Slovensko-germanski metal paket aranžman: Decapitated, HateSphere, Thy Disease, Grimaze i Dehydrated



Sviđa ti se? Javi ostalima!


Firchie Think Tank Studio, Novi Sad, 11. 11. 2018.

Sedam godina je proteklo otkad je vaš reporter poslednji put gledao poljsku mašineriju Decapitated. Tada su u prepunom beogradskom klubu Ciklon promovisali album "Carnival Is Forever" i, uprkos malom prostoru i tehničkim problemima, prikazali se u ubitačnom svetlu, kao jedan od lidera poljske ekstremne metal scene. Mnogo toga se odigralo u njihovoj turbulentnoj karijeri od tada, koliko dobrog, toliko i lošeg, stoga je njihov dolazak u Novi Sad sa još četiri benda bio odličan povod da proverim kako se ovi veterani "drže" nakon već dvadesetak godina stvaranja i sviranja.

S obzirom na dug put sa jugoistoka u epicentar Vojvodine (Novi Sad je zdravo zabačeta varoš, 330 kilometeri od Niša!), stigao sam tek pred kraj nastupa bugarske družine Grimaze. Ovaj groove/death metal sastav pod jakim uticajem ranih radova Gojire sam već imao prilike da čujem, i uprkos još uvek malom broju ljudi ispred bine, delovali su ubedljivo i uvežbano. Fešta se nastavila uz ruski Dehydrated, koji su u svojih pola sata svirke, predvođeni pevačicom Irinom Sidenko, predstavili moderniji death metal zvuk uz pojedine deathcore "zahvate". Broj posetilaca je počeo poprilično da raste tokom nastupa Poljaka Thy Disease, dobro poznatih domaćoj publici. Ova ubojita industrial/death metal ekipa je u samo šest pesama (uključujući jednu potpuno novu) ponudila tehnički izuzetno potkovanu i svirku, protkanu djent deonicama (čuda čini ta osma žica...). Kako je moguće da ovaj vredan i kvalitetan bend, koji iduće godine slavi 20 godina postojanja, još uvek nije preterano poznat i priznat na svetskoj sceni? Vaš reporter je bačen u rebus.

foto: Strahinja Rupnjak
Thy Disease su svoj set zatvorili energičnom "Global Technocratic Prison" i prepustili binu ludim Dancima HateSphere. Jedini 'germanski' bend u ovom 'slovenskom' paket aranžmanu je ponudio nešto malo drugačije. Njihov zvuk je kombinacija neo-thrash, melodeath i groove metal stilova smućkanih u jedan visoko-oktanski koktel koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Dolepotpisani se seća njihovog nastupa u društvu švedskog sastava Hypocrisy od pre pet godina kada su poprilično razmrdali publiku. Reakcija prisutnih je ovoga puta bila još jača i glasnija. Uz proverene "New Hell" i "Drinking with the King of the Dead", Esse i kompanija su izazivali šutke, headbanging, a "pao" je i jedan wall of death. Dobro raspoloženi kao i uvek, HateSphere su napustili stejdž uz ovacije i pripremili teren za headlinere.

foto: Strahinja Rupnjak
Elem, Decapitated. Bend koji je za 20 godina preko glave prevalio teške saobraćajne nesreće, otkazivanja motora na avionu, pa čak i optužbe za silovanje (kojih su u potpunosti oslobođeni početkom ove godine). Takođe sastav koji nudi opasno potkovanu i agresivnu svirku, delom death metal, delom groove, ali 100% heavy. Predvođeni jedinim originalnim članom, gitaristom Vogg-om, i energičnim frontmenom Rafalom, startovali su furiozno pesmama sa novog albuma "Anticult" - "Deathvaluation" i "Kill the Cult". Klub se do početka nastupa zvezda večeri poprilično napunio, i povratna reakcija nije izostala. Tokom sat i kusur vremena "prošetali" su se po svojoj diskografiji, no uglavnom se fokusirajući na poslednja dva albuma. Za old-school fanove mogle su se čuti "Mother War" i legendarna "Spheres of Madness"; za ljubitelje vanvremenskog industrial-death metal remek dela "Organic Hallucinosis" bile su tu "Day 69" i "Post(?)Organic". Prijatno iznenađenje je bilo čuti reakciju publike na još uvek sveže singlove sa poslednjeg albuma "Never" i "Earth Scar" koje su gromoglasno ispraćene.

Vogg, Rafal, Hubert i Mlody su nas počastili i jednom 'gratis' numerom, odsviravši "Blood Mantra" na bis, da bi se konačno povukli sa bine i ostavili nas, iznurene ali zadovoljne. Posetioci Firčijevog studija Think Tank su prisustvovali vrhunskom paketu ekstremnog metala, i sve pohvale organizatorima Crime:Scene koji su nas njime obradovali. Do idućeg puta... let's rise in spheres of madness!

Dejan Pavlović



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku

Blog Archive