DunkelNacht uspešno okončao srpsku turneju: Šabac, Beograd, Zrenjanin, Sombor



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Promovišući svoj treći po redu dugosvirajući album pod nazivom “Empires of Mediocracy”, objavljen pod Non Serviam Records etiketom, francuski sastav DunkelNacht protutnjao je kroz Srbiju i upisao četiri svirke za četiri dana. Helly Cherry ekipa uhvatila ih je u zrenjaninskom klubu Mitraljez, odakle i sledi izveštaj.

Kvartet iz Lila pod nazivom DunkelNacht nastao je prvobitno kao dark ambient projekat 2004. godine, i to kao one-man projekat, da bi kasnije prerastao u bend koji neguje black metal zvuk sa snažnim death metal uplivima i semplovanim dopunama zvuka. Ove godine promovišu svoj treću album pod nazivom “Empire of Mediocracy” sa kojeg su zrenjaninskoj publici isporučili četiri kompozicije: “Verses and Allegations”, “Non canimus surdis”, “Servants” i “Amongst the Remnants of Liberty”. Sastav DunkelNacht ne donosi ništa novo u smislu žanrovske evolucije i genealogije, već poštuje žanrovske tradicije, uz vrhunsku usviranost, preciznost i virtuoznost koja pleni, a koju su ubedljivo demonstrirali u sasvim pristojno ispunjenom prostoru kluba Mitraljez. Sjajnom komunikativnošću sa publikom i paradoksalnom ekstrovertnošću u odnosu na izrazito ekstremni muzički izraz, pridobili su prisutne od samog početka nastupa, ne dopuštajući nikome da bude pasivni posmatrač. Nisu se smirili dok nisu naterali ceo Mitraljez da priđe bini, na kojoj su se momci očigledno sjajno provodili, zarazivši sve pozitivnim vibracijama i harizmom. Bio je to vrhunski koncert uz obilje zaraznih tremolo picking rifova, dobrog gruva i virtuoznih solaža. Od ostalih, nešto starijih kompozicija, izređale su se: “Where Livid Lights Emblaze”, “Enthroned in the Light”, “In the Halls of Tortured Idols”, “Pretty Lovesick Funeral”, “Anthropocenia”, “Ikonoklazt” i za kraj “Rituals of the Occult”.

DunkelNacht u klubu Mitraljez; Foto: Katarina Mirčov
Mladi novosadski sastav Offscore imao je zaista nezahvalan zadatak da održi atmosferu na visokom nivou nakon impresivnog nastupa iskusnih francuskih šoumena, ali dobro su se držali. Njihov zvuk je negde na tragu alternativnog metalcore-a, uz nu metal uticaje, sa dosta gruva i vokalom koji se kreće od growl-a, preko clean-a, pa do repa. Nastali su na nasleđu sastava Aza Guilla. Do sada su objavili jedan singl pod nazivom “Face It Again”. Sasvim korektnim nastupom uspešno su pridobili simpatije. Aktivno su ih bodrili i momci iz Francuske, pokazujući dozu kolegijalnosti koja, čini mi se, manjka na domaćoj sceni.

Veče zatvaraju teškaši zrenjaninske scene i njena udarna pesnica kada je reč o metalcore zvuku, sastav Desolation, bend čiji zvuk možda najuspešnije u sebi inkorporira duh novog talasa američkog metala, kada pričamo o bendovima sa naših prostora. Sve je tu, počev od gruvanja u Lamb of God stilu do rifovskog gacanja po močvarama Luizijane, poneku Gojira fintu i ubrzanje koje ipak ne iskače previše iz hipnotičnog srednjeg tempa, prosto neodoljivog za sumaniti headbanging, uz neminovnu upalu vratnih žila dan kasnije. Prvi album pod nazivom “Pieces of Humanity” doneo im je pozitivne kritike, holandsku mini-turneju i nastup na Exit festivalu, pa svi sa nestrpljenjem očekujemo drugi. U međuvremenu, dobili smo još jednu besprekornu isporuku u klubu Mitraljez.

Pohod su započeli u šabačkom kafe baru Zeppelin, 11. decembra, gde su nastupili zajedno sa zrenjaninskim sastavom Trash Union, kao i 12. decembra u zemunskom klubu Fest. U Zrenjaninu su 13. decembra binu kluba Mitraljez podelili sa zrenjaninskim sastavom Desolation i novosadskim Offscore, da bi im 14. decembra u Somboru konačno podršku pružili novosadski Riverroth, Haste iz Vrbasa i somborski Infidel u Dve krigle debele. Francuski sastav DunkelNacht ovim je uspešno okončao srpsku turneju.

Aleksandar Petrović



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Važna napomena!

Stranica na kojoj se nalazite je automatizovani servis web magazina Helly Cherry.
Redakcija našeg magazina je posvećena objavljivanju autorskog materijala. Iz tog razloga, i zbog nedostatka vremena, naša redakcija ne piše vesti i najave za nove koncerte, izdanja i razne manifestacije.
Ipak, ostavili smo mogućnost organizatorima, promoterima i svima ostalima da svoja dešavanja najave upravo putem ovog servisa. Vesti i najave koje oni šalju se automatski objavljuju na ovim stranicama (u obliku, obimu i sadržaju koji su sami odabrali) tako da naša redakcija nije odgovorna za taj deo sadržaja.

Pratite nas na Fejsbuku