeni na srpski jezik, načinjen je detaljan osvrt na delo Brajana Evensona. 

Tu su i intervjui sa popularnim savremenim domaćim piscima fantastike Otom Oltvanjijem i Adrijanom Sarajlijom; osvrt na nagrađivani naučnofantastični film Ederlezi Rising, čija radnja je bazirana na kratkoj SF priči Zorana Neškovića; kao i prikazi najaktuelnijih naslova.

Urednici časopisa Književna fantastika su Dragoljub Igrošanac i dr Mladen Jakovljević.


Više informacija o časopisu i sadržaj nalaze se na adresi:Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku